A pénztelenség miatt elcsalják a legjobb szatmári vívókat

Nehéz helyzetbe került a szatmárnémeti vívósport. A legjobb versenyzőik anyagi okokból sorra elhagyják a várost – számolt be lapunknak Csiszár Ferenc érdemes edző, aki a legismertebb aktív vívószakember az ország mindmáig legjobb vívóiskolájában, Szatmárnémetiben.

A sportolók nagy része olyan nagyvárosi klubokhoz vándorol, amelyek jobban meg tudják őket fizetni. Eközben a szatmári vívópalánták sorra nyerik az országos bajnokságot. „A mi sorsunk már csak ilyen: neveljük a tehetségeket, nem csak az országnak, de a fél világnak. Ősszel pár hét alatt elhagytak a várost legalább tízen, köztük sok nyilvánvaló tehetség. Nagyon szomorúak vagyunk, hogy immár ők sem Szatmárnémetinek szerzik a babért” – mondta a szakember.

Csiszár Ferenc ugyanakkor abban reménykedik, hogy megvan a már kiforrott vívók utánpótlása. Mint mondta, őt is meglepte, milyen jól szerepeltek a fiatal párbajtőrözőnk (a 12-17 évesek) a januári országos bajnokságon. A különböző kategóriákban összesen hét-nyolc érmes helyezést értek el, ebből kettő arany, három ezüst. „Szóval jól kezdődött az év. S csak a párbajtőrözőkről beszélek, mert őket irányítom” – magyarázta.

Tájékoztatása szerint a Román Vívószövetség az idén sem ad pénzt, hogy a szatmári vívóiskola sportolói távolabbi versenyekre utazhassanak még akkor sem, ha eredményeink alapján esélyük van a jó helyezésre. A közelebbi találkozókra, mint a budapesti Grand-Pix, mindenképpen elmennek, még akkor is, ha a költségek nagyobb részét saját zsebünkből állják.

A párbajtőr válogatott országos edzőjeként is tevékenykedő Csiszár Ferenc szerint a polgármesteri hivatalra nem lehet panaszuk, mert kapnak némi támogatást, ám a megyei önkormányzat cserbenhagyat őket.

Kimaradt?