Franciaország nyerte a férfi kézilabda-világbajnokságot

Az olimpiai és Európa-bajnok francia válogatott 25–22-re legyőzte a házigazdákat a katari férfi kézilabda-világbajnokság döntőjében.

A vasárnapi finálé első félidejében végig a franciák irányítottak, a 23. percben már hatgólos előnyben is voltak, a félidőig azonban a kizárólag honosított játékosokból álló katari válogatott felzárkózott, a szünetben 14-11 volt az állás.

A fordulást követően nem szakadt le a házigazda, sőt többször egy gólra felzárkózott, egyenlíteniük azonban nem sikerült. A hajrát kétgólos előnnyel kezdték a franciák, akiknek nem remegett meg a kezük, így már nemcsak olimpiai és Eb-címvédőnek, hanem világbajnoknak is mondhatják magukat.

Katar – melyben spanyol, francia, bosnyák, montenegrói és kubai játékosok szerepeltek – így is történelmet írt, hiszen ázsiai együttes vb-n korábban még elődöntőben sem szerepelt. A vb-k 1938 óta íródó történetében mostanáig csak európai válogatott szerzett érmet.

A franciák 1993 óta nem veszítettek döntőt – legyen az olimpia, világbajnokság vagy Európa-bajnokság, győzelmükkel pedig bebiztosították helyüket a 2016-os riói olimpián.

Lengyelország válogatottja szerezte meg a bronzérmet, miután a helyosztón 2013 világbajnokát, a spanyol válogatottat végig kiélezett küzdelemben, hosszabbításban győzte le.  A lengyelek 2009 után állhattak ismét dobogóra, történetük harmadik bronzérmét szerezték.

Kimaradt?