Ibrahimovic minden idők legdrágább játékosa

 

Szerdán hivatalosan is bejelentették, hogy Zlatan Ibrahimovic az AC Milan csapatától a francia Paris Saint-Germain együtteséhez igazol. A svéd válogatott támadó felnőtt pályafutása hetedik klubja lesz a párizsi, az elmúlt tíz évben több mint 170 millió eurót fizettek érte – írta a hatharom.hu.

A nyári átigazolási piac egyik legnagyobb durranásaként a Milan 65 millió euróért eladta két legértékesebb játékosát a francia ezüstérmesnek, Thiago Silva 42, Zlatan Ibrahimovic 23 millió eurót hozott az olasz gárda konyhájára.

A 30 éves csatár értéke ezzel 171,1 millió euróra kúszott fel - ennyit fizettek ki érte a különböző csapatok karrierje során.

A svéd Malmöben nevelkedő és a svéd első osztályban ennek a csapatnak a színeiben bemutatkozó Ibrahimovic 2001-ben 80 millió svéd koronáért szerződött a holland Ajaxba. Az amszterdamiaknál eltöltött három idény alatt két bajnokságot, egy kupát és egy holland Szuperkupát is bezsebelt, így nem érte meglepetésként a világot, hogy 2004-ben 16 millió euróért a Juventushoz került.

A zebráknál két évet töltött el, ezalatt két bajnoki elsőséget szerzett, de a 2006-os bundabotrány miatt az olasz szövetség megfosztotta ezen címektől a Juvét - és vele együtt Ibrahimovicot is. A másodosztályba sorolt Öreg Hölgy nem tudta megtartani Ibrát, az Inter 2006 nyarán 24,8 millió európai valutát fizetett érte.

A milánóiakkal újabb három olasz bajnoki címmel gazdagodott Ibrahimovic vitrinje, mellékesen két szuperkupa is az eredménylistáját hizlalta.

2009-ben a Barcelona szerezte meg az Inter támadóját, jelentős eurómilliók mellett Samuel Eto'ót adták az olaszoknak a svédért cserébe - a hivatalos átigazolási díj 69,5 millióban lett megállapítva.

A katalánoknál nem tudott kiteljesedni a csatár, aminek elsősorban Josep Guardiolával való rossz viszonya volt az oka. Egy év spanyolországi kitérő után visszatért Milánóba - de az Inter helyett ekkor már a Milan színeiben futballozott.

Egy év kölcsönben szereplés után 2011-ben a Rossonerik 24 millió eurót fizettek a katalánoknak, cserébe a bosnyák felmenőkkel bíró csatár bajnoki címhez és szuperkupa-elsőséghez segítette a piros-feketéket. Eme mozgalmas pályafutása legutóbbi állomása lett a PSG, amely további 23 millióval toldotta meg Ibrahimovicért kifizetett összeget.

Kimaradt?