Barátságos iksz az évvégi baszk-katalán meccsen

fesztivál és iksz a baszk-katalán meccsen

Az új San Mamésben kiváló hangulatot és a barátságos játék képének megfelelően döntetlent hozott a két spanyol tartományi válogatott, Baszkföld és Katalónia év végi találkozója.

A baszk házigazdák az Iraizoz – Carlos Martínez, Ansotegi, Ínigo Martínez, Balenziaga – Iturraspe, Xabi Prieto – Ibai Gómez, Benat, Capa – Aduriz összeállításban kezdtek, míg a katalánoknál Kiko Casilla – Bartra, Piqué, Jordi Alba – Xavi, Busquets, Víctor Sánchez, Sergio García – Aleix Vidal, Deulofeu, Jonathan Soriano tizenegy állt fel a kezdésre.

A szünet után szinte komplett csapatot cserélt mindkét együttes. A házigazdáknál érkezett Gorka, Bóveda, Exteita, San José, Aurtenetxe, Dani García, Markel Bergara, Roberto Torres, Susaeta és Arruabarrena, a 63. percben pedig Amorrortu és Etxarri, míg a vendégekhez beszállt Masip, Montoy, Fontás, De la Bella, Sergi Roberto és Piti, majd később jött Sergi Gómez, Víctor Álvarez, Samper, Álvaro Vázquez és Gerard Moreno is.

Negyvenöt perc után 1–1 állt az eredményjelzőn – a hazaiak gyors vezetését a szünet előtti hajrában egalizálták a vendégek, majd miután a második félidőben hiába támadtak a csapatok, maradt ez is a végeredmény.

Aduriz már a 3. percben kihasználta Casilla kapus hibáját, miközben a katalánok hiába reklamáltak lest, ám ahogy kezdődött a játékrész úgy is fejeződött be: a katalánok a csapatkapitány Sergio García révén egyenlítettek. Mindkét csapat vezethetett volna akár két góllal is, ám a baszkok nagy helyzetet hibáztak, míg Soriano találatát les miatt érvénytelenítették.

A második játékrész elején a katalánok nagy nyomás alá helyezték a baszk kaput, a folytatásban kevesebb helyzet alakult ki, és a kapuk előtt határozatlanok voltak a támadók, a meccset inkább a fesztiválhangulat jellemezte, mint éles küzdelem – pályán és lelátón egyaránt.

A két együttes az 1915. január 3-án lejátszott első mérkőzés centenáriuma előtt tisztelgett, akkor szintén Bilbaóban, ugyancsak a San Mamésben – bár nem a mai, modern stadionban, hanem az elődjében – találkozott egymással, akkor a baszk házigazdák 6:1-re győztek. Az önállóságára oly' büszke két spanyolországi nemzet legjobbjaiból verbuvált alkalmi gárda azóta is többször megmérkőzött egymással. Legutóbb 2007-ben és 2006-ban meccseltek egymással, mindkétszer döntetlennel (1–1, illetve 2–2) zártak.

Kimaradt?