Spanyolország jutott be a női kézilabda Eb vasárnapi fináléjába

Meglepetésre Spanyolország jutott be a női kézilabda Európa-bajnokság vasárnapi fináléjába, miután a pénteki elődöntőben egy góllal, 19-18-ra legyőzték a címvédő Montenegrót.

Kevesen hitték volna, hogy a kőkemény védekezéséről hírhedt montenegrói női kézilabda-válogatott elbukja az Európa-bajnoki elődöntőt Spanyolországgal szemben. Nemcsak azért, mert a címvédő egyedüli csapatként mindhárom meccsét megnyerte a középdöntőben, így csúcsformában érkezett a négy közé, de a spanyolok elleni legutóbbi két tétmeccset is hozta: a londoni olimpia elődöntőjében 27-26-ra, a legutóbbi, szerbiai Európa-bajnokság középdöntőjében pedig 27-23-ra győzött.

A spanyolok abban bízhattak, hogy a norvégok és a románok elleni vereséget követően szinte kiütötték a dánokat. Ez a mérkőzés is így kezdődött, Spanyolország repülőrajtot vett, 3-0, 8-3 és 12-5 is volt már a javára úgy, hogy Barjaktarovicnak volt néhány bravúrja. De akkor mit mondjuk a szintén remeklő Navarro kapusra és a háromgólos Chávezre, akik a félidőre 13-8-as előnyhöz juttatták a válogatottat.

A montenegróiaknál nagyon hiányzott Suzana Lazovic, akit szándékos ütés miatt egy meccsre elmeszelt az Európai Kézilabda Szövetség, de a félidőben ennek ellenére úgy látszott, sikerül talán rendezni a sorokat.

Beállt a kapuba Rajcic, aki az első hét lövésből hatot megfogott, de hiába állt össze a védekezés, a támadások pontatlanok és erőtlenek voltak. Az utolsó tíz percnek 16-13-as spanyol előnnyel vágtak neki a csapatok, de Radicevic és Mehmedovic révén sikerült visszakapaszkodni egygólos különbségre (18-17).

Másfél perccel a vége előtt azonban Pinedo betalált, a címvédő labdát veszített, így elmaradt a nagy fordítás: a vége 19-18 lett. Montenegró nem védheti meg címét, a spanyol női válogatott viszont lehet, előbb ünnepel majd Európa-bajnoki elsőséget, mint a kétszeres világbajnok férficsapat.

Kapcsolódók

Kimaradt?