EL: a part közelében fulladt meg a Bukaresti Steaua (GALÉRIA)

Nem maradt versenyben egyetlen román csapat sem a labdarúgó európai kupaporondon, ugyanis a Bukaresti Steaua csütörtökön este nem tudott élni azzal a lehetőséggel, amit a Rio Ave ajánlott fel neki a dán Aalbolg legyőzésével. A bakák hiába fogadkoztak a mérkőzés előtt, a Dinamo Kijev két gólos győzelemmel hagyta el a Nemzeti Aréna gyepét. A másik roman csapat, az Astra Giurgiu tetemes zakót kapott Salzburgban.

A-CSOPORT

A Villarreal azzal a tudattal lépett pályára Limasszolban, hogy győzelme esetén biztosan továbbjut a csoportból. Ennek megfelelően már a szünetben két góllal vezetett a spanyol csapat. Először Gerard Moreno előtt maradt szerencsésen a labda a 35. percben, ezután azonban szépen emelt a kapuba a spanyol játékos. Öt perccel később Luciano Vietto helyezett higgadtan a kapuba. A második játékrészben már nem változott az eredmény.

A másik mérkőzésen a Zürich egy idegenbeli bravúrgyőzelemmel továbbjuthatott volna, de esélye sem volt a Mönchengladbach otthonában. Branimir Hrgota duplázott a német csapatban, amely végül 3–0-s győzelemmel biztosította csoportelsőségét.

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Mönchengladbach   6       3         3       –        14–4      +10         12
  • 2. Villarreal                 6       3         2       1        15–7      +8           11
  • 3. FC Zürich               6       2         1       3        10–14    –4           7
  • 4. Apollon Limassol     6       1         –      5         4–18      –14         3

B-CSOPORT

A B jelű négyesben négy forduló után egyvalami volt biztos, a Köbenhavn kiesése. A dánok ennek ellenére a Torino ellen már a 6. percben előnybe kerültek. A meglepetés azonban így is elmaradt, mivel a folytatásban a vérmérsékletük legyőzte a hazaiakat, akik előbb két piros lapot, majd öt gólt kaptak. A Torino ezzel a sikerrel a csoport második helyén végzett.

Az FC Bruges–HJK találkozón egyszerű volt a képlet, ha a HJK legalább négy góllal nyer, továbbjut, ha nem, nem. A belgák kezdtek bátrabban, majd a 28. percben előnybe is kerültek, miután a brazil Felipe Gedoz értékesítette a Moren elkésett becsúszása miatt megítélt büntetőt. A folytatásban magára talált a HJK, amely a fordulás után a New York Red Bullsban is megforduló Macoumba Kandji találatával egyenlített. Küzdöttek a vendégek, de nem sikerült megsorozni a belgákat, sőt, a végén kaptak egy újabb gólt, így a négyesből a Bruges jutott a legjobb 32 közé az első helyen.

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. FC Bruges            6      3     3       –       10–2      +8           12
  • 2. Torino                   6     3      2      1        9–3         +6           11
  • 3. HJK Helsinki          6    2       –     4        5–11      –6           6
  • 4. FC Köbenhavn       6    1       1     4        5–13      –8           4

C-CSOPORT

Már az utolsó forduló előtt biztos volt, hogy a Besiktas–Tottenham mérkőzés mindkét résztvevője továbbjut, a tét a csoportelsőség volt. A találkozó nyolcadik és 92. percében is elment az áram, így a többi 19 órás meccshez képest később fejezték be a találkozót a felek. Bő egy óra elteltével született meg az első gól, Cenk Tosun talált be. Mivel a hátralévő idő már nem hozott újabb találatot, a Besiktas 1–0-ra győzött és megnyerte a négyest.

A csoport másik találkozóján, a Partizan–Aszterasz Tripolisz gól nélküli döntetlennel ért véget, mindkét csapat elbúcsúzott az Európa-ligától.

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Besiktas          6        3       3       –      11–5      +6           12
  • 2. Tottenham       6        3       2       1       9–4         +5           11
  • 3. Aszterasz        6        1       3       2       7–10      –3           6
  • 4. Partizan           6        –       2       4       1–9         –8           2

D-CSOPORT

A D-csoportban eldőlt már minden kérdés, sőt az is teljesen biztos volt, hogy melyik csapat (Salzburg) lesz a csoportelső. Az osztrák együttes az Astra Giurgiut fogadta, és már az első félidőben eldöntötte a találkozót: Marcel Sabitzer és Kevin Kampl révén 2–0-s előnybe került. A második játékrészben Alan duplájával, valamint Kampl újabb góljával növelte előnyét a Salzburg, George Florescu találata csak szépségtapasznak volt jó – 5–1 lett a vége. 

Gólokban nem volt hiány a csoport másik mérkőzésén sem. A 14. percben a Dinamo Zagreb került előnybe, ám bő negyedóra alatt fordított a Celtic – a szünetre azonban döntetlennel vonultak a felek. A második játékrész elején három perc alatt két gólt szerzett a Dinamo, a Celtic még egyszer nem tudott felállni, erejéből csak a szépítésre futotta, 4–3-ra nyertek a horvátok.

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Salzburg     6       5       1        –       21–8      +13         16
  • 2. Celtic          6       2      2         2      10–11    –1           8
  • 3. Dinamo       6       2       –        4       12–15    –3           6
  • 4. Astra          6       1       1        4       6–15      –9           4

E-CSOPORT

Dzsudzsák Balázs a forduló előtt a már biztos csoportelső Dinamo Moszkva játékosaként tért vissza korábbi klubja, a tuti csoportmásodik PSV Eidnhoven otthonába, a két csapat egymás elleni mérkőzésének egyetlen tétje az orosz csapatgárda hibátlan mérlege volt.

A találkozón csak az utolsó pillanatokban cserélték le a magyar válogatott középpályást, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen Dzsudzsák a 90. percben gólpasszal járult hozzá az 1–0-s sikerhez, a találatot a csereként pályára lépő Alekszej Ionov jegyezte. A pályáról lefelé ballagó Dzsudzsákot a holland közönség is megtapsolta.

A Dinamo Moszkva győzelmével egyedüli csapatként százszázalékos teljesítménnyel masírozott az Európa-liga kieséses szakaszába, akárcsak a Real Madrid a Bajnokok Ligájában.

A csoport másik, szintén tét nélküli összecsapásán az Estoril a 87. percben mentette meg együttesét a vereségtől a Panathinaikosz otthonában, ezzel a kvartett harmadik helyén végzett a portugál gárda.

AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Dinamo              6        6        –       –        9–3         +6           18
  • 2. PSV                   6       2        2       2        8–8           0              8
  • 3. Estoril Praia        6       1        2       3        7–8          –1           5
  • 4. Panathinaikosz    6       –        2       4        6–11         –5           2

F-CSOPORT

A 6. játéknapot a csoport utolsó helyéről váró Dniprónak nem volt könnyű helyzete, hiszen győzelem esetén sem volt garantált a továbbjutása. Mivel az azeri Qarabag hazai pályán csak gól nélküli döntetlenre volt képes az Inter ellen, a három megszerzett pont elég volt az ukránoknak.

A győzelmet és El-tavaszt jelentő találatot Artem Fedeckij szerezte a mérkőzés 66. percében egy kapufáról kipattanó szabadrúgást követően. A Saint-Étienne-nel először fordult elő a csoportkörben, hogy nem döntetlennel zárt egy mérkőzést, öt pontja az utolsó helyre volt elég.

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Inter                 6        3        3         –       6–2         +4           12
  • 2. Dnipro              6        2        1         3        4–5         –1           7
  • 3. Qarabag           6        1        3         2        3–5         –2           6
  • 4. Saint-Étienne    6        –        5         1        2–3         –1           5

G-CSOPORT

A G jelű négyesben négy forduló után egyetlen dolog volt biztos, a Standard kiesése. A továbbjutásért küzdő Sevilla a Rijekát fogadta, és a kezdőrúgás után minden a spanyolok terve szerint haladt. A helyzetek után a 20. percben jött a gól is: a Manchester Cityben nevelkedett, a Barcelona B-csapatától kölcsönvett Denis Suárez juttatta előnyhöz a hazaiakat egy tökéletes szóló végén. A vendégek mindent megtettek a továbbjutásért, de nem volt szerencséjük, maradt az 1–0, így továbbment a Sevilla.

Az El-től biztosan búcsúzó Standard a záró fordulót a csoport éléről váró Feyenoordot fogadta, és már a 16. percben hátrányba került, miután a kétszeres holland válogatott Jens Toornstra éles szögből, szabadrúgásból bevette a belgák kapuját. A folytatásban is a vendégek voltak fölényben, majd a második félidőben Jean-Paul Boëtius, valamint Elvis Manu találatával végleg eldöntötték a találkozót.

A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Feyenoord         6       4        –       2       10–6      +4           12
  • 2. Sevilla               6       3       2        1       8–5         +3           11
  • 3. Rijeka                6       2       1        3       7–8         –1           7
  • 4. Standard            6       1       1        4       4–10      –6           4

H-CSOPORT

A H-csoportban a Lille a Wolfsburgot fogadta. A franciák továbbjuthattak volna a csoportból, ha nyernek a „farkasok” ellen, a német csapat azonban a szünet előtt megszerezte a vezetést. A második félidőben hiába kerültek emberhátrányba a vendégek, utána még kétszer betaláltak, így könnyedén mentek tovább. 

A másik találkozón a Muhamed Besic nélkül felálló Everton 1–0-s vereséget szenvedett a Krasznodartól, de így is megnyerte csoportját.

A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Everton           6       3       2        1       10–3      +7           11
  • 2. Wolfsburg        6       3       1        2       14–10    +4           10
  • 3.  Krasznodar     6       1       3        2       7–12      –5           6
  • 4. Lille                 6       –       4        2       3–9         –6           4

I-CSOPORT

Az I-csoportban a Young Boysnak le kellett győznie a Sparta Prahát ahhoz, hogy továbbjusson. Gól nélküli első félidőt követően a 76. percben büntetőhöz jutottak a svájciak, Guillaume Hoarau pedig nem hibázott. A 94. percben Renato Steffen is betalált, így a Young Boys ment tovább.  

A másik találkozón a Napoli a pont nélkül álló és korábban elbúcsúzó Slovan Bratislavát fogadta. Az olasz csapat Dries Mertens, Marek Hamsík, valamint Duván Zapata egy-egy góljával 3–0-ra nyert, és megnyerte az I jelű négyest.

AZ I-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Napoli              6        4        1       1        11–3      +8           13
  • 2. Young Boys     6       4        –        2        13–7      +6           12
  • 3. Sparta              6       3        1       2        11–6      +5           10
  • 4. Slovan              6       –        –       6        1–20      –19         0

J-CSOPORT

A J-csoportban a Dinamo Kijev a Bukaresti Steauához látogatott, és mivel Andrij Jarmolenko, valamint Jermaine Lens is betalált a románok kapujába, idegenben is megnyerte az összecsapást. 

A másik mérkőzésen az Aaalborgnak az is belefért, hogy 2–0-s vereséget szenvedjen el a Rio Avétől, mert így is továbbjutott.

A J-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Dinamo            6        5       –      1        12–4      +8           15
  • 2. Aalborg            6        3       –      3        5–10      –5           9
  • 3. Steaua             6        2       1      3        11–9      +2           7
  • 4. Rio Ave            6        1       1      4        5–10      –5           4

K-CSOPORT

A Fiorentina hazai pályán kapott ki a Dinamo Minszktől, így elszenvedte első vereségét a nemzetközi porondon a szezonban, miközben a fehérorosz gárda első győzelmét aratta. A firenzei együttes csoportelsősége már a forduló előtt biztosítva volt, ahogy a Dinamo Minszk utolsó helye is. 

A PAOK és a Guingamp egy ki-ki mérkőzésen döntött a második továbbjutó hely sorsáról. A francia csapat hazai győzelmét egy erős hajrával Görögországban is meg tudta ismételni, így magabiztosan ment tovább a kieséses szakaszba.

A K-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Fiorentina       6      4        1        1        11–4      +7           13
  • 2. Guingamp      6       3        1        2        7–6         +1           10
  • 3. PAOK            6       2        1        3       10–7      +3           7
  • 4. Dinamo          6       1        1        4        3–14      –11         4

L-CSOPORT

A török Trabzonspornak egy vereség is belefért a forduló előtt is biztos csoportelső Legia Warszawa otthonában, így is továbbment a második helyen.

A mérkőzés a török kapus, Fatih Öztürk öngóljáról maradhat emlékezetes, egészen hihetetlen jelenetek játszódtak le a lengyelek első találata előtt. Két kapusbravúr, egy kapufa és egy gólvonalas mentés után Öztrük hátáról pattant a kapuba a labda – egyértelműen övé a szezon legfájdalmasabb öngólja.

A Metaliszt Harkiv pályáján egyetlen góllal bizonyult jobbnak a belga Lokeren, de hiába érte utol pontszámban a Trabzonsport, az egymás elleni mérleg a törökök javára döntött.

AZ L-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Legia                6       5         –       1       7–2         +5           15
  • 2. Trabzonspor      6       3         1       2       8–6         +2           10
  • 3. Lokeren             6      3         1       2        4–4         0              10
  • 4. Metaliszt           6       –         –      6        3–10       –7           0

Kimaradt?