BL: csak a Juventusnak jött össze a továbbjutás, a Liverpool kiesett

A falhoz állított két nagycsapat közül csak az egyiknek, a Juventus Torinónak sikerült az utolsó pillanatban kiharcolnia a továbbjutást a labdarúgó Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába. Az ötszörös BL-győztes FC Liverpool hazai pályán vérzett el a nyolcaddöntők meglepetéscsapata, az FC Basel ellen.

Juventus–Atlético

Csirkék voltunk Madridban – utalt csapata madridi vereségére a Juventus mestere, Massimiliano Allegri, és a visszavágónak azzal a tudattal vágtak neki a felek, hogy ha az Atlético nem kap ki nagyon, a csoport élén végez, míg az olaszoknak nem szabad vereséget szenvedniük a továbbjutásért. Bátran, férfiasan kezdtek a torinóiak, és a lelkes rohamoknak kis híján meglett a böjtje, ám Koke közeli lövését védeni tudta Gianluigi Buffon, majd a kapus kipaskolta a jobb felső sarok elől José Giménez fejesét is. Az első hazai helyzet Carlos Tévez előtt adódott, a 19. percben, ám Diego Godín gyönyörűen blokkolta a lövést az ötös előtt, bevetődve, és tulajdonképpen több gólszerzési lehetősége már nem is akadt a Juvének a szünetig.

Az Atléticóban hátul az uruguayi Giménez tanári módon védekezett, Gabiék bírták a futóversenyt a középpályán Arturo Vidalékkal, így még azt is elbírták a spanyolok, hogy Mario Mandzukic az első félidőben mintha csak a jelenléti ív és az elszámoláshoz kötelező fényképek miatt szállt volna be a csapatba.

A pihenő után is sokkal többet volt az olaszoknál a labda, de hiába passzolgattak 90 százalékosnál is jobb arányban, ziccereket nem tudtak kialakítani. Igaz, Paul Pogba távoli lövését Moyá majdnem Tévez elé ejtette, de védői kisegítették a kapust. Néhány kósza hazai távoli lövéstől eltekintve méla unalomban csordogált a mérkőzés a hajráig, ahol finoman szólva sem kapott lángra az összecsapás – különösen azt követően, hogy a Malmö egyenlített Görögországban. Az utolsó tíz percben bohózatba illő semmittevés folyt a pályán, majd baráti hangulatban ért véget a mérkőzés. Igazából úgy a 70. perc tájékán...

Heves első félidő után szalonremibe torkollott a rangadó, amelynek végén kéz a kézben jutott tovább az olasz és a spanyol csapat.

Olympiakosz–Malmö

A görögök csak akkor számolgathatott még, ha győzelmet szerez, ennek megfelelően az első félidő derekán megszerezte a vezetést Fuster közeli fejesével (1–0). A Malmö egy órához közeledve egyenlített, a leshatárról kilépő Kroon 12 méteres lövésével, de sokáig nem volt iksz, mert jött Alejandro Domínguez, és 17 méterről kilőtte a kapu jobb oldalát (2–1).

Az utolsó tíz perc nyitányán Rosenberg nagyszerű ütemben berobbanva ismét távolabb lőtte a 16-tól a görög csapatot, de volt még válasz a hazaiak részéről, előbb Mitroglu, majd a csereként beálló Afellay is betalált, így végül 4–2-re nyert az Olympiakosz – más kérdés, hogy a Juventus döntetlenje miatt így is csak az Európa-ligában folytathatja.

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Atlético            6      4        1      1        14–3       +11         13
  • 2. Juventus          6      3        1      2        7–4         +3           10
  • 3. Olympiakosz    6      3        0       3       10–13      –3           9
  • 4. Malmö             6      1        0       5       4–15       –11         3

Liverpool–Basel

A Liverpool csak győzelemmel vívhatta volna ki a továbbjutást, ennek ellenére az első félidőben a Basel játszott fölényben. Paulo Sousa csapata a 25. percben meg is szerezte a vezetést, mégpedig Fabian Frei 18 méteres, mértani pontosságú lapos lövésével. 0–1

A vendégek nem sokkal a szünet előtt még egyszer betaláltak, ám les miatt a játékvezető nem adta meg Shkelzen Gashi gólját.

A Liverpool így is bajban volt, hiszen a második félidőben fordítania kellett volna. Ennek érdekében Brendan Rodgers kettőt is cserélt az első félidő után, Alberto Morenót és Lazar Markovicsot küldte pályára.

Utóbbi mindössze negyedórát töltött a pályán, mivel a 60. percben szándékosan visszacsapott Behrang Safari arcába, amiért piros lapot kapott. Dietmar Hamann és Jermaine Pennant után a szerb lett a harmadik Liverpool-játékos, akit kiállítottak BL-meccsen.

A Basel emberelőnyben is visszaállt a saját térfelére, amire majdnem ráfázott. A Liverpool ugyanis Steven Gerrard pazar szabadrúgásával a 81. percben egyenlített, így volt bő tíz perce, hogy kiharcolja a továbbjutást. 1–1Ehhez a 87. percben került a legközelebb, amikor Jordan Henderson megpattanó fejesére leért Tomás Vaclík, és a gólvonal előtt elcsípte a labdát.

Az 1–1-es döntetlennel a Basel jutott a legjobb 16 közé, a Liverpool az Európa-ligában folytathatja.

Real–Ludogorec

A királyi gárda győzelmével – egyedüli csapatként – hibátlan teljesítménnyel, hatból hat sikerrel zárta a csoportkört, ráadásul egy spanyol rekordot is megdöntött. Carlo Ancelotti együttese sorozatban 19 tétmérkőzést nyert meg, erre korábban egyetlen spanyol klubcsapat sem volt képes.

A mérkőzést bátran kezdte a bolgár csapat, de már az első percektől a Real dominált. Csendesen csordogált a találkozó, míg a 19. percben fel nem pörögtek az események.

Toni Kroos szöglete után Isco fejelt kapura, Marcelinho kézzel hárított. A gond mindössze annyi volt, hogy a brazil középpályást játszik. Így Gareth Bale a kipattanót hiába rúgta a hálóba, a játékvezető kiállította a vétkest, és tizenegyest ítélt. A büntetőt Cristiano Ronaldo váltott gólra, higgadtan a kapu közepébe helyezve. 1–0

A Bajnokok Ligájában hat legutóbbi tizenegyeséből hármat értékesítő Ronaldo a Real Madrid mezében 57. BL-mérkőzésén 57. találatát szerezte.

A 38. percben egy újabb Kroos-szöglet után növelte előnyét a Real Madrid, a német világbajnok beadásából Gareth Bale bólintott öt méterről, a léc segítségével a kapuba (2–0). Mivel a Galatasaray–Arsenal mérkőzésen Aaron Ramsey is betalált, a BL történetének első olyan napját jegyezhettük fel, amikor két walesi játékos is eredményes tudott lenni.

A második játékrészben kevés említésre méltó esemény történt. A Real Madrid támadott, de nem csúszott, mászott az újabb gólért. A hátvéd, Álvaro Arbeola ennek ellenére előbb kapufát fejelt, majd a 79. percben ő is betalált (3–0). A változatosság kedvéért ezúttal is egy szöglet után volt eredményes a királyi gárda.

A végeredményt a csereként beálló, ezen az estén debütáló Álvaro Medrán állította be a 88. percben. A Gareth Bale-t váltó saját nevelésű játékos megpattanó lövése nem kis szerencsével hullott be a Ludogorec kapujába. 4–0

Sorozatban 11. hazai győzelmét aratta a Real Madrid a BL-ben, a vonatkozó rekordot 12 hazai sikerrel a Manchester United tartja. A nyolcaddöntőben ezt is beállíthatja a Madrid. A BL-újonc Ludogorec a B-csoport negyedik helyén végzett, de egyáltalán nem vallott szégyent.

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Real Madrid   6        6       0      0      16–2      +14         18
  • 2. Basel            6        2       1      3      7–8         –1           7
  • 3. Liverpool       6        1       2      3      5–9         –4           5
  • 4. Ludogorec     6        1       1      4      5–14      –9            4

Monaco–Zenit

A Monaco pontelőnnyel fogadta a Zenitet, azaz a döntetlen is elég lett volna neki a továbbjutáshoz. Ám a hercegségbeliek a csoportelsőségre is gondolhattak, hiszen a Leverkusen Lisszabonban lépett pályára, a már biztos kieső Benfica pedig akár még egyszer utoljára megmutathatta, hogy az eddigi eredmények sorozatos balesetek következményei.

A monacói II. Lajos Stadionban a Zenit szurkolótábora szolgáltatta a hangulatot, és a pályán is a szentpéterváriak voltak aktívabbak, José Rondón lövését Wallace-nak kellett blokkolnia. Ez sem volt persze ordító helyzet, a védelmeket egyik oldalon sem lehetett megingatni, a mezőnyből kitűnő Hulk is inkább a felezővonal és a monacói büntetőterület között villogott, az eltiltott Ricardo Carvalhót nélkülöző monacóiak távol tartották a kaputól.

A Zenit az első félidőben kétszer annyit birtokolta a labdát, mint a Monaco, a 35. percben mégis a Monaco szurkolói hördülhettek fel: Jérémy Toulalan lövése szállt a kapu mellé. Hat perccel később szöglet után Nicolas Lombaerts fejesét a levegőben úszva, látványos vetődéssel védte Danijel Subasic, a labda ki sem jött róla. Ez volt a legnagyobb helyzet az első félidőben, amelyben a Monaco játéka csalódást keltett, mintha túlságosan is az ikszre rendezkedtek volna be Leonardo Jardimék.

A második félidőt is a Zenit kezdte jobban, veszélyes szabadrúgásokat íveltek be a monacói kapu elé, Hulk lövését az 52. percben ki kellett ütnie Subasicnak. A 63. percben aztán a hazaiak szereztek vezetést, méghozzá szabadrúgásból: Yannick Ferreira Carrasco bal oldalról beívelt labdájára a védők mögül, a hosszú oldalon startolt rá a tunéziai Ajmen Abdennur, s az öt és felesről a földre fejelte a labdát, amely Jurij Lodigin mellett a kapuba pattant (1–0).

A Zenit szinte a semmiből szerzett vezetést, Hulk a 70. percben kecsegtető helyről szabadrúgásból a kapu fölé tekerte a labdát. A Monaco pedig, ahelyett, hogy beállt volna a tizenhatosára, megpróbálta ellenfele térfelén tartani a labdát.

Ez persze nem jelentette azt, hogy hátul fellazult, természetesen gyorsan visszatömörültek a védők, és amikor kellett, a gólszerző Abdennur is ellátta fő feladatát, kritikus helyzetekben tisztázott.

A slusszpoén Fabinho 89. percben szerzett gólja volt, a Monaco egyetlen „felesleges" találata a csoportkörben (2–0), hiszen a három gólja is három győzelmet ért volna a C-csoportban. Ráadásul mindegyik győzelmét úgy szerezte meg, hogy egy órán át altatta ellenfelét, utána szerezte meg a győztes gólt – ezt kétszer játszotta el a Leverkusennel, ebből a szempontból teljesen megérdemelt a csoportelsőség.

Benfica–Leverkusen

Lisszabonban a Benfica próbált szépségtapaszt helyezni idei BL-szereplésére, a 12. percben azonban Lima az elé csorgó labdát nyolc méterről a keresztlécre lőtte, pedig a kapu üresen tátongott előtte. Volt neki egy másik lövése is, amely mellészállt. Az első félidőben úgy tűnt, a Leverkusen a legnagyobb ászai nélkül is bízik a sikerben, elsősorban arra törekedett, hogy a középpályán ne engedje kibontakozni a portugál csapatot.

A második félidőben is inkább a biztosra mentek a németek, de a játékrész felénél megérkeztek a hírek Monte-Carlóból. A döntetlennel így már a továbbjutást egy fordulóval korábban bebiztosító Leverkusen a második helyen megy tovább, ezért kissé felpörögtek a fekete mezesek. Ám hiába állt be Stefan Kiessling és Szon Hung Min, gólt a nagyágyúk sem szereztek, a döntetlen (0–0) pedig azt jelentette, hogy csoportmásodikként, a Monaco mögött jutottak a legjobb 16 közé.

Sőt, Ömer Toprak a legvégén kapott egy piros lapot, ami miatt a nyolcaddöntő első mérkőzésén biztosan nem játszhat.

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Monaco           6        3        2              1              4–1         +3       11
  • 2. Bayer              6        3        1              2              7–4         +3           10
  • 3. Zenit               6         2        1              3              4–6         –2        7
  • 4. Benfica           6         1        2              3              2–6         –4           5

Galatasaray–Arsenal

Az alapemberek sorát, így Theo Walcottot, Mikel Artetát, Nacho Monrealt, Mesut Özilt, Jack Wilshere-t, Alexis Sánchezt, Danny Welbecket, Kieran Gibbst és Laurent Koscielnyt is nélkülöző Arsenalban Lukas Podolski a kezdőcsapatban kapott helyet, ami garancia volt a gólra, a német támadó ugyanis az előző három BL-meccsén beköszönt, amikor Arsene Wenger a kezdő tizenegybe jelölte. És csodák csodájára az „ágyúsok" a harmadik percben meg is szerezték a vezetést Podolski bombájával, aki a leshatárról kilépve, Aaron Ramsey átadása után tíz méterről kíméletlenül kilőtte a jobb felső sarkot (0–1).

Az Arsenal nem szerette volna, ha sokáig veszélyben forog a győzelme, ennek érdekében nyolc perccel később megduplázta az előnyét. Podolski vitatható körülmények között történő labdaszerzése után Alex Oxlade-Chamberlain hozta játékba Ramseyt, aki kissé kisodródva ballal a bal alsóba gurított mintegy nyolc méterről (0–2). Angol csapat 2–0-s előnyről még nem kapott ki a Bajnokok Ligájában, tehát ezek után már végképp nem volt érdemes a törökök sikerére fogadni.

A találkozó legszebb jelenetére azonban még várni kellett – egészen a 29. percig. Ekkor a szöglet után kifejelt labdát Ramsey körülbelül 35 méterről ballal irgalmatlan erővel ragasztotta a jobb felső sarokba (0–3). Hamit Altintop és Miroslav Stoch hasonló gólért Puskás-díjat kapott, benne van a pakliban, hogy 2015-ben a walesi középpályást is jelölik a díjra.

A walesi középpályást, akit a szünetben Ainsley Maitland-Niles váltott. Az Arsenalban most bemutatkozó ifjú futballista a maga 17 évével és 102 napjával – Wilshere után – a második legfiatalabb újonca a londoniaknak a BL-ben.

A Galatasaray a hajrában Wesley Sneijder szabadrúgásból elért bombagóljával ugyan kozmetikázott az eredményen (1–3), de az utolsó szó Podolskié volt, aki Yaya Sanogo passza után a 92. percben beállította a végeredményt (1–4). Az Arsenal hiába ütötte ki saját közönsége előtt a csoportkört győzelem nélkül befejező isztambuli együttest, rosszabb gólkülönbsége miatt a Borussia Dortmund mögött zárt, és csoportelsővel találkozik a legjobb tizenhat között.

Borussia–Anderlecht

Megint Mitchell Langerak nevével kezdődött a BVB összeállítása. Jürgen Klopp vezetőedző hétfői sajtótájékoztatóján még nem akarta elárulni, hogy az ausztrál kapusnak vagy Roman Weidenfellernek szavaz-e bizalmat, végül kiderült, hogy előbbi játékos mellett tette le a voksát.

A gól nélküli első félidő után a májusi Német Kupa-döntőt követően először a kezdőcsapatban helyet kapó Nuri Sahin tálalt jó ütemben Ciro Immobile elé, aki precízen a bal alsóba tekert a kővé dermedt Silvio Proto mellett (1–0). Az olasz válogatott csatár beírta magát a történelemkönyvekbe, hiszen a Bajnokok Ligája történetének 6666. gólját szerezte.

Győzelmet azonban nem ért a találat, mert a belgák a hajrában Alekszandar Mitrovics fejesével pontot mentettek. A szerb támadó Anthony Vanden Borre tökéletes beadása után közelről bólintott a tehetetlen Langerak kapujába (1–1).

Bár a győzelmet nem sikerült begyűjtenie, a Dortmund nem lehet csalódott, hiszen csoportelsőként várhatja a nyolcaddöntő hétfői sorsolását.

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  • 1. Borussia          6       4              1              1              14–4      +10         13
  • 2. Arsenal            6       4              1              1              15–8      +7           13
  • 3. Anderlecht       6        1              3              2              8–10      –2           6
  • 4. Galatasaray    6         0              1              5              4–19      –15         1

Kimaradt?