Az oroszok ellen csak egy döntetlenre futotta a magyaroknak

A társházigazda magyar női kézilabda-válogatott 29–29-es döntetlent játszott Oroszországgal az Európa-bajnokság első mérkőzésén Győrben.

Bár az Eb győri csoportja már a spanyolok győztes meccsével elkezdődött, a hivatalos megnyitóra csak kilenc órakor került sor. Mindez azt is jelentette, hogy ezalatt a magyar és az orosz csapat a Magvassyba kényszerült bemelegíteni. A negyed órával a kezdés előtt hallható hangorkán már jelezte, a lányok feltűntek a kijáróban. Ekkor már kifejezetten meccshangulatban érezhettük magunkat.

A magyarok a Herr – Bódi, Szamoránsky P., Triscsuk (támadásban Klivinyi), Tomori, Szucsánszki, Kovacsics összeállításban kezdték a meccset. Kovacsics egy labdaszerzés után hamar megszerezte az első gólt, de utána könnyű gólokkal 4–1-re fordítottak az oroszok. Triscsuk maradt támadásra is, de talpról fölé bombázott, Németh András a 8. percben időt kért.

A hazai támadások hatékonysága sajnos ezután sem javult, szerencsére felállt fal ellen már az oroszoknak sem ment olyan jól. Kovacsics tízperces gólcsendet tört meg, de utána emberhátrányba kerültek Németh András tanítványai. Triscsuk jött be megkülönbözető trikóban, amiből sikerült is betalálni, de az oroszok újra tudtak könnyű gólokat lőni (különösen a balszélső Polina Kuznyecova jeleskedett a műfajban), ezzel pedig 9–4-re elmentek.

Bulathot szórták ki, de jól jöttek ki a magyarok a büntetésből, 10–7-nél pedig Jevgenyij Trefilov kért időt. Utána hamar vissza is állt a közte öt, érkezett a kapuba Kiss Éva a szünet előtti időszakra. A félidő előtt sikerült többször is feltörni az addig masszívan záró orosz védelmet, ennek eredményeképpen pedig 15–14-ig zárkózott a magyar csapat.

A második játékrészre érkezett Planéta Szimonetta és Mayer Szabina támadásban, a magyarok sorozatban három gólt elérve átvették a vezetést. Sokáig mondjuk nem örülhettek neki, mert utána az oroszok találtak be háromszor egymás után, Daria Dmitrijeva többször is megállíthatatlanak bizonyult. Felváltva estek a találatok, a 41. percben Erdősi Ildikó kapott nagy tapsot, miután Tomori passzát elkapva már majdnem a földön volt, de úgy is belőtte.

Németh András a harmadik kapusát is pályára küldte, miközben kettővel megléptek az oroszok. Sikerült újból felállnia a magyar együttesnek, majd még egyszer visszajöttek mínusz kettőről. Nagy küzdelem ígérkezett az utolsó öt percre, Mayer találatával tudtunk vezetni. Amikor Trefilov két és fél perccel a vége előtt időt kért, már kettővel vezettek, de Tomorit kiállították. Bíró Blanka újabb szép védést mutatott be, de eladták, Anna Szeny pedig büntetett. Éppen kiegészültek a magyarok, amikor egyenlítettek az oroszok, és már csak nyolc másodperc maradt hátra. Planéta nem vállalta el a középkezdés után, Szucsánszkit pedig blokkolták, így maradt a döntetlen. (29–29)

Kimaradt?