Kikapott a magyar válogatott az oroszoktól; Mi lesz Dárdaival?

A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-es vereséget szenvedett kedden az orosz csapattól idei utolsó, barátságos mérkőzésén. A következő időszak nagy kérdése az lesz, sikerül-e meggyőzni Dárdai Pált, hogy ne álljon fel a válogatott kispadjáról.

Fabio Capello gyakorlatilag B-csapattal kezdett, Dzsudzsák Balázs dinamós csapattársai közül csak Vlagyimir Granat került be a kezdőcsapatba.

Az első percekben így is inkább a bordó mezes vendégek járatták a labdát, de Dibusz csak kósza távoli lövések, illetve beadások után találkozott a labdával. A péntekihez képest kongó stadionban az első magyar lehetőség Kalmár 25 méteres félmagas lövése volt a 11. percben, de Lodigin oldalra ütötte a labdát.

Az orosz támadások az egyre intenzívebb esőben is pontos passzokkal és lendületesen épültek, a játékosoknak egynél több társuk kínált lehetőséget arra, hogy előre vagy oldalra passzolják a labdát, míg a magyar ellentámadásoknál legfeljebb Szalai volt a labdát felhozó ember előtt, így vagy az első védőig cipelte, vagy próbált passzolni. Ám mivel a magyar csatár három-négy védő gyűrűjében állt, ezek a megoldások is elsősorban a frusztrációt hozták ki a közönségből és Szalaiból.

Az első fél óra végén mindkét kapu előtt láthattunk szép megoldást, a magyar öt és felesnél Fiola szerelte bravúros becsúszással Dzjubát, a túloldalon egy kombináció után Dzsudzsák adott be a bal szélről, de a Szalai fölött elszálló labdát Lodigin lehúzta.

A 38. percben az első félidő legnagyobb helyzete Dzjuba kiugrása volt, lerázta Juhászt és Kádárt, a tizenhatosra érve laposan lőtt, a kifutó Dibusz bravúrral védett, majd az ismétlést is kiütötte. Az állandósuló orosz nyomás közepette Scsennyikov elesett Kádár mellett, Cakir viszont nem fújt büntetőt. A 41. percben ismét Dzjuba veszélyeztetett, de lesen álló Berezuckijt találta el, így gól helyett szabadrúgás jött kifelé.

A török bíró hármas sípszava jókor jött, az oroszok az utolsó percekben már azt tették a magyar tizenhatoson belül, amit akartak.

A szünetben négy cserét hajtott végre a megbízott kapitány, újoncként Simon Ádám is pályára lépett. A szünet sem lassította le az oroszokat, a 49. percben Szamedov jobb oldali szöglete után elszállt a labda a rövid oldalon felugró Nikolics felett, és az oroszok cseréje, Szergej Ignasevics berobbanva fejelt a kapu jobb oldalába. 0–1

A gól józanítóan hatott a magyar csapatra, Dárdai Pál csapata egy csapásra fokozni tudta a tempót. Előbb Dzsudzsák lőtt mellé 14 méterről, majd Lodiginnek kellett hárítania Tőzsér lapos lövését. Az 54. percben Priskin Tamás hat méterről szinte a kihagyhatatlant puskázta el, a kapu mellé emelte a labdát. Az 57. percben Poór Patrik is debütált a válogatottban (a megsérülő Fiola helyére állt be), ezt követően Tőzsér ígéretes helyről lőtt fölé szabadrúgásból.

Az oroszok a cserékkel egyre erősebbé váltak, amint a B-csapatból A-válogatott lett, és a technikás játékosok megvillantak, kijött a két csapat közötti különbség. Pillanatok alatt helyzetbe kerültek a kontrára beálló oroszok, a szintén csereként bevetett Kerzsakov futott el a bal oldalon, de éles szögből Dibuszba lőtt.  Az oroszok visszaálltak, a saját térfelükön könnyedén passzolgattak, nem erőltették a támadást, a fő céljuk a magyar támadások lefülelése volt. A fehér mezesek nem is tudták áttörni a védőfalat, jó esetben távoli lövésig jutottak.

A 79. percben Kerzsakov szabadrúgása a bal felső saroknál csattant a lécen, Dibusz ekkor szerencsés volt – nem egy perccel később, amikor Dzagojev ugratta ki a Kádár mellett meglóduló Alekszandr Kerzsakovot, aki ezúttal a jobb oldalról, a 16-osra belépve laposan lőtt Dibusz alatt a kapuba. 0–2

Kerzsakov gólja – az oroszok második félidőben beálló játékosai megváltoztatták a mérkőzést, és el is döntötték

A 86. percben Nikolics Nemanja lesgyanús helyzetben kapott labdát Priskintől, és higgadtan lőtt Lodigin kapujába – ezzel a magyar válogatott az összes idei mérkőzésén szerzett legalább egy gólt. 1–2

A hajrában nem jött össze az egyenlítés, a legfontosabb kérdés az maradt, folytatja-e Dárdai Pál, vagy a szövetség vezetőségének új kapitányt kell-e keresnie?

Magyarország–Oroszország 1–2 (0–0) 
Budapest, Üllői út. V: Cakir (török)
Magyarország: Dibusz – Fiola (Poór, 57.), Juhász, Kádár, Forró – Kalmár (Simon A.., a szünetben), Tőzsér – Lovrencsics (Stieber, a szünetben), Kovács I. (Nikolics, a szünetben), Dzsudzsák (Gyurcsó, 66.) – Szalai (Priskin, a szünetben). Megbízott szövetségi kapitány:Dárdai Pál 
Oroszország: Lodigin – Granat (Szemjonov, 71.), Makejev, V. Berezuckij (Ignasevics, a szünetben), Scsennyikov – Szamedov, Sirokov (Cserisev, a szünetben), Glusakov (Ozdojev, 77.), Dzagojev – Dzjuba (Kerzsakov, 64.), Kanunnyikov (Kokorin, a szünetben). Szövetségi kapitány: Fabio Capello
Góllövők: Nikolics (86.), ill. Ignasevics (49.), Kerzsakov (80.)

Mi lesz Dárdai Pállal?

A mérkőzés előtti napokban Dárdai Pál jövője volt a fő téma, a válogatott irányítását Pintér Attila menesztése után csak négy mérkőzésre átvevő szakemberről különböző hírek láttak napvilágot. Miközben Magyarországon abban bíznak, hogy Dárdai a három Eb-selejtezőn hét pontot szerző válogatott élén marad, a Herthánál biztosak benne, hogy a válogatottól játékosként 2008-ban az oroszok elleni meccsen búcsúzó Dárdai visszatér Berlinbe, és ott folytatja utánpótlásedzői munkáját, illetve edzői tanulmányait. „Az tiszta sor, hogy a jó eredmények után a szövetség nyomást gyakorol Pálra. De ő a kezdetektől fogva nem hagyott kétséget afelől, hogy a magyarországi küldetése kedden véget ér. És azóta sem változott semmi" – mondta Michael Preetz, a Bundesligában szereplő klub menedzsere a Kickernek. A Hertha honlapja Dárdait idézi, ebből nyilvánvalónak  tűnik, mit hoz a megbízott kapitány jövője: „Véleményem szerint semmi sem változott, a Herthához köt a szerződésem” – állítja Dárdai.

Kimaradt?