Világraszóló sikert aratott egy karatézó 8 éves aradi fiú

Nagy Timur október 16–19. között, az Aradi Banzai Karate Klub növendékeként, a román válogatott tagjaként részt vett a lengyelországi Scecinben megszervezett 5. WUKF Karate Világbajnokságon, amit gyermekek, növendékek és ifjak számára szerveztek - tudósít a Nyugati Jelen. A nagyszabású rendezvényen 36 ország, összesen 1384 versenyzője, mintegy 1800 próbán mérte össze tudását, korcsoportok szerint. A nyitóünnepségen részt vett Lech Valesa lengyel kulturális és sportminiszter is, aki támogatta is a rendezvényt.

A világbajnokságot teljes egészében közvetítette a Lengyel Nemzeti Televízió, a scecini helyi tévéadó és az Agerpres. Az aradi karate klub 4 versenyzővel vett részt, köztük a válogatott Jessica Dumával. Az aradi versenyzők remekül szerepeltek, ugyanis az országnak 6 érmet szereztek a 8 próbán. Az ifjúságiak (18-21 év) Jessica Duma világbajnoki ezüstérmes a kata csapatversenyben; világbajnoki ezüstérmes a kata egyéniben; világbajnoki bronzérmes a kumite egyéni bajnokságban. A serdülők (13-14 év) korosztályában Denisa Crecea bronzérmes a kata egyéniben, illetve 5. helyezett a kumite egyéni versenyben.

A gyermek korosztályban (8-10 évesek) Nagy Timur világbajnoki ezüstérmet szerezett a kata egyéni versenyben. Amint Dan Duma edző elmondta, az aradi csapat Jessica Duma révén egy világbajnoki aranyérmet is megcélzott, ami azonban egy századmásodpercen múlott. A 3 világbajnoki ezüstérem és az ugyanannyi bronzérem is kiváló eredménynek számít.
Közülük is kiemelkedik a 8 éves Nagy Timur teljesítménye, aki a 40 versenyző között megszervezett 4 próbán ezüstérmet szerzett. Minden korcsoportban, versenyszámonként 35-40-en indultak. A nemzetek közötti éremtáblázaton Románia végzett az élen, megelőzve Olaszország és Anglia cspatait – tudtuk meg Dan Duma edző, sporttanártól.

Amint Nagy Timur édesapja, Árpád hozzáfűzte, a fia véletlenül kezdett karatézni a hegymászás mellett. Ott megismerkedtek egy olyan fiúval, aki karatét is tanult, ezért meghívta őket kétnapi edzésre. Már az első napi edzésen kiderült, hogy Timur eredményes lehet a karatéban, ráadásul első pertől tetszett neki, ezért eldöntötte: karatét tanul. Ez 4 éve történt, azóta keményen dolgozott, de nem hiába. Mivel a karatézók között csak kiegyensúlyozott gyermekekkel, fiatalokkal találkoztak, Nagy Árpád e sportot olyan szülőknek is ajánlja, akik a gyermekeiket puháknak tartják.

E sport ugyanis nem csak fizikailag, de lelkileg is erősíti a gyermekeket. Ugyanakkor az ideges, izgága gyermekek számára is ajánlatos a karaté, mert Dan Duma edző szerint megnyugtatja, fegyelmezettekké teszi őket. Mivel minden korcsoporttal foglalkoznak, bármilyen korú gyermekek jelentkezhetnek a Vörös Ökör közelében lévő Aurel Vlaicu Iskolacsoport (a volt vagongyári inasiskola) sporttermében. Bővebb tájékoztatóval szolgál Dan Duma edző a 0744/275-134-es telefonszámon, de előzetes bejelentés nélkül is jelentkezhetnek hétfőn, szerdán és pénteken a 19-21 óra között megszervezett edzéseken.

Kimaradt?