Ezt biztosan nem gondoltad volna Pep Guardioláról

Csütörtökön megjelenő könyvében (Pep Confidential) Josep Guardiola, a Bayern München labdarúgócsapatának vezetőedzője többek között arról ír: utálja a tiki-takát, és egy napon szívesen lenne a Manchester United szakvezetője.

A főképp a Bayern Münchennél eltöltött első idényéről szóló könyvében Pep Guardiola edzői karrierje legnagyobb kudarcának nevezi a Real Madrid ellenében 5–0-s összesítéssel elveszített tavaszi BL-elődöntőt, továbbá leszögezi: utálja a tiki-taka néven emlegetett játékstílust, az általa irányított Barcelona sohasem játszotta azt.

„Ki nem állhatom az öncélú passzolgatást, amit tiki-takának neveznek. Fabatkát sem ér az egész, abszolút céltalan. A passzolgatásnak csak akkor van értelme, ha a cél az, hogy a labdát előbb-utóbb az ellenfél kapujába juttassuk. Az önmagáért való passzolást felejtsék el” – idéz az angol Telegraph a könyvből, amelyben Guardiola feleleveníti, hogy a Bayern játékosaival is ismertette álláspontját, kiegészítve a következőkkel: „Ne higgyétek el, amit az emberek mondanak. A Barca sohasem játszott tiki-takát. Ez merő kitaláció, egy szó sem igaz belőle. Minden csapatsportban az a siker titka, hogy a pálya egyik részét olyannyira ostrom alá kell vonni, hogy az ellenfél kénytelen legyen a védelmét oda összpontosítani. Megszállod az egyik oldalt, odavonzod őket, és így a másik oldal őrizete meggyengül. S ha ez a feltétel megvalósul, támadunk és gólt szerzünk a másik oldalon. Ezért van szükség passzolásra, de ismétlem, ennek világos célja van. Ilyen futballra kell törekednünk. És ennek semmi köze a tiki-takához.”

Az ugyancsak angol Independent azt a részt csemegézte ki a csütörtökön megjelenő könyvből, amelyikben az egykor Ferguson-utódnak kiszemelt Guardiola a Manchester Uniteddel kapcsolatos benyomásairól ír. „Tetszik az ottani atmoszféra. El tudom képzelni, hogy egy napon edző leszek ott” – fogalmazott Guardiola, aki beszámolt arról, hogy 2012-ben Sir Alex Ferguson, az MU akkori menedzsere meghívta egy „szuper étterembe”, hogy megvitassák a témát. Az angol lap rámutat: nem derül ki egyértelműen, hogy Ferguson valójában felajánlotta-e az MU menedzseri posztját Guardiolának. „Sir Alex olyan gyorsan beszélt, hogy néha problémát okozott megérteni. Talán ez az oka annak, hogy nem derült ki számomra egyértelműen, kaptam-e ajánlatot vagy sem” – idézi az angol lap Guardiola egy korábbi vicces nyilatkozatát.

Azt viszont konkrétan leírja, hogy a Manchester City és a Chelsea is ajánlatot tett neki, korábbi játékostársa, a Cityt képviselő Txiki Begiristain New Yorkban, Roman Abramovics, a Chelsea orosz tulajdonosa Párizsban tárgyalt vele a 2012–2013-as idényben eltöltött szabadsága alatt – sikertelenül, Guardiola ugyanis a Bayernt választotta.

Kimaradt?