Csak a magyar rasszista megnyilvánulások jutottak el az UEFA-hoz?

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) honlapján kiadott tájékoztatásban jelezte, hogy a románok kapcsán rendbontás, pirotechnikai eszközök használata, valamint a játékosok viselkedése, míg a magyar oldalt rasszista szurkolói megnyilvánulások, rendbontás, tüzijáték használata, valamint szintén a játékosok sárga lapos figyelmeztetései miatt vizsgálódik. 

A tárgyalásra nemzeti ünnepünkön, október 23-án kerül sor.

Az UEFA honlapján megjelentek szerint a románokat lelátói rendbontás, tűzijátékok és más tárgyak használata illetve bedobása, lézerezés, valamint a játékosok sportszerűtlen viselkedése (öt vagy több sárga lap) miatt vizsgálják, míg a magyarok ellen rasszista bekiabálások, lelátói rendbontás, tűzijáték használata és szintén a csapat által begyűjtött sok lap miatt indult eljárás.

Mint azt a maszol.ro is a mérkőzés után megírta, a román ultrák motozás nélkül jutottak be a lelátókra, és már a meccs előtt petárdákat, öngyújtókat, füstgránátokat dobáltak a magyar szurkolókra, akik feltépett székeket hajigáltak vissza. Az őrző-védő cég emberei aztán maguk is brutális fellépéssel próbáltak rendet teremteni, amiből leírhatatlan erőszakhullám bontakozott ki: többtucatnyi – köztük számos vétlen – szurkoló került végtagtöréssel, fejsérüléssel kórházba, de a cég emberei közül is kettőt szó szerint átdobtak a korláton az egyik román klubcsapat ultrái. Kevés hiányzott ahhoz, hogy az európai szövetség elrendelje a meccs félbeszakítását, ami 3–0-s magyar győzelmet eredményezett volna.

Bár erre nem került sor, és a román szövetség elnézést kért a román szurkolóktól az őrző-védő cég túlkapásai miatt, a román szövetség mégsem lehet nyugodt: könnyen előfordulhat, hogy az UEFA kitiltja a nézőket Románia következő, Észak-Írország elleni hazai mérkőzéséről, s a román szövetség örülhet, ha megússza egy vaskos pénzbírsággal.

A Magyar Labdarúgó-szövetség is büntetésre számíthat, amiért a magyar szurkolók rendszeresen „Cigányok, cigányok” skandálással válaszoltak a hazaiak idegengyűlölő rigmusaira. A FRF meccs előtti felhívásai ellenére a Nemzeti Arénában szombaton is több ízben felhangzott a „Ki a magyarokkal az országból!” skandálás.

https://www.youtube.com/watch?v=EozaSXd4rnE

Érdekes, hogy az UEFA-n megjelentek alapján a románok „bűnei” között nem sorolják fel a rasszista bekiabálásokat.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?