Politikai ügy lett a félbeszakadt szerb-albán meccsből

Kedd este Belgrádban félbeszakadt a labdarugó Európa-bajnoki selejtező Szerbia és Albánia válogatottja között. A mérkőzést az első félidő vége előtt néhány perccel szakították félbe, miután dulakodás tört ki a két csapat játékosai között.

A dulakodás - mint azt az MTI belgrádi tudósítója jelentette - azt követően alakult ki, hogy egy ismeretlen személy egy mini helikopterrel albán zászlót irányított a pálya fölé. A provokációra reagáltak a nézők és a szerb játékosok is. A játékosok között kialakult lökdösődésbe néhány szurkoló is bekapcsolódott. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

A botrány nem sokkal később még a stadionban folytatódott. Az RTS szerb televízió éjszakai beszámolója szerint a szerb hatóságok a helyszínen őrizetbe vették, majd előállították az albán miniszterelnök, Edi Rama testvérét, Olsi Ramát, akit azzal gyanúsítanak, hogy távirányítóval ő vezérelte a kis drónt, amely az albán zászlóval berepült a pálya fölé.

Bécsből eközben arról érkezett hír, hogy mintegy ötven albán kora éjszaka üvegpalackokkal - köztük gyújtópalackokkal - dobált meg egy szerb kávéházat az osztrák főváros nyugati részén lévő Ottakring kerületben. A kivezényelt rendőrök igyekeztek megfékezni a randalírozókat, közben azonban a helyszínen mintegy kétszáz szerb gyűlt össze, akik az albánokra akartak rátámadni. A hatóságok ennek nyomán megerősített rendőri egységeket vezényeltek a helyszínre, hogy megakadályozzák az összetűzéseket. Értesülések szerint súlyosabb összecsapásra nem került sor, a randalírozók elhagyták a helyszínt, de közben járműveket - köztük rendőrautókat - rongáltak meg.

Az albánok és a szerbek között Koszovó miatt dúl ellentét, a többségében albánok lakta tartomány ugyanis 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el. Értesülések szerint a két ország közötti feszült kapcsolatok miatt a két labdarúgó-szövetség megállapodott abban, hogy a mostani belgrádi mérkőzésen albán szurkolók, a jövő évi tiranai visszavágón pedig szerb drukkerek nem vehetnek részt. Ennek ellenére néhány albán szurkoló Belgrádba utazott és bejutott a stadionba.

Az AFP francia hírügynökség éjszakai jelentése szerint a történtek rendkívül rossz előjelként értékelhetők Edi Rama kormányfő nyolc nap múlva tervezett szerbiai látogatása előtt. Hatvannyolc éve ez lenne az első albán miniszterelnöki látogatás Belgrádban.

Kimaradt?