A tájfun miatt előrehozhatják a Japán Nagydíj rajtját

Nem csupán a Japán, de a jövő heti Orosz Nagydíj megrendezését is fenyegeti a  Szuzuka területére vasárnapra várt Phanfone tájfun. A Honda megvétózta a futam szombati megtartását, de az lehetséges, hogy vasárnap a tervezettnél korábban rajtol az F1 mezőnye.

Az eredeti időterv szerint helyi idő szerint 15.00-kor rajtolna a vasárnapi Japán Nagydíj, azonban a Phanfone tájfun várható érkezése miatt jó esély van arra, hogy a mezőny a tervezettnél korábban kezdje meg az 53 körös futamot.

Ennek elsődleges oka, hogy Japánban ilyenkor még zavartalan időjárás esetén is 17:30 körül sötétedik, valamint a tájfun okozta vihar ellehetetlenítheti, hogy a csapatok tagjai és felszerelései időben elindulhassanak Szocsiba, a jövő heti Orosz Nagydíj helyszínére.

Az FIA pénteken megerősítette, bíznak abban, hogy a tájfun ellenére is változatlan időtervvel rendezhetik meg a hétvége fennmaradó részét. Amennyiben ez nem lenne lehetséges, a szövetség nyitott volna a futam helyi idő szerint szombat délutáni megrendezésére, ez viszont a csapatfőnökök részvételével is megtartott versenyzői eligazításon nem nyert támogatást, és a nagydíj promótere, a Honda sem volt partner hozzá, mivel ebben az esetben a vasárnapi jegyárakat kénytelen lenne visszafizetni a nézőknek.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a Japán Nagydíj mindenképpen vasárnap zajlik majd, de jó esély van arra, hogy az eredetileg román idő szerint reggel 9 órakor kezdődő futam korábban rajtoljon, így a Japánban délutánra várt 130 km/órás széllökések és a tájfun teljes időtartamára becsült 150 mm-nyi eső a leintés és az összepakolás egy része után érkezhet meg.

Amennyiben a pálya már a futam idején versenyzésre alkalmatlanná válik az eső miatt, a szabályok szerint minimum két kört kell megtennie a mezőnynek ahhoz, hogy a pontok felét megszerezhessék a versenyzők. Teljes pontszámok a megtett táv 75%-ától, vagyis Szuzukában a 40. körtől járnak. A fél pontokhoz szükséges két kör akár a Safety Car mögött is eltelhet, így szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy az időmérő edzés sorrendje egyben a futam végeredményét is eldönti.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?