Novák Ede, Tófalvi Éva és Zsigmond Zoltán a XIII. MIÉRT Akadémián

A XIII. MIÉRT Akadémia utolsó előadásán vasárnap Novák Ede paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó, a Román Kerékpár Szövetség elnöke, Tófalvi Éva, román színekben versenyző csíkszeredai biatlonista síző, világkapu győztes és Zsigmond Zoltán, kolozsvári származású gyorsmotoros beszéltek sikereikről, nehézségekről, sportáguk jövőjéről.

Boros Miklós sportújságíró kérdésére válaszolva Novák Ede paralimpiai kerékpározó elmondta: „azért harcoltam, hogy bajnok legyek, hogy úgy tekintsenek rám az emberek, mint a kitartás jelképére”, majd hozzátette: „ennek a pályának is megvannak a nehézségei, lemondással és áldozatokkal jár”. Novák úgy látja, nagy szükség van olyan szakemberekre, akiknek a vérében van a sport, és akik komoly felelősségtudattal végeznék a gyerekek sportolásra való nevelését, professzionális felkészítését.

Tófalvi Éva biatlonista elmondása szerint nem csupán önmagáért akar sikereket elérni: „elsősorban azért csinálom, mert nagyon szeretem, és úgy gondolom, sikereimmel egy kis boldogságot tudok csempészni az emberek mindennapjaiba. Örülök, hogy büszkévé tehetem a városomat”. Tófalvi Éva pozitív jövőképet lát, úgy gondolja, van érdeklődő fiatalokból utánpótlás ezen a sportterületen. „A sportolókat bíztatni kell” – mondta, majd hozzáfűzte: „ez a sportág is függővé tud tenni, nem lehet abbahagyni, egy életre szól”.

Zsigmond Zoltán gyorsmotoros megjegyezte: „csapat nélkül el sem tudom képzelni, hogy jó eredményeket érjek el. Nélkülük nem lenne minden a helyén”. A kolozsvári származású gyorsmotoros elmondta, csak nemrégiben épült meg az első pálya, viszont ez hátrány lehet, mivel megfelelő számú pálya nélkül nehéz edzeni a fiatal generációkat is.

Kimaradt?