A horvát óriás három szettben nyerte meg az US Open döntőjét

Marin Cilic nyerte a 2014-es US Opent, miután a fináléban három szettben (6:3. 6:3, 6:3) legyőzte japán ellenfelét, Nisikori Keit. A horvát óriás mindhárom játszmában jól adogatott, míg Nisikori feszültebben, görcsösebben teniszezett. 

Két újonc játékos csapott össze az US Open döntőjében, ugyanis Marin Cilic és Nisikori Kei sem játszott még korábban Grand Slam-torna fináléjában. Már az első szettben látszott, hogy Nisikoriból sokat kivettek az ötszettes mérkőzések, kissé bizonytalanul, görcsösebben teniszezett. A horvát óriás a hatodik gémben vette el először ellenfele adogatását, majd meg sem állt az első szett megnyeréséig, amelyhez mindössze 30 percre volt szüksége.

A második játszma elején úgy tűnt, hogy Nisikori magasabb fokozatba tud kapcsolni és új színt tud vinni a játékába. Ez az illúzió azonban korán elillant, a harmadik gémben ugyanis ismét brékelni tudott Cilic, elvette Nisikori adogatását. Igaz, csak a negyedik bréklabdát tudta értékesíteni.

A hatodik játékban Cilic megállíthatatlanul adogatott, négy ászt ütve nyerte meg semmire a gémet. A nyolcadik játékban visszakapaszkodott Nisikori, el tudta venni Cilic adogatását, a horvát a meccsen vétett első kettőshibája után rontott még egyet, ami már nem fért bele. A japán ekkor a szettben maradásért adogatott, azonban fontos pillanatban a hálóba ütött, Cilic pedig kegyetlenül kihasználta a bréklabdát és ezzel megnyerte a második szettet, 70 perc játék után.

A harmadik szettet három ásszal kezdte Cilic, aki így már túl volt az egy tucaton is a döntőben. A gémet magának tette nehézzé Cilic, ugyanis Nisikori egyenlíteni tudott, de egy hatalmas bombával a horváthoz került az előny és be is húzta szerváját.

Az egyre jobban fáradó Nisikori kezdett összeesni, a negyedik gémben két bréklabdához jutott Cilic, amiből az elsőt hárította a japán, a másodikra azonban nem volt ellenszere, egy hosszú labdamenet végén Cilicé lett a gém (és talán a meccs is eldőlt itt...). Innen már nem volt nehéz dolga Cilicnek, csak hoznia kellett saját adogatásait, amit meg is tett, három meccslabdájából a második kihasználta és megnyerte a 2014-es US Opent. 

Győzelmével Cilic a legfrissebb világranglistán a 9. helyre lép előre, korábban 2010-ben járt ilyen magasságban, ennél feljebb azonban még soha. 

Kapcsolódók

Kimaradt?