Eb-selejtezők: minden a románok szája íze szerint alakult

Csak idegenbeli győzelmek születtek a 2016-os labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők F csoportjának első fordulójában. Előbb a magyarok óriási meglepetésre kikaptak az észak-írektől, majd a románok közel egy félidőt emberhátrányba játszva legyőzték Pireuszban a görögöket, a finnek pedig hozták a kötelezőt a Feröer-szigetek ellen.

Victor Pițurcă tanítványai kihasználták azt, hogy az amúgy vulkanikus görög szurkolókat kizárták a stadionból és hogy Claudio Ranieri a hellének frissen kinevezett szövetségi kapitánya még nem tudta átvinni elképzeléseit a játékba és elégtételt vettek a brazíliai vébérészvételtől őket elütő görögökön. A trikolórok már a 10. percben előnyhöz jutottak, amikor a csapatkapitány, Ciprian Marica értékesített egy büntetőt. Ugyanő hozta nehéz helyzetbe csapatát amikor az 53. percben második sárgalapját is begyűjtve emberelőnyhöz juttatta a házigazdákat.

Az F csoport tagjai októberben két-két mérkőzést játszanak, a második fordulóban kerül sor a „történelmi dimenzikókkal” megterhelt Románia–Magyarország összecsapásra. Mint ismeretes, a két nemzeti válogatott a 2014-es foci-vébé selejtezőiben is összecsapott, előbb Budapesten zárt kapuk előtt 2-2-es döntetlent játszottak, majd Bukarestben 3-0-ra győzött a Pițurcă-legénység. Magyar szemszögből „emlékezetesebbet” alakítottak a vendégszurkolók, akik a Bukarestben vezető úton és a román fővárosban is kiviselték magukat.

F-CSOPORT

  • Magyarország–Észak-Írország 1–2
  • Feröer–Finnország 1–3 
  • Görögország–Románia 0–1

AZ ÁLLÁS

  • 1. Finnország         1              1              –             –             3–1         +2           3
  • 2. Észak-Írország   1              1              –             –             2–1         +1           3
  • 3. Románia             1              1              –             –             1–0         +1           3
  • 4. Magyarország     1              –             –             1              1–2         –1           0
  • 5. Görögország       1              –             –             1              0–1         –1           0
  • 6. Feröer                  1              –             –             1              1–3         –2           0

Kapcsolódók

Kimaradt?