Olimpiát rendezhetne tíz év múlva Budapest?

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke szerint Budapest alkalmas lehet arra, hogy 2024-ben nyári olimpiát rendezzen.

"Addig még sok víz lefolyik a Dunán, de akár Budapest is otthont adhatna a 2024-es játékoknak. Vannak arra mutató jelek, hogy alkalmasak lehetünk rá" – nyilatkozott a mob.hu-nak Schmitt Pál, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként szavazati jogával maga is befolyásolhatja, melyik pályázat lesz végül a befutó.

 Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a közelmúltban többször felvetette, hogy Budapest ideális helyszíne lenne egy nyári olimpiának, méghozzá a nem is olyan távoli jövőben. Schmitt Pál úgy véli, talán már csak egy évtizedet kell várni.

"Azt ugyanakkor meg kell nézni, hogy áll a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ehhez a kérdéshez a 2020-as programban. Hogy vajon egy két és fél milliós város is sikerrel kandidálhat-e" - tette hozzá a sportdiplomata, aki felhívta a figyelmet, az előző négy olimpiát egyaránt tízmilliós városban rendezték, amivel Budapest értelemszerűen nem tudja felvenni a versenyt. Több okból viszont reménykedhet.

Lesz addigra stadion, uszoda elég

"Addigra elkészül a teljesen újjáépített Puskás Ferenc Stadion, illetve lesz egy olimpiára alkalmas uszodánk, elvégre 2021-ben a magyar főváros rendezi a vizes világbajnokságot" – mutatott rá Schmitt Pál. A MOB tiszteletbeli elnöke továbbá kiemelte, maga a város is folyamatosan épül-szépül, ami mindenképp erősítheti a potenciális budapesti pályázatot.

A vetélkedés már most hatalmas a 2024-es játékokért: az Egyesült Államokban négy város vív belharcot, Németországban pedig Berlin és Hamburg küzd meg a jelöltségért - írja a MOB. Mellettük Róma és Isztambul is esélyesként pályázhat.

Kimaradt?