Óriási szíve van minden idők legdrágább német igazolásának

A német válogatott 35 millió dollárt kasszíroz a világbajnoki győzelemért a FIFA-tól, a német szövetség (DFB) ebből fizeti ki a 23 játékos fejenként 408 000 dolláros jutalmát.

Mesut Özil, az Arsenal és a világbajnok német válogatott labdarúgója a 2014-es vb előtt egy jótékonysági kampány részeként 11 (egy kezdőcsapatnyi) beteg gyermek operációjának költségeit vállalta, de most, hogy aranyérmes lett, a válogatott keret létszámával egyezően 23-ra növelte azon gyermekek számát, akinek gyógyulását finanszírozza. A támadó – a 2006 óta működő BigShoe jótékonysági alapítványon keresztül – ezzel a nagyszerű gesztussal szeretné meghálálni a brazil nép kedvességét és vendégszeretetét. A bejelentést a hivatalos Facebook-oldalán tette meg, egy nappal azután, hogy a világbajnok csapat visszaérkezett Berlinbe. „Ez az én személyes köszönetnyilvánításom a brazil emberek felé” – írja a közösségi oldalon Özil. A játékos a szövetségtől kapott 408 ezer dollárt az utolsó centig a beteg brazil gyermekek megsegítésére szánja.

Az előző világbajnoksághoz képest 156 millió dollárral emelkedett az összdíjazás – 420 millió euróról 576 millióra –, így a németek is többet kasszíroznak, mint a 2010-ben világbajnok spanyolok (30 millió).

Az ezüstérmes Argentína 25 millió dollárt, a bronzérmes Hollandia 22 milliót, a negyedik helyezett Brazília 20 milliót kap a nemzetközi szövetségtől. A negyeddöntőben kiesők 14 millió, a nyolcaddöntőben búcsúzók 9 millió, a csoportkör után hazautazók 8 millió dollárral gazdagodnak.

Ezen felül a világbajnokságon részt vevő minden ország szövetsége 1.5 millió dollárt kapott a torna előtti felkészülésre.

Kimaradt?