Megvan a negyedik német csillag (GALÉRIA)

Mario Götze 112. percben lőtt góljával nyerte meg Németország az Argentína elleni vb-döntőt és hódította el negyedik világbajnoki címét. A Nationalelf 1954, 1974 és 1990 után tudott a legnépszerűbb sportág trónjára ülni. Joachim Löw csapata az első európai válogatott, amely győzni tudott Dél-Amerikában megrendezett vébén. 

Tűzijátékok robbanása jelezte abban a Stuttgart melletti kis faluban is világbajnoki döntő lefújását, amelyben az egyre növekvő magyar kolónia férfitagjaival néztem a német-argentín mérkőzést. Alig pár perccel a negyedik német vb-trófea elhódítása után megteltek az utcák zászlót lengető emberekkel, petárdák robbantak. Később autók százai indultak el és óriási dudaszó kíséretében járták be a falu utcáit. (Moldován Árpád Zsolt, Hohenhaslach

Ezzel a sikerével Németország utolérte az örökranglista második helyén Olaszországot. A rekorder öt sikerével továbbra is Brazília.

A két gárda egyedülálló módon harmadszor találkozott a fináléban: 1986-ban 3-2-re a dél-amerikai, 1990-ben 1-0-ra az európai együttes győzött. A legutóbbi két vb-n már a negyeddöntőben összejött a német-argentin párharc, mindkétszer előbbi diadalával zárult.

Tizenhat góllal a vb-k történetének legeredményesebb játékosa, Miroslav Klose újabb rekordot állított fel, ugyanis 17. győztes vb-meccsén van túl, amivel megelőzte a brazil Cafút.

VB 2014, DÖNTŐ, NÉMETORSZÁG–ARGENTÍNA 1–0 
Rio de Janeiro, Maracana, 74.738 néző. Vezeti: Rizzoli (olasz)
NÉMETORSZÁG: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Kramer (Schürrle, 31.) – Th. Müller, Kroos, Özil (Mertesacker, 120.) – Klose (Götze, 88.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
ARGENTÍNA: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Mascherano, Biglia – E. Pérez (Gago, 86.), Messi, Lavezzi (Agüero, a szünetben) – Higuaín (Palacio, 78.). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella
Gólszerző: Götze (113.)

Nem kis meglepetésre kiderült a káoszba hajló díjátadón, hogy Lionel Messi kapta meg a világbajnokság Aranylabdáját, Manuel Neuer lett a legjobb kapus, és mivel nem rázta meg magát egyik most pályára lépett gólvadász sem, a kolumbiai James Rodríguez lett a brazíliai vb Aranycipőse, hat találattal. A legjobb fiatal játékosnak járó díjat a francia Paul Pogba érdemelte ki.

Kimaradt?