Szeptember 20-én rajtol a női kosárlabdaidény

Sepsiszentgyörgyön egyeztettek az idei kosárlabda évadról a hazai női csapatok és a Román Kosárlabdaszövetség vezetői. A tanácskozáson vita volt a bajnoki évad kezdési időpontja körül, ugyanis Horia Păun a kosárlabdaszövetség elnöke augusztus 23-án szerette volna indítani az évadot, ami a jelenlévő klubvezetők egyöntetűen visszautasítottak.

A sepsiszentgyörgyi tanácskozáson jelen voltak a házigazda Sepsi SIC mellett az aradi, târgovistei, szatmárnémeti, kolozsvári, brassói, galați, gyulafehérvári, temesvári, nagyváradi és marosvásárhelyi kosárlabda klubok vezetői vagy képviselői.

Rusz István a Sepsi SIC sportklub kosárlabda szakosztályának vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a klubvezetők egyöntetű döntése értelmében idén a bajnoki évad szeptember 20-án rajtol a Román Kupa első körének odavágójával, ennek visszavágója szeptember 24-én lesz megrendezve, míg az első bajnoki meccs szeptember 27-én. Az idei évet december 13-án zárják a visszavágó második fordulójával. A 2015-ös év január 7-én rajtol a visszavágó harmadik fordulójával és április 19-én lehet a döntő esetleges ötötdik meccsének időpontja. 

Rusz István hozzátette: a női koráslabda klubok vezetői abban is megállapodtak, hogy a 2014-15-ös évadban legtöbb hat idegenlégiósa lehet minden csapatnak, de kötelező egy hazai kosaras jelenléte a pályán a mérkőzés teljes ideje alatt, úgy a kupában mint a bajnokságban.

A sepsiszentgyörgyi szakosztály vezető szerint megállapodtak, hogy a 2015-16-os évad ugyanígy zajlik de kötelező lesz minden csapatnak, hogy legyen egy I. ligás csapata (azaz B osztály). A 2016-17-es szezonban minden csapat csak 5 légióst igazolhat és a Kupában kötelező lesz két hazai játékos használata.

A női kosárlabdaklubok vezetői Sepsiszentgyörgyi találkozójukon azt is megszavazták, hogy jövőtől a bajnoki évad mindig szeptember  utolsó szombatján kezdődik és következő év április utolsó szombatján ér véget. Az idei évad azért kivétel mert Románia és Magyarország szervezi az EB-t ami 2015 júniusában kezdődik. 

Kimaradt?