Kapushiba és öngól is kellett a franciák továbbjutásához

Enyeama, a nigériai kapus buta hibája és Joseph Yobo öngólja kellett ahhoz, hogy Franciaország le tudja győzni a nagyon jól védekező Nigériát a foci-vb nyolcaddöntőjének hétfő délutáni mérkőzésén. Didier Deschamps csapata a pénteki negyeddöntőben a Németország-Algéria összecsapás győztesével találkozik majd.

VB 2014, NYOLCADDÖNTŐ, Franciaország-Nigéria 2–0 (0–0)
Brazíliaváros,  67 882 néző. Vezette: Mark Geiger (egyesült államokbeli)
Franciaország: Lloris – Debuchy, Varane, Koscielny, Evra – Pogba, Cabaye, Matuidi – Valbuena (Sissoko, 94.), Benzema, Giroud (Griezmann, 62.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Nigéria: Enyeama – Ambrose, Omeruo, Yobo, Oshaniwa – Onazi (Reuben, 59.), Mikel – Odemwingie, Moses (Nwofor, 89.), Musa – Emenike. Szövetségi kapitány: Stephen Keshi
Gólszerző: Pogba (79.), Yobo (91. – öngól)

Az első 20 percben kiegyenlített küzdelmet láthatott a közönség, a nigériaiak egyszer ugyan betaláltak a kapuba, de a gólt les miatt érvénytelenítette a játékvezető. Két perccel később az afrikaiak kapusának kellett bravúrral hárítania Pogba 12 méterről, kapásból megeresztett lövését. A szünetig jó iramú, ugyanakkor küzdelmes mérkőzést vívtak a felek, a középpályán mindkét együttes könnyen átrohant, a labda leggyakrabban valamelyik tizenhatos környékén volt játékban. A veszélyes szituációk és a helyzetek ellenére az első félidőben egyik csapatnak sem sikerült előnyhöz jutnia.

Fordulás után úgy tűnt, a franciák visszavettek a tempóból, hagyták kibontakozni riválisukat, de a nigériaiaknak nem sikerült igazán veszélyes akciót vezetniük. A hajrához közeledve az európai együttes egyre inkább igyekezett eldönteni a mérkőzést, gyakran hosszú percekre a kapujához szegezte ellenfelét, de Benzema előbb nagy helyzetben a kapusba lőtt, majd Cabaye 18 méterről a keresztlécet találta telibe. A hajrához közeledve aztán Enyeama kapus hibáját kihasználva Pogba váltotta gólra a francia mezőnyfölényt, a nigériaiakon pedig az látszott, nem hisznek az egyenlítésben. A hosszabbítás perceiben végül Yobo öngólja bebiztosította a franciák sikerét és továbbjutását.

Kimaradt?