A németek legyőzték a szintén továbbjutó jenkiket

Kétszeresen is alaptalannak bizonyultak a német-amerikai döntetlent előrejelző feltételezések: egyrészt Joachim Löw csapata az immár négygólos Thomas Müller találatával legyőzte a jenkiket, a portugálok pedig nem tudtak ötöt rámolni Ghána kapujába, így Cristiano Ronaldóék otthonról követhetik a továbbjutó németek és amerikaiak teljesítményét.

G-CSOPORT, Egyesült Államok–Németország 0–1 (0–0)
Recife, Arena Pernambuco. Vezeti: Irmatov (üzbég)
Egyesült Államok: Howard – F. Johnson, Gonzalez, Besler, Beasley – Beckerman, J. Jones – Zusi (Yedlin, 84.), Bradley, Davis (Bedoya, 59.) – Dempsey. Szövetségi kapitány: Jürgen Klinsmann
Németország: Neuer – J. Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger (Götze, 76.), Lahm, Kroos – Özil (Schürrle, 89.), Th. Müller, Podolski (Klose, 46.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző: Th. Müller (55.)

A németek Thomas Müller lövésével gyűjtötték be a három pontot, a Bayern München támadójának ez volt a negyedik gólja a tornán, amivel csatlakozott a góllövőlista élén Neymarhoz és Lionel Messihez.
Recifére órákkal a mérkőzés kezdete előtt óriási eső zúdult, így az is kérdéses volt, hogy egyáltalán meg tudják-e rendezni az összecsapást. Végül ennek nem volt akadálya, a csapatoknak azonban nehéz körülmények között kellett pályára lépniük.
A németek óriási lendülettel kezdtek, és egyértelművé tették, hogy nem elégednek meg a döntetlennel, amely mindkét együttes továbbjutását jelentené. Az amerikaiak szívósan védekeztek, és a 102. alkalommal válogatott, ezzel a kapusok rangsorában Kasey Kellerrel holtversenyben élen álló Tim Howard is magabiztos volt.

A fordulást követően állandósult a németek fölénye, és Müller révén meg is szerezték a vezetést.

A hajrában is a németek akarata érvényesült, győzelmük egy percig sem forgott veszélyben, az amerikaiak a második félidőben egyszer sem lőttek kapura, ennek ellenére ők is ott lesznek a nyolcaddöntőben.

Bár a portugál válogatott 2-1-re legyőzte Ghána csapatát a brazíliai labdarúgó-világbajnokság G csoportjának utolsó, csütörtöki fordulójában, mégis kiesett, mivel a másik találkozón a németek "csak" 1-0-ra nyertek az amerikaiak ellen.

Az európai csapat John Boye öngóljával szerzett vezetést, a második félidőben aztán Asamoah Gyan egyenlített, a végeredményt pedig az aranylabdás Cristiano Ronaldo állította be a 80. percben.

G csoport, 3. forduló: Portugália-Ghána 2-1 (1-0)
Brazíliaváros, Mané Garrincha Nemzeti Stadion, 50 000 néző, v.: Nawaf Shukralla (bahreini)
    gólszerzők: Boye (31., öngól), Ronaldo (80.), illetve Gyan (57.)
    sárga lap: Moutinho (90.), illetve Afful (39.), Waris (55.), J. Ayew (78.)
Portugália: Beto (Eduardo, 89.) - Joao Pereira (Silvestre Varela, 61.), Bruno Alves, Pepe, Miguel Veloso - Ruben Amorim, Joao Moutinho, William Carvalho - Cristiano Ronaldo, Eder (Vierinha, 69.), Nani
Ghána: Fatawu Dauda - Harrison Afful, John Boye, Jonathan Mensah, Kwadwo Asamoah - Christian Atsu, Mohamed Rabiu (Acquah Afriye, 76.), Emmanuel Agyemang Badu, Andre Ayew (Mubarak Wakaso, 82.) - Abdul Majeed Waris (Jordan Ayew, 71.), Asamoah Gyan

A két csapatnak kizárólag győzelem esetén volt esélye a továbbjutásra és ez látszott is a játék képén, mert mindkét fél nyílt sisakkal támadott. A meccs elején azonban inkább a portugálok veszélyeztettek, Cristiano Ronaldo lövése például a keresztlécre pattant. Amikor már a ghánaiak is sorra vezették az akcióikat, akkor váratlanul Boye szerencsétlen mozdulatának következtében egy öngóllal az európai csapat került előnybe úgy, hogy a labda a keresztlécet és a jobb kapufát is érintve kötött ki a hálóban.A szünet után sem esett vissza az iram, mindkét csapat gólra törő játékkal szórakoztatta a közönséget és egy szép támadás végén az afrikaiak egyenlítettek. Ezt követően ha lehet, még nagyobb lendülettel rohamozott Ghána, ugyanis a győztes gól akár a továbbjutásukat is jelenthette volna. Több óriási helyzet is kialakult Beto kapuja előtt, de egy újabb, kissé szerencsés góllal Ronaldo révén a portugálok szereztek gólt, ezzel bebiztosítva a két gárda búcsúját és az amerikai továbbjutást. A hajrában a portugálok mindent megtettek az újabb gólokért, mivel a nyolcaddöntős helyhez még háromra lett volna szükségük, de végül már egy sem jött össze.

A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

  •   1. Németország            3   2   1     –    7–2  +5     7  
  •   2. Egyesült Államok      3   2   1    1      4–4   0     4  
  •   3. Portugália                 3   1    1    1      4–7  -3    4
  •   4. Ghána                      3    –    1    2      4–6   -2   1

Kimaradt?