Tényleg nem csodálkozunk, hogy mindenki Suárez harapásáról beszél

Uruguay továbbjutását (és Olaszország kiesését) beárnyékolja Luis Suárez, aki a mérkőzés során beleharapott Giorgio Chiellini vállába. Az uruguayi csatár pályafutása során nem először tett ilyet (bár Chiellinit még csak először „kóstolta” meg), az internetes mémgyárosok pedig azonnal ráfeküdtek a témára!

„Előfordul az ilyesmi meccseken – nyilatkozta Suárez az uruguayi Canal 10 csatornának a Giorgio Chiellinivel történt afférról, az állítólagos harapásáról. – Küzdöttünk a tizenhatoson belül, ő meg a vállával nekiütközött a számnak, az egyik fogam meg is sérült. Szerintem nem kell ebből nagy kalamajkát csinálni.”

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) illetékese utóbb bejelentette: vizsgálatot indítanak az ügyben. Mint Segolene Valentin szóvivő fogalmazott: „Minden rendelkezésre álló szükséges bizonyítékot megvizsgálnak az eset tisztázása érdekében”, és természetesen meghallgatják a mexikói játékvezetőt, Marco Rodríguezt is.

„Semmi kétség, Suárez fantasztikus futballista, de már nem először fordul elő, hogy cselekedetével kihívja maga ellen a világ haragját. A FIFA-nak alaposan ki kell vizsgálnia az esetet" – értékelte a történteket Jim Boyle, a FIFA alelnöke, akit a Sky Sports észak-írországi otthonában ért utol.

A FIFA később közleményben erősítette meg, vizsgálatot indít. Ebben emlékeztet arra, hogy a szabályzat szerint a televíziós felvételek visszanézése után, utólagosan is szankcionálhatóak, akár el is tilthatók azok a játékosok, akiket az adott mérkőzésen a játékvezető nem büntetett meg.

A közlemény szerint a játékosnak és az uruguayi szövetségnek még szerdán, romániai idő szerint este tíz óráig lehetősége van ismertetnie a FIFA-val saját álláspontját, és eljuttatnia a nemzetközi szövetséghez bármely olyan dokumentumot, amelyet az esethez tartozónak gondol. A BBC szerint ha bűnösnek találják Suárezt, 24 meccses vagy két évre szóló eltiltást is kaphat.

„Tiszta szégyen! – fakadt ki a Sky Sport Italiának a kiesésük után Chiellini. – A meccset a játékvezető döntötte el, nekünk kellett volna továbbjutnunk. Suárez egy kis sunyi, és megúszta, mert a FIFA a vébén akarja tartani a sztárjait. Szeretném látni, hogy lesz bátorságuk felhasználni ellene a videós bizonyítékot. A bíró látta a harapás nyomait, mégsem tett semmit. Marchisio kiállítása és Suárez tettének elnézése döntő volt. Kettős mércét alkalmazott a játékvezető több esetnél az első félidőben is. Amíg tizenegy emberrel játszottunk, uraltuk a meccset, Uruguaynak nem volt veszélyes helyzete. Emberhátrányban már természetesen szenvedtünk az utolsó fél órában, és egy szöglet után betaláltak.”

Suárez amúgy a mérkőzés „hagyományos eseményeiről" is nyilatkozott, és hihetetlen teljesítménynek nevezte, hogy Uruguay kiharcolta a győzelmet.

Kimaradt?