Foci-vb: második győzelmével már a legjobb 16 között Belgium

A belga válogatott bejutott a legjobb 16 közé a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, miután vasárnap, a H csoport második fordulójában 1-0-ra legyőzte az orosz csapatot.

H-CSOPORT, 2. FORDULÓ: Belgium–Oroszország 1–0 (0–0)
Rio de Janeiro, Maracana, 73 819 néző. Vezette: Brych (német)
BELGIUM: Courtois – Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vermaelen (Vertonghen, 31.) – Witsel, Fellaini, De Bruyne – Mertens (Mirallas, 75.), Lukaku (Origi, 57.), Hazard. Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
OROSZORSZÁG: Akinfejev – Kozlov (Jescsenko, 62.), Ignasevics, V. Berezuckij, Kombarov – Fajzulin, Glusakov, Satov (Dzagojev, 83.) – Kanunnyikov, Szamedov (Kerzsakov, 89.), Kokorin. Szövetségi kapitány: Fabio Capello
Gólszerző: Origi (88.)

A győzelemmel Belgium hatpontos, és tovább is jutott a csoportjából. A „vörös ördögök” harmadik világbajnoki gólját is egy cserejátékos szerezte.

A meccs egészét tekintve az oroszok kevesebbet támadtak, Fabio Capello emberei jobbára távoli lövésekkel kísérleteztek, de két ígéretes lehetőségük azért akadt. A 44. percben Gyenyisz Glusakov iramodott meg a bal oldalon, beadására Alekszandr Kokorin egyedül ugrott fel, de a bal alsó sarok mellé fejelt. A 81. percben – még mindig nulla–nullánál – Satov keresztpassza után Andrej Jescsenko a 16-oson belülről, jobbról a hosszú sarok mellé lőtt.

Leszámítva az utolsó tíz percet – amikor Kevin Mirallas szabadrúgásból kapufát lőtt, Eden Hazard közeli lövését pedig az egyébként jól játszó Szergej Ignasevics blokkolta –, a belgák nem támadtak olyan ígéretesen, mint az Algéria ellen 2–1-re megnyert nyitó meccsük második félidejében. Akciófűzésük egyelőre nem felel meg azoknak a várakozásoknak, amelyek a keret összetétele alapján keletkeztek a futballbarátokban – jól jellemzi ezt Romelu Lukaku lecserélése nem egészen egyórányi játék után.

A legtöbb veszély a Dries Mertensre épülő jobb oldali belga akciókban mocorgott, de a Napoli támadójának sem a lövésekkel, sem a beadásokkal nem volt igazán szerencséje. A második félidőre őt is megzabolázták, a hajrára lecserélték.

Szót érdemel még, hogy a belgák elveszítették Thomas Vermaelent: az alkapitány a meccs legelején összefejelt Alekszandr Szamedovval, utána még folytatni tudta a játékot, de fél óra elteltével cserét kért. Sérülése súlyosságáról egyelőre nincs információ.

Kimaradt?