Messi mentette meg az argentinokat a blamázstól

Argentína csak a hosszabbításban tudta megtörni Irán ellenállását a labdarúgó vébé F csoportjának második csoportkörében. A dél-amerikaik megmentője Lionel Messi volt, aki az egész mérkőzés alatt 2-3 védő szorításában szenvedett. Ezzel a győzelmével Argentína bebiztosította helyét az egyenes kieséses szakaszban.

F-CSOPORT, 2. FORDULÓ: ARGENTÍNA–IRÁN 1–0 (0–0)
Belo Horizonte, Estádio Mineirao, 57 698 néző. Vezeti: Mazsics (szerb)
Argentína: Romero – Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo – Gago, Mascherano, Di María (Biglia, 90+4.) – Messi, Higuaín (Palacio, 77.), Agüero (Lavezzi, 77.). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella
Irán: A. Hagigi – Hosszeini, Szadegi, Montazeri, Hadzsszafi (R. Hagigi, 88.), Puladi – Tejmurjan – Dedzsagah, Nekunam, Sodzsaei (Heidari, 77.) – Gucsannedzsad (Dzsahanbahs, 85.). Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz
Gólszerző: Messi (90+1.)
Sárga lap: Nekunam (53.).

Ha egy világbajnokságon lehet „tutibiztos egyesről" beszélni, akkor ez az Argentína–Irán mérkőzésre elmondható. Ráadásul Alejandro Sabella szövetségi kapitány összerakta elöl az álomhármast, Lionel Messi, Gonzalo Higuaín és Sergio Agüero is kezdett.

A Nigéria ellen unalmas 0–0-t játszó, kapura gyakorlatilag veszélytelen Irán az elejétől kezdve visszaállt, valamint kisebb szabálytalanságokkal próbálta megtörni az argentinok lendületét. A dél-amerikaiaknak egyáltalán nem ízlett ez a felfogás, nehezen jutottak át a lelkes irániakon. Higuaín előtt ugyan adódott egy lehetőség, de nem tudott élni vele. Messi egyáltalán nem élt meg a perzsák között, csak egy szabadrúgással próbált veszélyeztetni.

A 42. percben Irán előtt is adódott lehetőség, ám Dzsalal Hosszeini kapu fölé fejelt egy szöglet után, így gól nélküli döntetlennel zárult a félidő. Hiába szorította be Argentína a kapuja elé tizenegy emberrel védekező ellenfelét, az első félidőben nem tudta feltörni a reteszt.

Szünet után már az irániak sem csak a védekezéssel törődtek, és bizony két esetben is nagyot kellett védenie Sergio Romero kapusnak: előbb Reza Gucsannedzsad, majd Askan Dedzsagah fejesét fogta. Az argentinok legfőbb problémája az volt, hogy hiába próbálkoztak többször is lövéssel, egyszerűen nem találtak kaput. Messinek is egyszer sikerült elszakadnia a védőktől, de a 60. percben ő is kapu mellé lőtt.

Sabella Ezequiel Lavezzi és Rodrigo Palacio bedobásával próbált eredményt elérni, Irán pedig az utolsó negyedórában végképp beállt a saját kapuja elé, sőt, a 86. percben Dzsahanbahs egy kontrát követően Romeróba lőtt.Már-már úgy tűnt, hogy a lelkes perzsák a világbajnokság egyik legnagyobb meglepetését okozzák, amikor az addig keveset mutató Messi a jobbösszekötő helyén végre szabadon maradt, és 18 méterről a jobb sarokba tekert. Argentína kiszenvedte a győzelmet, ezzel tovább is jutott.

Kimaradt?