A franciák pártjára állt az elvarázsolt salvadori stadion

Granit Xhaka „elrontotta” a Franciaország–Svájc mérkőzés 87. percében salvadori stadion különleges pedigrééjét azzal, hogy a svájciak második szépítő góljával 2-5-re módosította az eredményt. A brazíliai foci-vébé E csoportját így az 1998-as aranyérmesek vezetik 6 ponttal.

E-CSOPORT, 2. FORDULÓ: SVÁJC–FRANCIAORSZÁG 2–5
Salvador, Arena Fonte Nova, 51.003 néző. Vezeti: Kuipers (holland)
SVÁJC: Benaglio – Lichtsteiner, Von Bergen (Senderos, 9.), Djourou, R. Rodríguez – Inler, Behrami (Dzemaili, a szünetben) – Shaqiri, Xhaka, Mehmedi – Seferovic (Drmic, 69.). Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Debuchy, Varane, Sakho (Koscielny, 66.), Evra – Sissoko, Cabaye, Matuidi – Valbuena, Giroud (Pogba, 63.), Benzema. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Dzemaili (81.), Xhaka (87.), ill. Giroud (17.), Matuidi (18.), Valbuena (40.), Benzema (67.), Sissoko (73.)

Az első körben diadalmaskodó két csapat találkozott a svájci–francia szomszédvár-rangadón, amely pechesen kezdődött a svájciak számára, lévén Steve von Bergent hamar le kellett cserélni, mert szemen rúgta őt véletlenül Olivier Giroud. A csatár nem sokkal később eredeti szakmájában is megvillant: 10 méterről a bal felsőbe fejelt egy szögletet. 0–1!

Fel sem ocsúdtak a sokkból a svájciak, máris megkapták a második találatot: Valon Behrami egy váratlan ötlettől vezérelve Karim Benzemát indította, aki kidobta balra Blaise Matuidinek, aki az ötös bal sarka elől a gyászosan helyezkedő kapus mellett a rövid sarokba lőtt. 0–2!

A svájci retesznek se híre, se hamva nem volt, Johan Djourou teljesen fölöslegesen buktatta Karim Benzemát, de a sértett gyengén helyezett lövését fogta Diego Benaglio, a kipattanót pedig Yohan Cabaye pár lépésről a lécre vágta.

Ez sem dobta fel azonban a svájciakat, a következő veszélyes gall kontra után máris 0–3 lett az állás: Giroud beadását Mathieu Valbuena vágta a kapuba.

Bátrabban támadtak a svájciak a pihenő után, de igazi helyzetig nem jutottak, ugyanakkor a franciák is visszavettek a tempóból. A 65. percben Admir Mehmedi szépíthetett volna, ám az ötös bal csücske elől az égbe lőtt, a másik oldalon ugyanilyen pozícióból Karim Benzama ellenben a kapus lábai között a hálóba talált, a csereként beállt Paul Pogba passzából. 0–4!Ha egy üzlet beindul: Benzema öt perc múlva, a 73. percben gólpasszal szolgálta ki Moussa Sissokót. 0–5! Hogy ne keseredjenek el teljesen a svájciak sem, arról a csereként beállt Blerim Dzemaili gondoskodott, aki megszerezte a vb első szabadrúgásgólját (1–5), majd egy kontra végén Granit Xhaka is betalált (2–5)!

A legvégén Benzema még egyszer hálóba talált, de két másodperccel korábban már véget ért a mérkőzés.

A találkozón összesen hét játékos szerzett gólt, amely a vb-történelemben holtversenyben rekord. Legutóbb 1982-ben a Magyarország–Salvador 10–1-en volt hét különböző góllövő.

Kimaradt?