Szégyenszemre kiestek a világbajnok spanyolok

Eddig csak az 1998-ban világbajnokságot nyert franciákkal esett meg az a szégyen, hogy címvédőként már a csoportkör második fordulójában kiessen a következő tornán. Most Vicente del Bosque csapata is bejárta ezt az utat: a hollandoktól elszenvedett 1-5-ös zakó után szerda este 0-2-re kikaptak Chilétől is.

A dél-amerikaiak ezzel a győzelemmel a hollandokhoz hasonlóan 6 pontot gyűjtöttek és az utolsó fordulóban a csoportgyőzelemért vívnak egyenes harcot. Ennek valószínűleg nagy tétje lesz, ugyanis a nyertes elkerülheti, hogy a házigazda brazilokkal csapjon össze az egyenes kieséses szakasz első mérkőzésén.

A címvédő és a legutóbbi két Európa-bajnokságon győztes spanyol válogatott az utolsó fordulóban Ausztrália ellen a totális megszégyenülés elkerüléséért lép majd pályára.

B-CSOPORT: SPANYOLORSZÁG–CHILE 0–2
Rio de Janeiro, Maracana Stadion. Vezeti: Geiger (amerikai)
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Azpilicueta, Javi Martínez, Ramos, Jordi Alba – Xabi Alonso (Koke, a szünetben), Busquets – Pedro (Cazorla, 76.), David Silva, Iniesta – Diego Costa (F. Torres, 64.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
CHILE: Bravo – Isla, Medel, Jara, Gato Silva, Mena – Vidal (Carmona, 88.), Marcelo Díaz, Aránguiz (F. Gutiérrez, 64.) – A. Sánchez, Vargas (Valdivia, 85.). Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
Gólszerző: Vargas (20.), Aránguiz (43.)

A második percben már a második nagy chilei lehetőséget jegyezhettük fel, előbb Vargas próbálkozása pattant szögletre, majd a sarokrúgás után Jara fejese maradt ki. Az első negyedóra végén megszerezhette volna a vezetést a spanyol válogatott, de Diego Costa labdája elkerülte a hosszút, majd Iniesta visszapassza után Xabi Alonso Bravóba lőtt.

Ehelyett a 20. percben jött a spanyol sokk: ezúttal már nem menekültek meg, nagyszerű jobb oldali akció végén Aránguíz passza után Vargas Casillast kicselezve az üres kapuba lőtt (0–1).

Nem sokkal később ismét Xabi Alonso veszélyeztetett, távoli lökete fölé szállt, majd Diego Costa az oldalhálóba lőtt nagy helyzetben. Hiába birtokolta ezúttal is sokkal többet a labdát a címvédő, ráfizetett a kimaradó lehetőségekre. A félidő hajrájában Alexis Sánchez szabadrúgását csak középre ütötte Casillas, Aránguíz pedig a bal felsőbe lőtt (0–2).

A fordulást követően felpörögni látszottak a spanyolok, és Diego Costa hamar ziccerbe is került, de Isla becsúszva megmentette Chilét a szépítéstől.

Az offenzíva azonban folytatódott, és könnyen visszajöhetett volna a meccsbe az együttes, de Ramos szabadrúgása után Diego Costa hiába ollózta a túloldalra a labdát, Busquets ajtó-ablak ziccerben a jobb alsó mellé lőtt.

A 68. percben a másik kapu előtt is megvolt a meccslabda, Vargas keresztbe lőtt labdáját Isla azonban estében nem tudta az üres kapuba lőni. A kitámadó európai csapat mellett pedig egyre gyakrabban tudott kontrázni a dél-amerikai, de Casillas rendre megmenekült az újabb góltól.

Az utolsó tíz percben mindent egy lapra feltéve támadtak a spanyolok, és Cazorla majd Iniesta távoli lövésével sem jártak messze a szépítéstől, majd Cazorla szabadrúgásból, Ramos pedig szöglet után lőtt kapura, de vagy Bravo, vagy a védők mindig a helyükön voltak, így Chile 2–0-ra nyert, sikerével pedig kiejtette a címvédőt!

Cikkünk frissül

Kimaradt?