Hollandia visszavágott a négy évvel ezelőtti döntőért

A holland labdarúgó-válogatott 5-1-re legyőzte a címvédő spanyolokat a brazíliai világbajnokság második pénteki mérkőzésén, így alaposan visszavágott a négy évvel ezelőtti fináléban elszenvedett vereségért. Az első félidőben még Xabi Alonso ugyan vezetést szerzett a spanyoloknak büntetőből, de a folytatásban már csak holland gól született: Robin van Persie és Arjen Robben kétszer-kétszer, míg Stefan de Vrij egyszer talált be.

Mindkét csapat óvatosan kezdett, aztán az első ziccert Sneijder hagyta ki, pontosabban Casillas védett hatalmas bravúrral. Ezt követően egyértelműen a spanyolok játszottak fölényben, de nemcsak többet birtokolták a labdát, hanem veszélyesebben is futballoztak, melynek köszönhetően - ha 11-esből is, de - előnybe kerültek. A későbbiekben is a címvédő akarata érvényesült, de közvetlenül a szünet előtt van Persie szépségdíjas, csukafejesből szerzett góljával egyenlítettek a hollandok.

A spanyolok kapusa, Iker Casillas az első gólt a 44. percben kapta, így 477 perc után kapitulált vb-meccsen, azaz nem sikerült megdöntenie az olasz Walter Zenga 1990-ben felállított 517 perces rekordját, sőt az e tekintetben második angol Peter Shiltontól (500) is elmaradt.

A folytatásban teljesen megváltozott a játék képe. A hollandok sorra vezették veszélyes akcióikat, a spanyoloknak nem volt ellenszerük, ennek következtében hamar kétgólos előnyre tettek szert a narancsmezesek. A címvédő ezután teljesen összeomlott, az Oranje pedig örömfocit mutatott be, az 5-1-es végeredmény pedig a játék képe alapján a spanyolokra nézve még hízelgő.

MEXIKÓ-KAMERUN 1-0

A mexikói labdarúgó-válogatott 1-0-s győzelmet aratott Kamerun csapata felett a brazíliai világbajnokság első pénteki mérkőzésén.

A kolumbiai bíró tévesen érvénytelenítette les miatt a közép-amerikaiak két gólját, de Miguel Herrera szövetségi kapitány együttese így is nyerni tudott Oribe Peralta 61. percben szerzett találatával. Mexikó legközelebb a csoport másik első fordulós találkozóján győztes brazilokkal játszik kedden, míg Kamerun Horvátországgal találkozik szerdán.

Mexikó nagy lendülettel kezdte a találkozót, sorra vezette veszélyes támadásait, a kameruni védelem elsősorban a széleken volt sebezhető. A góltól csak a partjelző mentette meg az afrikaiakat, tévesen lest intett ugyanis, ezzel érvénytelenítve Dos Santos találatát. Ez mintha felébresztette volna a kameruniakat, akik átvették az irányítást, és egy les miatt érvénytelenített gólig, valamint Eto'o révén kapufáig jutottak. A játékrész hajrája ismét a mexikóiaké volt, de a bíró a második góljukat sem adta meg les címén - szintén tévesen.

A folytatásban kiegyenlítettebbé vált a küzdelem, bár az iram és a színvonal is visszaesett, mégis mindkét fél előtt akadtak lehetőségek. Aztán a mexikói válogatott talált a kapuba a továbbra is rosszul záró kameruni védelem újabb hibáját kihasználva. A hátralévő időben a kameruniak nem tudtak újítani. A közép-amerikaiak biztosan őrizték minimális előnyüket, sőt a hajrában még növelhették is volna, de a legnagyobb ziccereket sem tudták kihasználni, így az eredmény már nem változott.

CHILE-AUSZTRÁLIA 3-1

A chilei válogatott a vártnál nehezebben, 3-1-re győzte le az ausztrál csapatot a brazíliai labdarúgó-világbajnokság pénteki játéknapján a B csoport első fordulójában.

A dél-amerikai együttes 14 perc alatt kétgólos előnyre tett szert Alexis Sanchez és Jorge Valdivia révén, de Tim Cahill szépített a 35. percben, azonban az ausztrálok erejéből már nem futotta az egyenlítésre, sőt, a 92. percben Jean Beausejour végleg eldöntötte a találkozót. A chileiek szerdán a hollandoktól csúfos, 5-1-es vereséget szenvedett címvédő spanyolokkal találkoznak, míg az ausztrálok a hollandokkal.

Chile az első perctől fölényben futballozott és úgy tűnt, negyedóra alatt eldöntik az összecsapást, ugyanis első két helyzetüket kihasználták a kissé bátortalanul játszó ausztrál csapat ellen. Ezt követően azonban a dél-amerikaiak visszavettek a tempóból, így többnyire mezőnyjátékkal telt az idő, mígnem Ausztrália váratlanul szépített Tim Cahill fejesgóljával, sőt, akár egyenlíthetett volna is. A játékrész hajrája aztán rendezte sorait Chile.

A folytatásra érezhetően vérszemet kapott Ausztrália, riválisa pedig hiába próbált, nem tudott újra felpörögni, így igen izgalmas mérkőzés alakult ki. Az esélytelenebbnek tartott ausztrálok sorra vezették támadásaikat, egy ízben be is találtak, de les miatt a bíró - jogosan - nem adta meg a gólt, többször pedig Bravo kapus bravúrjai mentette meg a chileieket, akiknek szintén volt lehetőségük, sőt, egyszer egy védőnek kellett tisztáznia a gólvonalról. A hajrában a dél-amerikaiak már egyértelműen a minimális előnyük megtartására törekedtek és gyors ellentámadásokra rendezkedtek be, de rendkívül pontatlanul játszottak, ezért alig volt náluk a labda, az ausztrálok pedig kissé elfáradtak. A hosszabbításban aztán Chile a csereként beállt Beausejour találatával végleg eldöntötte a három pont sorsát.

Kimaradt?