„Felejtsük el Neymart, Nisimura Brazília új hőse”

Nagy vihart kavart a Brazília–Horvátország nyitó mérkőzés bíráskodása a labdarúgó-világbajnokságon. A találkozón a házigazda 3–1-es győzelmet aratott, köszönhetően egy „könnyű síppal befújt” tizenegyesnek. A horvát mellett a nemzetközi sajtó is kiosztotta Nisimura Juicsi játékvezetőt.

Játékvezetői fórumokon már napokkal a hivatalos küldés kihirdetése előtt nyílt titok volt, hogy a japán Nisimura Juicsi kapja meg a nyitó mérkőzést. Sok minden szólt mellette: a „konföderációs semlegesség”, az egyik legnagyobb rutin (egyike volt annak a négy játékvezetőnek, aki már a Dél-afrikai Köztársaságban rendezett vb-n is vezethetett), illetve az elmúlt években nyújtott kiegyensúlyozott teljesítmény (2012-ben Ázsia legjobb játékvezetőjének választották).

A 42 éves japán játékvezető világszerte sok kritikát kapott, amiért a 71. percben tizenegyest ítélt a hazaiaknak Fred esése után.

„Nisimura jó teljesítményt nyújtott olyan villámgyorsan eldöntendő szituációkban, mint a tizenegyes, valamint Ivica Olic kapus elleni szabálytalansága” – áll a szövetség hivatalos honlapján kiadott cikkben. Az AFC hozzátette, hogy Fred ugyan túl drámaian rogyott össze, de Nisimurát nem befolyásolta a több mint 60 ezer nézőtől ránehezedő nyomás és az, hogy világszerte milliók követik ezt a meccset a televízión keresztül. 

A The 3rd Team című játékvezetői oldalon részletesen kiértékelték a japán trió működését, és természetesen ott is egyöntetű a vélemény, hogy Nisimura óriásit hibázott a büntető megítélésénél, és a többség úgy gondolja: a távol-keleti játékvezetőnek nem szabadna több meccset adni a világbajnokságon. Felvetődött az is, hogy igazából nem az ő döntése volt a tizenegyes megadása, hanem az azon az oldalon működő asszisztensé, Nagi Tosijukié. Teljesen mindegy, a lényeg, hogy hibás döntés volt.

A fórumozók szerint azért is furcsa a tizenegyes megítélése, mert Nisimura az azt megelőző hetven percben teljesen más felfogásban vezette a meccset, az apró dolgok felett nagyvonalúan elsiklott a mezőnyben. Arról is megoszlanak a vélemények, hogy Neymar sárga lapjánál vajon nem a piros lapot kellett volna-e elővennie a sporinak, de a többség szerint itt jól döntött Nisimura.

Természetesen a nemzetközi sajtótól is megkapta a magáét a nyitó mérkőzés játékvezetője…

Az O’Globo nevű brazil lapban az 1970-es világbajnok brazil csapat tagja, Paulo Cézar Lima, művésznevén Caju ezzel a címmel kezdte értékelését: Köszönjük, Nisimura! A korábbi 57-szeres válogatott középpályás szerint Nisimura mellett Stipe Pletikosa kapus is szükséges volt a brazil sikerhez. Nisimurával kapcsolatban nem csak azt említi meg, hogy nem volt tizenegyes a kérdéses eset, hanem azt is, hogy valamelyik horvát játékossal szemben szabálytalankodtak a harmadik gól előtt.

Az Eurosport szakírója, Desmond Kane nagyon keményen fogalmazott a játékvezetéssel kapcsolatban. „Felejtsük el Neymart, Nisimura Brazília új nemzeti hőse!” című cikkében a tizenegyes mellett az elmaradt piros lapot hiányolja Neymarnál, illetve azt, hogy a 82. percben szabályos góltól fosztották meg a horvátokat, mivel szerinte Ivica Olic nem szabálytalankodott Julio César kapussal szemben.

A La Gazzetta dello Sport szerint a japán játékvezetőnek nem szabadna több meccset adni ezen a vb-n. A Marca sokkal visszafogottabban fogalmaz, cikke szerint kevesen látták büntetőnek az esetet, de Nisimura köztük volt. A L’Équipe is Neymar kiállítását hiányolta. A bosnyák Dvevni Avaz azt írja, hogy mindkét csapatnak sok helyzete volt a második félidőben az ominózus tizenegyesig. A szerb B92 szakírója úgy látta, a brazil együttes a büntetőig erőtlen volt. A horvát Vecernji List szerint válogatottjuk nagyon jól helytállt, ám a jogtalan tizenegyes miatt alulmaradt a házigazdákkal szemben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?