Foci-vb: a legfanatikusabb magyarok még szabadságot is kivesznek

A magyarok felét érdekli a csütörtökön kezdődő focivébé – derül ki az NRC friss kutatásából. A spanyolok szurkolótábora a legnagyobb, ám legtöbben nem Iniestáék, hanem a házigazda brazilok győzelmére tippelnek. Olyanok is vannak, akik szabadságot is kivesznek a világbajnokság kedvéért.

Az NRC 18‒59 évesek körében végzett felmérése szerint a férfiak 28 százalékát nagyon, 30 százalékát "valamennyire" érdekli a szombaton startoló brazíliai foci világbajnokság, és egyharmaduk a meccsek többségét meg is nézi majd. A nőket viszont kevésbé hozza lázba az esemény: kétharmadukat egyáltalán nem érdekli, és tervei szerint egyetlen találkozó kedvéért sem ül le a képernyő elé. A foci iránt közömbös hölgyek közül minden harmadik-negyedik olyan háztartásban él, ahol valaki rendszeresen követi majd az eseményeket – derül ki a felmérésből.

A világbajnokság meccseit elsősorban otthon nézzük majd, de a többség barátnál, ismerősnél is leül a tévé elé. Sokan tervezik azt is, hogy valamilyen nyilvános helyen szurkolnak. A vb-t nézők felének van ilyen szándéka, sőt egyhatoduk rendszeres vendége lesz a sportkocsmáknak és egyéb, a szurkolókat óriáskivetítőkkel csábító vendéglátóhelyeknek.

Olyanok is vannak, akik szabadságot is kivesznek a világbajnokság kedvéért. Néhány szabadnappal a bajnokságot nézők 8 százaléka számol, hosszabb szabadságot pedig 3-4 százalék tervez.

A vb-t nézők háromnegyede szurkol valakinek: nagyjából ugyanannyian vannak, akik egyetlen ország válogatottjának a sikeréért szorítanak, mint azok, akik több csapatot is favorizálnak; egy harmadik, közel hasonló nagyságú csoportba pedig azok tartoznak, akik még nem tudják, kihez húz majd a szívük, de úgy gondolják, hogy idővel – talán az első meccsek élményei alapján – választanak majd számukra szimpatikus együttest.

Azok körében, akik már most elkötelezték magukat, egyértelműen Spanyolország a kedvenc: 41 százalék szurkol a címvédőnek, míg Németország sikerének 31, a házigazda brazilokénak pedig 29 százalék örülne. Népszerűnek számít még az olasz és a holland válogatott is – előbbinek 24, utóbbinak 20 százakéknyi híve van – rajtuk kívül már csak az angol, az argentin és a portugál csapat élvezheti a magyar szurkolók legalább egytizedének támogatását.

A legtöbben a brazil válogatott végső győzelmére számítanak: 26 százalék szerint a házigazdák nyerik meg a vb-t. A spanyolok elsőségére 24, német aranyra 17 százalék tippel. A fogadóirodák oddsai által második helyre rangsorolt Argentínát a magyar szurkolók nem tartják esélyesnek: Messiék sikerére csupán 4 százalék fogadna.

Arra azonban nagyon kevesen látnak reális esélyt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott ott lesz a közeljövő világeseményein. Mindössze 8 százalék optimista, 52 százalék ellenben minimális esélyt sem lát arra, hogy akár a 2016-os Európa-bajnokságon, akár a 2018-as világbajnokságon izgulhatunk majd a magyar csapatért.

Kimaradt?