Foci-vb: habspray-vel jelölik meg a szabadrúgások és a sorfal helyét

A játékvezetés egyik újdonsága, a szabadrúgások és a sorfal helyének kijelölésére alkalmazott spray az eddigieknél több szabadrúgásgólhoz vezethet a csütörtökön kezdődő labdarúgó-világbajnokságon – véli Howard Webb angol játékvezető.

„Egyfelől segítségünkre lesz, hogy a sorfalat a szabály szerinti távolságra állítsuk fel a labdától, másfelől lehetőséget ad a támadó csapatnak arra, hogy a rögzített helyzetet jobban kamatoztassa” – mondta a világbajnokságon is dolgozó Howard Webb, utalván arra is, hogy megnőhet a közvetlenül szabadrúgásból elért gólok száma.

Az Argentínában és Brazíliában már használatban lévő, és a tavalyi U20-as világbajnokságon is kipróbált sprayjel a játékvezető először körbefújja a szabadrúgáshoz lehelyezett labdát, majd kiméri a sorfal helyét, és ott húz egy vonalat. A festék a későbbiekben nem zavarja a játékot, hiszen egy percen belül elpárolog.

A tavalyi U20-as világbajnokságon a játékvezetők kedvező tapasztalatokat szereztek a spray használatáról, és nem mellékes, hogy a futballisták tiszteletben tartották a jelöléseket – tette hozzá egy másik vb-játékvezető, az ausztrál Ben Williams.

Vb        Szabadrúgásgól      Összes gól        Szabadrúgásgólok százaléka

  • 2010     5                           145                    3.4%
  • 2006     9                           147                    6.1%
  • 2002     9                           161                    5.6%
  • 1998     6                           171                    3.5%
  • 1994     7                           141                    5.0%
  • 1990     6                           115                    5.2%

Kimaradt?