NBA: a rasszista kirohanásáért eltiltott Sterling eladja az LA Clipperst

Donald Sterling, a Los Angeles Clippers kosárlabdacsapatának tulajdonosa szerdán beleegyezett a klub eladásába, s úgy döntött, visszavonja keresetét az észak-amerikai liga (NBA) ellen.

A rasszista megnyilvánulásaiért az NBA-meccsekről örökre kitiltott üzletember felesége már a múlt héten jelezte, hogy kétmilliárd dollárért eladja Steve Balmernek, a Microsoft korábbi vezérigazgatójának a Clipperst, ám férje eddig nem volt hajlandó ebbe belemenni, sőt, a múlt héten egymilliárd dollár kártérítést követelve beperelte a ligát.

Sterling ügyvédje szerdán este jelentette be, hogy ügyfele meggondolta magát, és rábólint az üzletre, s egyúttal eláll az NBA ellen indított pertől.

A 80 éves klubtulajdonos körüli botrány április végén robbant ki, amikor a TMZ portál nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen ő hallható, amint – többek között – azt mondja barátnőjének, hogy ne vigyen feketéket a csapata meccseire. A rasszista megnyilvánulás óriási vihart kavart az Egyesült Államokban, az NBA illetékes testülete néhány nappal később örökre kitiltotta a rendezvényeiről a tulajdonost, egyben a legsúlyosabb, 2.5 millió dolláros bírságot szabta ki rá.

A csapatot 33 éve birtokló üzletember akkor megtagadta a bírság kifizetését, egyúttal jelezte, jogi útra tereli az ügyet, ha megpróbálják rákényszeríteni a klub eladására. Sokáig csak ügyvédei szólaltak meg a nyilvánosság előtt, ám két hete Sterling nyilatkozott a CNN televíziónak. Az interjú során elnézést kért „szörnyű hibájáért”, ugyanakkor utalt rá, hogy csapdába csalták, a média direkt hozta kínos helyzetbe.

Sterling a beszélgetés során az őt élesen kritizáló legendás játékost, Magic Johnsont is sértegette azt hangoztatva, hogy rossz példa a gyerekek számára, mert nemi betegségben szenved, HIV-vírushordozó, és a hozzá hasonló feketék nagyon keveset tesznek a többi színes bőrű emberért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?