A Veszprém hivatalos vizsgálatot kért az „ellopott bronzérem” miatt

Kedden délelőtt az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapata hivatalos levelet juttatott el az Európai Kézilabda-szövetséghez, amelyben kéri a final four vasárnapi bronzmérkőzésén történtek kivizsgálását. A klub – három szakértő véleményét kikérve – juttatta el levelét az európai szövetséghez. A veszprémi vezetők már közvetlenül a Barcelona–MKB-MVM Veszprém mérkőzést követően egyértelművé tették, hogy hazatérésük után megteszik a kellő lépéseket.

A veszprémi vezetők a hivatalos beadvány elkészítése előtt három hazai szakember véleményét is kikérték, akik a mérkőzésről készült felvételek tanulmányozása után kivétel nélkül azon véleményüknek adtak hangot, hogy a bírók súlyos hibákat követtek el.

Fonyó Károly, a veszprémi klub elnöke a levéllel kapcsolatban a következőkről tájékoztatta a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársát. „A mérkőzés fehérorosz játékvezetői több, erősen megkérdőjelezhető döntést hoztak, az utolsó egy percben viszont már olyan vaskos hibákat követtek el, amelyekkel – a mi csapatunkat sújtva – befolyásolták a végeredmény kialakulását. És hibázott a zsűri is! Emellett nem mehettünk el szótlanul. A levél megfogalmazásával és annak tartalmával az elnökségünk tagjai kivétel nélkül egyetértettek. Várjuk az EHF válaszlevelét, és az abban foglaltak megismerése után döntünk a következő lépésünkről” – mondta Fonyó.

A klub elnöke szerint nem csupán a magyar bajnokcsapat számára fontos, hogy a Kölnben történtek ne maradhassanak következmények nélkül.

„A bronzmérkőzés után a szakértő közönség már »ítéletet mondott«, amikor kifütyülte az eredményhirdetést, és ezzel a maga módján a nemtetszését fejezte ki. Véleményünk szerint megengedhetetlen az, hogy az európai kézilabdázás egyik csúcseseményén, amelynek a költségvetése hatvan millió euró volt, és amelyen mindkét napon húszezer néző biztatta a csapatokat, olyan dolgok történhessenek meg, amelyek megmagyarázhatatlanok, elfogadhatatlanok és ráadásul az eredmény alakulását is befolyásolják. Objektív vizsgálatra van szükség, amely eloszlatja a nézők, a közvetítők, nem utolsó sorban a támogatók kételyeit, akikre a jövőben csak akkor lehet számítani, ha nem maradnak bizonytalanságban” – hangsúlyozta Fonyó Károly.

A veszprémi klub egy másik, a neve elhallgatását kérő vezetője szerint nem csupán a játékvezetők, hanem a zsűri is súlyos hibát követett el. Véleménye szerint a fehérorosz dirigensek az utolsó percben összezavarodtak, képtelenek voltak kézben tartani a mérkőzés irányítását. Számára nem lenne meglepő, ha Andrej Guszkóra és Sziarhej Repkinre hosszabb, minimum fél éves eltiltás várna.

Kimaradt?