Két év után feljutott az élvonalba a Marosvásárhelyi ASA

Újabb nagy hagyományú erdélyi csapattal gazdagodik a labdarúgó Liga 1 mezőnye a 2014-2015-ös idényben, ugyanis a hétvégén, hazai pályán aratott nagyarányú győzelmével a Marosvásárhelyi ASA bebiztosította helyét az élvonalban.

Mindenképpen győzelemre volt szüksége a hét végén Adrian Falub legénységének a Besztercei Glória ellen, hogy az utolsó forduló előtt biztos legyen feljutása a labdarúgó 1. Ligába. Annál is inkább, mert a 3. helyen álló CSM Râmnicu Vâlcea legyőzte az FC Olt Slatinát szombaton délután, így egy pontra megközelítette a vásárhelyieket.

Már az első negyedórában megszerezhette volna a vezetést a hazai gárda, hiszen öt gólszerzési lehetőségük is akadt, azonban ekkor még célt tévesztettek. Két perc leforgása alatt a Kolozsvári CFR-től érkezett Voiculeţ és Amauri óriási helyzeteket hagyott ki, utóbbi a kapufát találta el. A félidő közepén jegyezte első kapura lövését a Gloria, de a szintén ex-vasutas Stăncioiu magabiztosan védett. Szünetig több ízben is veszélyeztették a vendégek kapuját a feljutásért harcoló vásárhelyiek, elsősorban Voiculeţ okozott gondot a besztercei védőknek.

A hazaiak a második félidő elején szűk kilenc perc leforgása alatt eldöntötték a mérkőzést. Előbb az egész meccsen remekül játszó Voiculeţ talált be a 48. percben, példáját követve Amauri, majd Bumba is gólt szerzett szépen kijátszott akciók végén.

Fölényes előnyük ellenére sem húzódtak vissza a hazaiak, sőt, tovább támadtak, és a 66. percben a csapatkapitány, Ousmane N'Doye talált be Bumba szögletrúgásánál. Ezt követően Adrian Falub vezetőedző az utolsó húsz percre pályára küldte a hazai közönség nagy kedvencét, Szilágyi Lórándot, aki nem sokkal  pályára lépése után Voiculeţ kitűnő beadását gólra váltotta.

A Maros-parti együttes szurkolói és játékosai fergeteges bulit csaptak a lefújás után:

https://www.youtube.com/watch?v=jDvr6p6ssqs

Feljutásával az ASA két másodosztályban töltött év után került vissza az ország legjobb tizennyolc csapata közé.

A bajnokság állása a 9. forduló után:

 

  • 1. Marosvásárhelyi ASA        19    10    4     5    25–13        34
  • 2. CS U Craiova                    19    10    4     5    27–19        34
  • 3. CSM Râmnicu Vâlcea       19    8     6     5    20–16        30
  • 4. Besztercei Gloria               19    6     6     6    20–19        24
  • 5. Resicabányai Metalul         19    6     5     8    17–21         23
  • 6. FC Olt Slatina                    19     3     3    12    8–23         12

 

Kimaradt?