Tizedszer Európa csúcsán a Real Madrid

Diego Godín első félidőben szerzett góljára a 93. percben válaszolt Sergio Ramos, így a Bajnokok Ligája lisszaboni döntője hosszabbítás után dőlt el. A legrangosabb európai kupasorozat első városi döntőjét végül Bale, Marcelo és Ronaldo góljaival 4-1-re a Real nyerte meg, és ezzel begyűjtötte tizedik BEK/BL-trófeáját.

Dávid és Góliát harcának lehettünk tanúi a lisszaboni Da Luz stadion gyepén, ugyanis a Real többszörösét költi annak, amennyi az Altético rendelkezésére áll. Íme néhány mutató: A Real Madrid jelenlegi keretének értéke 521 millió euró, ha az átigazolási díjakat vesszük alapul. Az Atlético Madrid ezzel szemben 79 millió euróból „szedte össze” jelenlegi csapatát. A királyi gárda kerete közel 300 millió, ezzel szemben a matracosok csak 62 millió eurót osztanak szét játákosaik között.

Az Atlético másodszor játszott döntőt, és akárcsak 1974-ben, megint alulmaradt, így kénytelen csatlakozni a „két döntő, két vereség" táborhoz, amelyben eddig a francia Reims (1956, 1959) és a spanyol Valencia (2000, 2001) szomorkodott.

Ebben a szekcióban megfigyelhető egy furcsa szabályszerűség: mindhárom dupla vesztesnek meggyűlt a baja a Reallal a döntőben – a Reimset mindkétszer a királyiak győzték le, míg az Atléticót és a Valenciát egyszer-egyszer.

A Barcelona elleni múlt szombati bajnoki döntőhöz hasonlóan Diego Simeone ezúttal is a kezdőben szavazott bizalmat a sérüléssel bajlódó Diego Costának, ám akárcsak a Camp Nou Stadionban, a spanyol válogatott támadó most sem tudott sokáig futballozni, már a kilencedik percben le kellett cserélni.    

Rendkívül kemény csatát vívott egymással a két csapat, az első helyzetre a 32. percig kellett várni, ekkor Gareth Bale iramodott meg Tiago eladott labdájával és szinte az ötösig cselezte be magát, de hatalmas ziccerben mellé lőtt. A vezetést néhány perccel később az Atlético szerezte meg, Diego Godín góljánál Casillas óriásit hibázott. Az uruguayi védő múlt szombaton a Barcelona stadionjában bajnoki címet érő gólt fejelt.

Diego Simeone együttese nem engedte kibontakozni a Real Madridot, folyamatosan test-test elleni küzdelemre késztette a rivális futballistáit, Cristiano Ronaldót pedig tökéletesen kikapcsolta a játékból.

A fordulást követően fokozatosan átvette az irányítást a Real Madrid, de nem tudott igazán nagy helyzetet kidolgozni a rendkívül agresszíven védekező városi rivális ellen. Carlo Ancelotti Isco és Marcelo beállításával lendített csapata támadójátékán, ugyanakkor ziccerig még ekkor sem jutott el a Real Madrid. A 77. percben ismét Bale lábában maradt a Real gólja, a walesi szélső könnyedén futotta le Godínt, de az ötöshöz érve gyenge megoldást választott, és mellé lőtt.

A hajrára az Atlético játékosai nagyon elfáradtak, ennek ellenére úgy tűnt, kihúzzák 1-0-val a találkozó végéig, ám a 93. percben érkezett Sergio Ramos - aki a Bayern elleni elődöntő visszavágóján két gólt szerzett -, és fejesével kiharcolta a hosszabbítást.A ráadásban sokáig úgy tűnt, egyik csapat sem kockáztat, a 110. percben azonban Di María egy szóló végén helyzetbe került, lövését Courtois védte, majd a kipattanót az egész találkozón gyengélkedő Bale az üres kapuba fejelte, eldöntve ezzel a kupa sorsát.

Bale gólját követően összezuhant az Atlético, ezt Marcelo használta ki egy távoli lövéssel, majd az utolsó percben Ronaldo váltott gólra egy büntetőt, beállítva ezzel a végeredményt.

Kimaradt?