Madrid vagy Madrid nyeri a lisszaboni-döntőt? (GALÉRIA)

Órási várakozás előzi meg a labdarúgó Bajnokok Ligája első városi döntőjét: szombaton este 21.45-kor a liasszaboni Fény-stadionban a madridi Atlético és Real csap össze az áhított serlegért.

Altético: „semmi sem lehetetlen” 

A péntek kora esti sajtótájékoztatón elhangzottak alapján az Atlético Madrid amolyan „simeonés, semmi sem lehetetlen" hangulatban készül a Real Madrid elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőre. A futballisták és a tréner között teljes az összhang, és mindenki bízik abban, hogy a sérülésből lábadozó Diego Costa is pályára léphet.

„A játékosok és a klub számára Simeone olyan, mint egy isten. Hiszen mindent neki köszönhetünk. Ha azt mondaná, ugorjunk a kútba, megtennénk! – áradozott az argentin edzőről Tiago, aki a döntőn követendő stratégiáról azt mondta: – Mindenki tudja, mi jellemzi az Atléticót, nincs okunk változtatni, nem is fogunk. Ugyanazt az Atletit látják majd, amit megszokhattak! Büszke vagyok, hogy ennek a csapatnak a dresszét viselhetem!"

„A játékosok az elmúlt két évben teljesen lenyűgöztek minket azzal, hogy milyen keményen dolgoznak – kezdte pénteki sajtótájékoztatóján Diego Simeone, az Atlético Madrid vezetőedzője. – Nem lehetek eléggé hálás nekik ezért, azt képviselik, amit én és a legtöbb edző elvár: szenvedélyt, csapatszellemet és odaadást. Arda Turan és Diego Costa is edzeni fog ma. Meglátjuk, hogyan mozognak és hogy holnap pályára tudnak-e lépni."

„A ránk nehezedő külső nyomás könnyebbé teszi a koncentrációt. Ugyanakkor minden külső tényezőt ki kell zárnunk, amikor pályára lépünk. Fontos lesz, hogyan olvassuk majd a játékot. Nem érzem magam túlterheltnek, ahogy azt a legtöbben gondolják, ugyanakkor tudom, mekkora felelősség van a vállamon" – tette hozzá az argentin tréner. 

Tiago arról is beszélt, milyen lesz korábbi portugál válogatottként szembetalálkoznia Cristiano Ronaldóval, és milyen lesz a jól ismert portugál helyszínen játszani. „Természetesen tudom, hogy a Madridnak van Cristano Ronaldója, sőt más portugál játékosai is. Nálunk én vagyok az egyetlen, de tudom, hogy sok portugál nekünk drukkol majd. Különleges lesz egy olyan stadionban játszani, amelyet nagyon jól ismerek, és amelyről oly sok szép emléket őrzök. Nem beszéltem a Madrid portugáljaival, és a meccs végéig nem is fogok, pillanatnyilag nem barátként tekintek rájuk." Tiago hozzátette: a Real Madrid „nagyszerű csapat nagyszerű játékosokkal, de mi vagyunk a bajnokok, és mindent megteszünk, hogy megint nyerjünk".

„Ez a klubunk történetének legfontosabb mérkőzése, ezért vagyok büszke, hogy részese lehetek – mondta Gabi, az Atlético csapatkapitánya. – Hiszünk Simeonéban. Már bebizonyította, hogy képes minket győzelemre vezetni, neki köszönhetjük, hogy itt vagyunk, és az is az ő érdeme, hogy hiszünk a végső sikerben."

Gabi nem egy és nem is két dicsérő szót ejtett a „fantasztikus kapusról", Thibaut Courtois-ról, ugyanakkor az esetleges végső diadalban nem az egyéni sikert, hanem a csapat erőfesztésének közös gyümölcsét látná. A klub egyik legendás alakját, a nemrégiben elhunyt korábbi edző emlékét is megidézte: „Ne felejtsék, hogy holnap velünk lesz egy plusz játékos, akit úgy hívnak, Luis Aragonés!" „Tisztában vagyunk a képességeinkkel – ezt már egy harmadik Atleti-játékos, Raúl García mondta. – Minden játékosunk úgy éli meg a történteket, mint egy álom megvalósulását. Mindent beleadunk majd, ami az erőnkből telik. Ha képesek leszünk olyan játékot nyújtani, amilyent eddig az idény során, nem okozhat problémát a döntő megnyerése." Raúl García kérdésre válaszolva elmondta: a sérülésből lábadozó Diego Costa mindent megtesz, hogy játékra alkalmas állapotban legyen szombat este – a többit holnap meglátjuk...

Ancelotti nagyon vágyik a Real tizedik BL-diadalára

„A döntő az döntő, nincs sok különbség a korábbiakhoz képest, persze mégis van, amitől különleges. Azzal a céllal kezdtük a szezont, hogy bejussunk a fináléba, és megnyerjük a tizedik BL-címünket, és most itt vagyunk a döntőben, ettől különleges a pillanat. Ahelyett, hogy a mérkőzés előtti beszédekről gondolkodnék, a holnapi taktikára koncentrálok, és arra, milyen utasításokat adjak a játékosaimnak" – fogalmazott Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője.

Iker Casillas, a Real Madrid rutinos kapusa elárulta: a közelmúltban igyekeztek keveset beszélni a döntőről, nehogy valamilyen módon „elkiabálják" a remélt sikert. „Végül bejutottunk ismét a döntőbe, és természetesen szeretnénk megnyerni, hiszen ennek érdekében tettünk mindent az őszi törökországi nyitány óta – mondta a kapus, aki szép szavakkal méltatta az ellenfél kapujának őrzőjét. – Curtois fantasztikus kapus, nagyon sokat fejlődött, többé nem ígéret, maga a jelen. Sőt, David de Geával ők ketten a jövő két nagy kapusa."
Casillas úgy véli, alaposan megdolgoztak a döntőbe jutásért, és megérdemlik, hogy a trófeáért játszhatnak.

„A múltban előfordult, hogy alábecsültünk ellenfeleket – ismerte el a kapus –, de levontuk a tanulságokat, és most sikerült mindig az adott mérkőzésre összpontosítanunk. Időbe telt, hogy felvegyük a ritmust ebben a szezonban, de a végén már versenyben voltunk (a bajnoki aranyért). Mindig mindent meg akarunk nyerni, a bajnokságot ugyebár nem sikerült, most ez a döntő új lehetőséget kínál." 

A Real legutóbbi két BL-diadala óta tinédzserből legendává érő kapust megkérték, hasonlítsa össze a 2000-es, a 2002-es és a 2014-es finálét. „Tizenkilenc-huszonegy évesen az ember nem tudja pontosan felmérni, mit is jelent egy ilyen döntőben játszani. Idővel aztán átérzed, milyen hatalmas jelentőséggel bír egy ilyen finálé egy Real Madrid-kaliberű klub életében. A Madriddal és a válogatottal is volt alkalmam fontos döntőkben szerepelni, és ma már tudom, milyen nagy kiváltság, ha lehetőséged nyílik milliókat boldoggá tenni egy ehhez fogható sikerrel."

Az olasz szakember megerősítette, Cristiano Ronaldo probléma nélkül edzett, míg Pepe és Benzema nem tudott részt venni egy tréningen sem a héten, holnap döntenek róluk.

„Ez lesz a hetedik döntőm, mindenki tudja, milyen fontos ez a meccs a Real Madridnak. Már az első napon azt mondtam, mindent meg fogok tenni, hogy megnyerjük ezt a sorozatot. Sok minden lejátszódik valakiben a hasonló meccsek előtt. Az a fontos, hogy nyugodt maradj, és pontos utasításokat adj a csapatnak. Élvezni kell a pillanatot! Tisztán emlékszem a 2007-es döntőre, amikor azt mondtam, 'talán ez az utolsó sajtótájékoztatóm, ki szeretném élvezni'. Végül nem így lett, de talán a mostani az lesz."

Ancelotti szerint taktikai szempontból kiegyenlített mérkőzés lesz, a saját stílusukat akarják érvényesíteni. A vezetőedzőt a Milanról is kérdezték, de egyelőre számára csak a holnapi nap létezik. „Nem az egyénekről, hanem a két csapatról fog szólni a mérkőzés. Aki jobban fog működni csapatként, az nyer. Nagyon vékony a határvonal a megszállottság és az álom között, meg kell próbálnod megvalósítani az álmaidat."

A Real mestere elismerően beszélt az ellenfélről, és az Atlético játékosai, valamint kollégája, Diego Simeone között fennálló különleges kapcsolatról. Véleménye szerint ez a kémia segített nekik megnyerni a spanyol bajnokságot. Ancelotti hangsúlyozta, ez az első szezonja, amikor nincs elégedetlen játékos a keretben. Gyakorolták a tizenegyeseket is, többen is kiválóan lövik a büntetőket a keretben, de nem szabad erre gondolniuk.

Sergio Ramos a helyes mentalitásra hívta fel a figyelmet, szerinte alázat és önfeláldozás nélkül lehetetlen lesz megnyerni a döntőt. „A BL-döntő a jutalom az egész éves kemény munkánkért. Szombaton a maximumot kell kihoznunk magunkból, sőt, még annál is többet! – mondta a védő. – Nem foglalkozom azzal, játszik-e Diego Costa, bárki fut ki a pályára, egy a lényeg: ő az ellenfél. Sokkal jobban aggódunk Cristianóért (Ronaldóért), Pepéért és Karimért (Benzemáért), akik az elmúlt napokban szintén sérüléssel kínlódtak."

Sergio Ramos méltatta Carlo Ancelottit, aki tavalyi érkezése óta a kemény és intenzív munkára helyezte a hangsúlyt, és lám – mondja a védő –, ma mindenki ezért süvegeli meg a csapatot. „Jelentős tapasztalatokat szerzett játékosként, ez különbözteti meg más edzőktől – mondta Ramos, alig burkoltan az elődre, José Mourinhóra utalva, majd rátért a szurkolókra. – Látjuk, hogy a drukkereink mennyit áldoznak azért, hogy láthassanak minket, van, aki egész évben erre spórolt. Ez számunkra is motivációt jelent. S persze szeretnénk örömet szerezni azoknak is, akik nem szurkolhatnak a helyszínen."

Kimaradt?