A magyar válogatott döntetlennel avatta fel a debreceni stadiont

Az első válogatott mérkőzést rendezték az új debreceni Nagyerdei Stadionban: Magyarország labdarúgó-csapata Dániát fogadta, és 2–2-re végzett vele. A magyar válogatott kétszer is vezetést szerzett, Dzsudzsák Balázs, majd a csereként beállt Varga Roland révén, ám az északiak mindkétszer egyenlíteni tudtak.

A magyar válogatott sosem látott összeállításban kezdett, a védelem teljesen új felállásban, három újonccal – Gulácsi Péter, Lang Ádám és Korhut Mihály – vágott neki a meccsnek. A finnek elleni válogatott mérkőzéshez hasonlóan nem volt klasszikus center, Rudolf Gergely személyében mozgékony ék szerepelt a kezdőben.

Morten Olsen, a dán válogatott szövetségi kapitánya szintén újoncot avatott: a dán védelemben először kapott helyet Jakob Ahlmann, az AaB játékosa.

A kezdésre szépen megtelt a Nagyerdei Stadion, amely így válogatott meccsen is „debütált”. Az első percekben a dánok birtokolták többet a labdát, míg a mienk egy veszélyes Dzsudzsák-beadással és egy távoli lövéssel jelentkeztek. Gulácsi többször is jól avatkozott játékba, amikor pedig kellett – például a 13. percben Kasper Kusk lövésénél – biztosan hárított.

A meccs első negyedéhez érve felgyorsultak az események, előbb az északiak kerültek nagy helyzetbe egy gyors bedobás után, Martin Braithwaite futotta le a magyar védőket, de ahelyett, hogy a balján üresen érkező társához passzolt volna, megpróbálta átemelni a kapujából kifutó Gulácsit, de elmérte magát. A túloldalon Dzsudzsák Balázs viszont nem hibázott, és a 25. percben Tőzsér passzával kilépve szépen ellőtte a jobb alsóba a labdát Andersen mellett. 1–0A vezető gól után lendületbe jött a magyar válogatott, és már többször is eljutott a dán kapuig, bár a 35. percben meleg perceket élt át. Braithwaite megverte Langot a bal szélen, betört a tizenhatoson belülre, csakhogy a Győri ETO hátvédje nem hagyta magát, és becsúszva mentett. Ugyan többször is kialakult  veszélyes szituáció a kapunk előtt, a szünetre azonban egygólos vezetéssel mehettek a magyar fiúk.

A szünetben Pintér három, míg Olsen négy helyen változtatott az összeállításon. Gulácsinak rögtön mentenie kellett Braithwaite elöl, majd az ismétlés Liptákról vágódott le. A védő a dán kapu előtt is feltűnt, fejesénél Andersen védett a kapufánál. Nem volt megállás, kapus kirúgás után Eriksen lőtt kapufát, Gulácsi jól zárta a szöget.

A dánok nagy erőket mozgósítottak az egyenlítésért, és az 56. percben meg is lett az eredménye. A nem sokkal korábban kapufát elérő Eriksen szép támadás végén Braithwaite lekészített labdájából talált be. 1–1

Michael Krohn-Dehli egy percen belül kétszer is betalálhatott volna, de előbb Gulácsi védett, majd a Celta Vigo támadója kisodródva csak az oldalhálót találta el. Közben Pintér kényszerűségből kettőt is cserélt a védelemben, Liptákot Juhász Roland, míg Korhutot a szintén újonc Szabó János váltotta.

A 69. percben nagyszerű góllal vette vissza a vezetést a magyar válogatott, Dzsudzsák futtatta a bal oldalon feltűnő Komant, akinek beadását Varga Roland előre vetődve fejelte a jobb felsőbe (2–1). Sokáig sajnos nem örülhettek, ugyanis Schöne nem sokkal később egalizált (2–2).

A meccs utolsó része inkább a dánokról szólt, mentek a győztes gólért, Schöne a felső lécet is eltalálta.

Kimaradt?