Brutális idény elé néznek a labdarúgó Liga 1 csapatai

Brutális idény elé néznek a labdarúgó Liga 1 csapatai: a Hivatásos Labdarúgó-liga (LPF) keddi közgyűlése arról döntött, hogy a 2014-2015-ös szezon végén hat csapat vesz búcsú az első osztálynak. Ugyanakkor a másodosztályból csak 2 együttes jut fel, tehát a 2015-2016-os idénytől 14 csapatosra szűkül a Liga 1.

Az új rendszer szerint a 14 együttes az alapszakasz végén két részre oszlik: az első hét között újabb minibajnokság indul a dobogós helyekért, a 8-14 helyezettek pedig az utolsó két, kieséssel járó pozíciók elkerüléséért hajtanak majd.

A döntésnek voltak támogatói és ellenzői is. Valeriu Argăseală, a bajnok Steaua elnöke örült a módosításnak, hiszen – mint fogalmazott – több tétmeccset játszhat csapata. Florin Prunea, a CSMS Iaşi elnöke ellenzi a döntést, véleménye szerint egy 22 milliós ország esetében kevés a 14 csapatos első osztály. „Sok csapatnak esélye se lesz arra, hogy feljusson a Liga 1-be, ezért a befektetők kivonulnak. A módosítás egy másik hatása az lesz, hogy egyre kevesebb román játékos jut játéklehetőséghez, ami szűkíti a nemzeti válogatott merítési lehetőségét” – fogalmazott a volt válogatott kapus.

Arról is döntöttek, hogy javasolni fogják a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) igazgatótanácsának, hogy az alsóbb osztályokban igazítsák a Liga 1-hez a versenykiírást. Eszerint azt szeretnék, ha a másodosztály egyetlen 20 csapatos bajnoksággá alakulna, amelyből 2 csapat feljut, 4 pedig kiesik, a harmadosztályban pedig négy 18 csapatos csoportot hoznának létre, csoportonként 1 feljutóval és 4 kiesővel.

Kimaradt?