Világválogatottak nemzeti színekben a brazíliai vb-n

Etnikailag minden korábbi vébénél heterogénebb nemzeti válogatottak szerepelnek majd Brazíliában. Egy belga-svájci negyeddöntős meccsen valószínűleg kb. egy tucat „idegenlégiós” lenne egyidejűleg a pályán, s bár Albánia nem jutott ki, nyolc albán nemzetiségű játékost beneveztek a tornára, svájci, német és belga színekben.     

Mi a közös Mesut Özilben, Skhodran Mustafiban, Sami Khedirában és Jerome Boatengben? Hát az, hogy valamennyien németek, ha vér szerint nem is, de az állampolgárság és az érzelmi kötődés tekintetében bizonyosan. Valamennyien a német labdarúgó válogatottnak a júniusban kezdődő világbajnokságra benevezett bő keretének tagjai. Az, hogy német színekben lépnek pályára nem sorszerű, hiszen választhatták volna szüleik hazájának válogatottját is, amint tette ezt Jerome Boateng féltestvére, a Schalke 04 csapatát erősítő Kevin Prince Boateng, aki a ghánai csapat tagjaként jó eséllyel pályára lép majd a csoportkörben az öccse ellen.

Ha nem volna sérült, minden bizonnyal tagja lenne a keretnek Ilkay Gündogan, a Borussia Dortmund középpályása is, aki, Özilhez hasonlóan Németországban élő török bevándorlók gyermekeként látta meg a napvilágot. Ha ők ketten évekkel korábban úgy döntöttek volna, hogy nem német, hanem török válogatottak szeretnének lenni, akkor könnyen lehet, hogy most Fatih Terim csapata is lázasan készülne a brazíliai megmérettetésre. Ők azonban németnek érzik magukat.

Özil egy interjúban, újságírói kérdésre felelve kifejtette, meg sem fordult a fejében, hogy a Nationalmannschaft helyett valamely más ország csapatában futballozzon. A német keretnek két lengyel etnikumú tagja is van, a gólrekorder Miroslav Klose és Lukas Podolski személyében, akik egymás között lengyelül beszélnek. Megtörténhet tehát, hogy a vb-n Joachim Löw csapata olyan összeállításban játszik majd, melyben kevesebb az őshonos német játékos, mint a bevándorló.

Belga hazafi Kongóból

Az európai csapatok közül évtizedeken át a holland számított az etnikailag, fajilag legszínesebb együttesnek, köszönhetően az olyan szurinami származású, esetenként kettős állampolgárságú játékosoknak, mint Ruud Gulitt, Frank Rijkard, Patrick Kluivert, Edgar Davids vagy Clerence Seedorf. A francia válogatottban az egykori afrikai gyarmatokról származó sztárok rúgták a labdát (Zinedine Zidane, Liliam Thuram, Christian Karambeu, Marcel Desailly). Napjainkban sokszínűség tekintetében a tulipánosok és a franciák elbújhatnak egyik közös szomszédjuk mögött.

A belga 30-as keretben nem kevesebb, mint nyolc nemzet fiai rúgják a labdát, a flamadok és vallonok mellett van marokkói (Marouane Fellaini, Nacer Chadli), spanyol (Kevin Mirallas), kongói (Romelo Lukaku, Vincent Kompany), koszovói albán (Adnan Januzaj), mali (Moussa Dembele) és kenyai (Divock Origi). Így aztán nem is csoda, hogy a belga csapatot ezúttal nem osztja meg a hagyományos flamand-vallon ellentét.

Marc Wilmost szövetségi kapitány szerint a csapat szintjén megnyilvánuló nemzeti egység kulcsfigurája a kongói felmenőkkel rendelkező hátvéd, Vincent Kompany, egy „öt nyelven beszélő hazafi, aki imádja Belgiumot”. Az azért tény, hogy a keret jelenlegi tagjai közül nem mindenki volt a kezdetektől elkötelezett belga hazafi, Chadli például először a marokkói válogatottban mutatkozott be, egy barátságos mérkőzésen, ám aztán mégis szülőföldje csapata mellett döntött.

Albán dömping a D-csoportban

Az „idegenlégiósok” tekintetében azonban még Belgium sem vetekedhet Svájccal, melynek 30 fős keretében 14 bevándorló van. A csapatrészek közül a védelem a leginkább svájci, a hátvédek között ugyanis csak két külföldi származású van, az elefántcsontparti Djourou és a spanyol Ricardo Rodriguez. Arra a kérdésre azonban, hogy melyik válogatotté a Shaquiri – Behrami – Inler – Dzemaili középpályás sor, csak a játék avatott ismerői tudnának helyesen válaszolni, s Ottmar Hitzfeld csereként beverhetné középen Gelson Fernandest és Granit Xhahát is.

A legkozmopolitább mégis a csatársor, ahol négy bevándorló (Josip Drmic, Mario Gavranovic, Admir Mehmedi, Haris Seferovic) jut egy svájcira. A névsor alapján a német, francia, olasz és rétoromán mellett az albánt is hivatalos nyelvvé lehetne nyilvánítani Svájcban, a keret hat tagja (Valon Behrami, Blerim Dzemaili, Xherdan Shaquiri, Granit Xhaka, Admir Mehmedi, Pajtim Kasami) ugyanis a szkipetároknak az anyaországból, Koszovóból vagy Macedóniából érkezett leszármazottja. 

Kimaradt?