Sznúker-vb: századik idei százasával elődöntős a világelső

Az ausztrál Neil Robertson 13–11-re legyőzte az angol Judd Trumpot a sheffieldi sznúker-világbajnokság negyeddöntőjében. A világelső ausztrál játékos háromfrémes hátrányból fordított, s közben meglökte szezonbeli 100. százas brékjét.

Nem mindennapi csatát vívott egymással Robertson és Trump. Utóbbi 9–6-os vezetésről várhatta az utolsó, esti szakaszt, de az ausztrál gyorsan felzárkózott 9–8-ra. Ugyanakkor Robertson sokat is hibázott, így Trump ismét el tudott szakadni három frémmel. A 11–8-as állásnál nem sokan gondolták volna, hogy innen már csak a világelső tud játékot nyerni. Márpedig ez történt, s nem is akárhogyan...

Robertson a 22. frémben már az egyenlítésért küzdött. Nem volt könnyű dolga, de kiváló idegrendszerével megoldotta a feladatot. Ráadásul 101-es bréket ért el – ez volt a szezonbeli 100. száz feletti pontsorozata, korábban még a közelében sem járt senki ennek.

https://www.youtube.com/watch?v=ribLLrVlD9k

Bár Robertson láthatóan megkönnyebbült, sikerült a megfelelő szinten tartania koncentrációját. Trump egy órán át egyetlen golyót sem tudott eltenni, az ausztrál pedig kihasználta a bizonytalanságát, és 12–11-re fordított.

A 24. játékban Robertson indulhatott meg, de nem tudta letakarítani az asztalt. Trump visszajöhetett volna a meccsbe, de ő is hibázott, s innen már nem volt visszaút: a világelső megnyerte a játékot, és ezzel 13–11-re a mérkőzést is.

A kimerítő csata után Robertson egyik első dolga az volt, hogy megkérdezze, mit játszott a Chelsea a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Nagy rajongója a londoni klubnak, így nem igazán örült a válasznak...

Dominic Dale majdnem csodát vitt véghez. Az angol Barry Hawkins, az előző vb másodikja már 11–5-re is vezetett, ám a walesi hihetetlen küzdőszellemmel visszajött a meccsbe, sőt, 12–11-re a vezetést is átvette. Itt azonban elfogyott a lendülete, Hawkins összekapta magát, s megnyerte az utolsó két frémet.

Korábban már megírtuk, hogy Ronnie O'Sullivan és John Selby is bejutott a legjobb négy közé. A címvédő angol 13–3-ra verte Shaun Murphyt, Selby pedig 13-5-tel küldte haza a skót Alan McManust.

Csütörtök délután megkezdődik az elődöntős szakasz, a mérkőzések az egyik fél 17. nyert frémjéig tartanak.

SZNÚKER, VILÁGBAJNOKSÁG, SHEFFIELD
Negyeddöntő (a meccsek 13 nyert frémig tartanak)

  • Ronnie O'Sullivan (angol, 1.)–Shaun Murphy (angol, 9.) 13–3
  • Mark Selby (angol, 3.)–Alan McManus (skót) 13–5
  • Barry Hawkins (angol, 5.)–Dominic Dale (walesi) 13–12
  • Judd Trump (angol, 7.)–Neil Robertson (ausztrál, 2.) 11–13

Az elődöntő párosítása (a meccsek 17 nyert frémig tartanak)

  • Ronnie O'Sullivan (angol, 1.)–Barry Hawkins (angol, 5.)
  • Mark Selby (angol, 3.)–Neil Robertson (ausztrál, 2.)

Kapcsolódók

Kimaradt?