EL: előny a hazaiaknál, de semmi nem dőlt még el

Egy, illetve két gólos előnyt szereztek a hazai pályán játszó csapatok a labdarúgó Európa-liga elődöntőinek első mérkőzésén: a Benfica 2-1-re nyert a Juventus ellen, az FC Sevilla pedig 2-0-ra diadalmaskodott a sorozat spanyol derbijén a Valencia ellen.

Benfica (portugál)–Juventus (olasz) 2–1

Mérsékelten kezdte a meccset a Juventus, pedig mi kellett volna nagyobb ösztönzőnek a jó játékhoz, mint hogy Torinóban lesz az Európa-liga döntője, tehát már csak egy lépés választja el a Juvét, hogy hazai pályán döntőzzön, vagy éppen nyerjen nemzetközi kupát.

A Benfica azonban nem akarta eljátszani az áldozati bárány szerepét, hanem rögtön heves rohamokkal indított, és a 3. percben meg is szerezte a vezetést. Bal oldali szöglet után Garay egyedül fejelhetett 6 méterre a kaputól, Bonucci lemaradt, és a bal alsó sarokba tartó labdát Buffon csak beljebb segíteni tudta... 1–0

Támadásban maradt a Benfica, a Juventusnak momentumai sem akadtak. Jó húsz perc kellett a vendégeknek, hogy akciókat vezessenek. Elsősorban Téveznek köszönhetően egyre aktívabbá vált a Juventus, és az első félóra végén már helyzeteket is fel tudott mutatni. Vagy inkább helyzetecskéket. Az első játékrész utolsó néhány perce unalomba fulladt. Amilyen jó volt az iram az első félidő nagyobb részében, annyira leálltak a csapatok, talán a szünetet várták, amely meg is jött...

A második félidő elején megfordult a játék képe. A Juventus ment előre, a Benfica pedig megszállta a kapuja előterét. Elsősorban a gyors futballistáiban bízott a portugál csapat, csakhogy mintha elfogyott volna a szufla, egyre inkább az történt a pályán, amit az olaszok akartak.

A második játékrész első huszonöt percében nem láttunk fényes játékot. A Benfica persze jogosan tartotta az előnyét, de lassacskán egyértelművé vált, hogy kezd a Juventus akarata érvényesülni.

Látta ezt a hazaiak edzője is, de a két cseréje ellenére nem változott a játék képe. És ahogy az már lenni szokott, rá is fizetett a Benfica a túlságosan védekező felfogására. A 73. percben ugyanis valami olyasmi történt, amely már régesrégen nem: Carlos Tévez betalált európai kupamérkőzésen, 2009 áprilisa óta először!

Gyönyörű akció után egyenlített a vendégcsapat. Asamoah játszott szépen vissza a tizenhatos vonalánál érkező Téveznek, aki egy csellel két védőt is elfektetett, majd 7 méterről bevette Artur kapuját. Szépségdíjas alakítás volt. 1–1

A gól után visszahúzódott a saját térfelére a Juventus, de nem sokáig védhette az ikszet, mert a 84. percben váratlanul újra vezetést szerzett a Benfica.

Cavaleiro készített le finom mozdulattal egy labdát Limának, aki 15 méterről, jobbal, futtából óriási gólt zúdított a léc alá. Buffonnak esélye sem volt. 2–1

A hátralévő időben a Juventusnak voltak még helyzetei, de a Benfica csak behúzta ezt a találkozót, amelyen a döntetlen talán jobban megfelelt volna a játék képének. A továbbjutás kérdése teljesen nyílt, a Juvénak pedig még sokat érhet az idegenben szerzett gól és a hazai visszavágó.

Sevilla (spanyol)–Valencia (spanyol) 2–0 (Mbia 33., Bacca 36.)

Nagy iramban, lüktető játékkal és közepesen veszélyes középtávoli lövésekkel megspékelve zajlott ezt követően a mérkőzés, majd az első félóra után gyorsan kétgólos előnybe kerültek a hazaiak: előbb Stéphane Mbia koronázott meg egy borzalmas labdalevételt egy szemfüles sarkazással (1–0, egyébként lesről esett a találat), majd Carlos Bacca használta ki a sérülések miatt erősen tartalékos vendégvédelem újabb csődjét (2–0). Teljesen szétesett ekkorra a Valencia, ha beakad Federico Fazio két veszélyes fejese, hamar eldőlt volna a párharc.

Kitámadt a szünet után a Valencia, így kedvére kontrázhatott a Sevilla, ám Bacca kihagyta a kihagyhatatlant is. A Valencia mestere, Juan Antonio Pizzi nem próbálta meg kihúzni újabb kapott gól nélkül a mérkőzést, hiszen Pablo Piatti és Jonas személyében egy szélsőt és egy középcsatárt is pályára küldött a Paco Alcácer, Eduardo Vargas kettős mellé, miközben védelme is összeállt a végére.

Ám a vendégek előtt hiába adódott két óriási lehetőség is, gólt nem tudtak szerezni: Jonas közelről a kapusba bombázott, Vargas fejese pedig a lécen csattant. A mérkőzés végi csattanót a csereként beállt hazai szűrő, Vicente Iborra szállíthatta volna, de az ötösről a kapu fölé lőtt – kétgólos előnyt szerzett végül az andalúziai csapat az elpuskázott lehetőségek mérkőzésén.

Kimaradt?