Utolérte a végzete: őrizetbe vették Mitică Dragomirt

Huszonnégy órára őrizetbe vették hétfőn az ügyészek Dumitru Dragomirt – számoltak be a hírtelevíziók. A Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) volt elnökét sikkasztással, adócsalással és pénzmosással gyanúsítják, és az új Btk. szerint akár 16 év börtönbüntetést is kaphat.

Előzőleg hétfő reggel az ügyészek házkutatást tartottak a ligaelnök otthonában. Bizonyítékokat kerestek azokra az állítólagos törvénytelenségekre, amelyeket Dragomir – több bűntársával együtt – a Liga 1-es labdarúgó mérkőzések közvetítési jogának értékesítésekor elkövetett.

Az ügyészek hétfői közleménye szerint a gyanúsított 2011-2013 között hárommillió euróval károsította meg a LPF-t azáltal, hogy a televíziós közvetítési jogok értékesítésekor fiktív cégeket iktatott közbe és az ezek által felszámolt jutalék egy részét eltulajdonította. A gyanú szerint Dragomir a fiktív céghálózaton keresztül „mosta tisztára” ezt a pénzt.

Dragomir 1996-tól 2013-ig, négy cikluson keresztül vezette a 18 klubcsapatot tömörítő ligát, 2000 és 2008 között pedig parlamenti képviselő is volt a Nagy Románia-Párt színeiben.

A hazai labdarúgás körüli illegális pénzügyi manőverek miatt több közismert fuballista és sportvezető került már börtönbe. Márciusban a bukaresti ítélőtábla jelentős mértékű adócsalásért letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a román futball nyolc közismert vezetőjét. Közöttük van - és jelenleg hároméves börtönbüntetését tölti - Gheorghe Popescu, aki játékosként 115-szörös román válogatott volt és jó eséllyel pályázott a Román Labdarúgó Szövetség elnöki posztjára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?