Vállvetve halad a siker felé a HSC és a Progym

Mindkét székelyföldi csapat győztesen hagyta el a jeget csütörtök este a jégkorong országos bajnokság nagy- illetve kisdöntőjében: a HSC Csíkszereda 5-2-re verte a Brassói Coronát, a Gyergyószentmiklósi Progym pedig 5-4-re diadalmaskodott a Bukaresti Steaua fölött. Az eredmény mindkét párharcban 2-1 a székelyföldi csapatok javára, amelyek pénteken este ismét hazai jegen szerepelnek.

A három győzelemig tartó kisdöntőben a gyergyóiak egy újabb győzelemmel így már most végleg eldönthetik a bronzérem sorsát.

A fináléban négy megnyert meccsig tart a sorozat, így ott még sok minden történhet.

Úgy kezdődött a jégkorong román bajnoki döntő harmadik összecsapása, hogy a találkozó előtt érkezett az érintett klubokhoz az értesítő, hogy Jevgenyij Piszarenkót végül egy mérkőzéses eltiltással sújtotta a Román Jégkorong Szövetség. A hazai oldalon viszont nem léphetett pályára Marek Curilla miután az elődöntők során, illetve a bajnoki döntő második mérkőzésén is bunyózott. Egy meccset ki kellett hagynia.

A csíki csapatot sújtó érzékeny hiány nem látszott meg. A HSC pazarul kezdte az összecsapást és rögtön a találkozó elején magához ragadta a kezdeményezést. Ennek a negyedik percben lett meg az eredménye, amikor Mihály remek keresztpasszát Novak tűzte fel Polc füle mögé. A gól után azonnal egyenlíthetett volna a vendég együttes, de Molnár Zsolt ziccert rontott. Ezt az ordító helyzetet leszámítva a vendégeknek több momentumuk nem volt az első játékrészben. A csíkiak sorra vezették a veszélyesebbnél veszélyesebb támadásokat. Mindeközben a 8. percben kettőre növelték az előnyüket Szőcs révén, aki Becze kapu mögül visszatett korongját pofozta be a vendégek ketrecébe.

A második húsz perc újabb csíki rohamokkal kezdődött, de ahogy pörögtek a perceg egyre inkább tördelté vált a játék. Ez a vendégeknek kedvezett, akik egyre többször jutottak el a hazai kapuig. Sőt a 36. percben kettős emberelőnyben Saluga mattolta Kozuchot.

Az utolsó játékrészt így izgatottan várták a hazai drukkerek. Ám az izgalom fölösleges volt, így utólag. A csíki csapat újfent az első játékrészben mutatott játékával rukkolt elő. A pontos és jó védekezésből hamar tudtak építkezni és a kapu elé érni, amelyek eredményre is vezettek. A HSC három, míg a Brassó egy alkalommal tudta bevenni ellenfele ketrecét.

Mestermérleg. Chris Dreberg, HSC Csíkszereda: „Jól kezdtük a mérkőzést, akárcsak a legutóbbi brassói idegenbeli mérkőzésen. Vezettünk két góllal. A második játékrész első 10-12 percével elégedett vagyok, ám a harmad utolsó perceiben a brassói csapat akár meg is fordíthatta volna a mérkőzés állását. A harmadik harmadra újfent felpörögtünk és sikerült eldöntenünk a mérkőzés állását. Pénteken egy újabb találkozó következik, amely 0–0-ról indul. Remélem sikerül bizonyítanunk a hazai szurkolók előtt.” Kari Rauhanen, Brassói Corona: „Ezen a mérkőzésen 5–2-es vereséget szenvedtünk.”

Az első helyért zajló mérkőzések programja:

  • 1. mérkőzés: Brassói Corona–HSC Csíkszereda 3-1
  • 2. mérkőzés: Brassói Corona–HSC Csíkszereda 1-2
  • 3. mérkőzés:HSC Csíkszereda–Brassói Corona 5-2
  • 4. mérkőzés: péntek (április 4.): HSC Csíkszereda–Brassói Corona (17.30)
  • 5. mérkőzés: hétfő (április 7): Brassói Corona–HSC Csíkszereda (19).

Amennyiben szükség lesz további mérkőzésekre:

  • 6. mérkőzés: szerda (április 9): HSC Csíkszereda–Brassói Corona (19.30).
  • 7.mérkőzés: csütörtök (április 10): Brassói Corona – HSC Csíkszereda (nincs kezdési időpont kijelölve).

A harmadik helyért zajló mérkőzések programja:

  • 1. mérkőzés: Bukaresti Steaua–Gyergyószentmiklósi Progym 6-3
  • 2. mérkőzés: Bukaresti Steaua–Gyergyószentmiklósi Progym 2-4
  • 3. mérkőzés: Gyergyószentmiklósi Progym–Bukaresti Steaua 5-4
  • 4. mérkőzés: péntek (április 4.): Gyergyószentmiklósi Progym–Bukaresti Steaua (19).

Amennyiben szükség lesz további mérkőzésekre:

  • 5. mérkőzés: vasárnap (április 6.): Bukaresti Steaua–Gyergyószentmiklósi Progym (nincs kezdési időpont kijelölve).

Kimaradt?