Lengyelország visszavonhatja olimpiai pályázatát

Krakkó polgárai dönthetnek a 2022-es téli olimpia megrendezésére benyújtott pályázat visszavonásáról a május 25-ére kiírt referendumon.

Krakkó a norvég Oslóval, a kazah Almatival, az ukrán Lvivvel és a kínai Pekinggel van versenyben a 2022-es téli játékokért. Korábban München is pályázott, de a tavaly novemberi népszavazás eredményeként visszalépett rendezési szándékától. Most a krakkói városvezetés is úgy döntött, népszavazásra viszi az ügyet, és kikéri a lakosság véleményét a kérdésben.

Jacek Majchrowski polgármester tájékoztatása szerint a voksolásra az európai parlamenti képviselők megválasztásával egy időben kerül sor. A város szavazásra jogosult polgárainak legalább 30 százalékának kell véleményt nyilvánítania ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen. Az olimpiai kandidálás kérdése mellett a krakkói városatyák kikérik a lakosság véleményét az új metró építésének terveiről, illetve a város kerékpárútjainak lehetséges bővítéséről is.

Az előrejelzések szerint a városnak több, mint a 6 milliárd zlotyt (442 milliárd forint) kellene beruháznia ahhoz, hogy felkészüljön a téli olimpia megrendezésére. A tervek szerint Krakkó mellett dél-lengyelországi Zakopane és a szlovákiai Jasna téli szabadidős központok sportpályáit alakítanák át az ötkarikás játékok előírásai szerint, ha megnyerik a pályázatot.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság július 8-9-én jelöli ki az úgynevezett döntősöket, majd a győztest jövőre, július 31-én választja ki.

Kimaradt?