Hegymászással kacérkodó kezdőket visznek a Mont Blancra

A sepsiszentgyörgyi Alpin Sport Egyesület nyolcadik alkalommal szervezi a Mount Blanc Kezdőknek – Székelyek a magasban expedíciót, amelynek keretében a hegyek iránt vonzódó, de magashegyi tapasztalattal és felszereléssel nem rendelkezőket visznek fel a 4808 méteres Mount Blancra.

A kezdeményező Tulit Zsombor sepsiszentgyörgyi hegymászó vezetésével szeptemberben indul majd az expedíció. Céljuk bebizonyítani, hogy egészséges, hétköznapi ember is képes magashegyi mászásra. Az elmúlt években összesen többtucat ilyen embert vittek magukkal, java részük el is érte a csúcsot. Tulit Zsombor szerint minden korábbi expedíció során az volt a legfőbb cél, hogy mindenki egészségesen hazatérjen. Az idei expedícióra április 30-ig várják a jelentkezőket az egész országból, majd szeptemberig hétvégenként kerül sor a felkészülésre.

Az, hogy idén hány emberrel indulnak, csak a felkészülési időszak után dől el, lehet kettő vagy akár tíz ember is, ez függ a résztvevők elszántságától és felkészültségétől, az expedíció támogatottságától és a szállítási lehetőségeiktől. A felszerelés és az utazási költségek nagy részét az Alpin Sport Egyesület biztosítja. Április 30-ig a zsombor@t3kiado.ro címen jelentkezhetnek az egészséges életmódot, mozgást kedvelő, hegyet szívesen mászó felnőttek, akik részt vettek már legalább 2-3 napos hazai hegyi túrán és nagyon fel szeretnének jutni a Mount Blancra.

A Székelyek a magasban expedíciósorozat kezdeményezője, Tulit Zsombor elmondta, idén folytatják a világ hét kontinense legmagasabb csúcsainak meghódítását is. Április 6 és 14-e között kerül sor az Ararat – Mustang Ata 2014 expedícióra. Tulit Zsombor mellett Deme Judit, Sükös József és Szécsi Kálmán célja, hogy sílécen másszák meg a Törökország és Örményország határán lévő Ararát hegység 5000 méter fölötti csúcsát, ahonnan besíznek az aljba. Tulit Zsombor néhány évvel ezelőtt indított kezdeményezésének az a célja, hogy megmutassa, nem csak gyakorlott hegymászók, hanem testben és lélekben egészséges „hétköznapi” emberek is képesek magashegyi teljesítményekre.

Kimaradt?