Brassó nyerte a bajnoki döntő első meccsét

A pályaelőnnyel rendelkező Brassói Corona nyerte a román bajnoki döntő első mérkőzését a HSC Csíkszereda ellen. A négy győzelemig tartó sorozat második összecsapását ugyancsak a Cenk alatti városban rendezik kedden este.

Annak ellenére, hogy a román bajnoki döntőt játszotta a Brassói Corona és a HSC Csíkszereda a brassói jégpálya lelátói nem teltek meg. A félház előtt elrajtolt összecsapás nem hozott nagy iramot.

A találkozó első felében a csapatok kóstolgatták egymást, igazán veszélyes helyzeteket nem tudtak kialakítani. Szinte a semmiből jött a HSC vezető találata a 12. percben. Curilla a két kör között állva bombázott, a pakkot pedig Polc beejtette a kapujába. A gólt követően felélénkült a játék, ez azonban a hazaiaknak jött jól. Előbb Dornic lökete csattant a vason, majd jött Nagy Csaba és a tisztán, ütemre kapott játékszert elemi erővel tűzte Kozuch füle mögé. A brassóiak a folytatásra is diktálták a tempót, de 1–1-el mehettek a felek az első szünetre.

A második játékrészt a hazaiak ott folytatták, ahol az elsőben abbahagyták. Kozuch kapuja előtt veszélyesen játszottak, míg a semleges harmadban jól állították meg a vendég akciókat. Petres pedig két alkalommal is vasat talált. A harmad közepétől újra megrázta magát a csíki csapat. Iramos játék alakult ki, de a gólok újfent elmaradtak.

Nem hagyja annyiban a Csíkszeredai Sportklub vezetősége Jevgenyij Piszarenko esetét. Mint ismeretes a Brassói Corona hátvédje a Gyergyószentmiklósi Progym elleni elődöntő harmadik mérkőzésén végleges kiállítást kapott fejre-, nyakra irányuló támadás miatt, amely minimum egy mérkőzésre szóló eltiltást von maga után a szabályzat értelmében. Az esetet a Román Jégkorong Szövetség Fegyelmi Bizottsága megvizsgálta és véleménye szerint szigorú büntetés született és felülbírálták a játékvezetői döntést: megsemmisítették azt. Az üggyel kapcsolatban a Csíkszeredai Sportklub a hétfői napon két átiratban is tiltakozott. A Brassói Corona – HSC Csíkszereda mérkőzés előtt a döntés felülbírálását kérték. Miután ez nem született meg, a mérkőzés alatt Piszarenko játékjogát fellebbezte meg a csíki csapat vezetősége. Amelyre szintén nem érkezett válasz. A keddi napon a Sportklub vezetősége a szakszövetség Fellebbviteli Bizottságához fordult, amelyben kérik, hogy bírálják felül a Fegyelmi Bizottság döntését. Ellenkező esetben a klub a Nemzetközi Jégkorong Szövetséghez fordul jogorvoslásért.A Csíkszeredai Sportklub vesetősége azon indokból teszi ezen kéréseket, mert a Román Jégkorong Szövetség egy egyértelmű szabálysértést követ el az üggyel és félő, hogy precedenst teremtenek.

Az utolsó mindent eldöntő harmadra egy nagyon akaratos, sokat korcsolyázó Brassó jött ki az öltözőből. A harmad elején pedig gólt is szereztek, ám a magyarországi játékvezetők a gólt érvénytelenítették kézpassz miatt. Ez viszont nem zavarta meg a hazaiakat és a 46., illetve a 48. percben lezárták a finálé első mérkőzését. Előbb Virág kotorta be Antal Zsombor palánkról visszapattanó löketét, majd Wehrs emberelőnyben csapta be Kozuchot. A gólt követően minden egy lapra feltéve támadott a HSC. Jöttek is a helyzetek – nagyok és kicsik –, de a góllövés fórban és egyenlő létszámban is elmaradt.

Eredmény

  • Brassói Corona – HSC Csíkszereda 3–1 (1–1, 0–0, 2–0)

A négy nyert mérkőzésig tartó párharc állása: 1–0.

Mestermérleg. Kari Rauhanen, Brassói Corona: „Mindig kemény mérkőzéseket játszottunk a HSC ellen. Ezúttal is így volt, de ezúttal a harmadik harmadban egyértelműen föléjük kerekedtünk, ez annak is volt köszönhető, hogy sokkal jobban korcsolyáztunk. Négy sorral játszottunk és be tudtuk osztani az erőnket. Összesítésben 1–0-ra vezetünk, de messze még a vége. Pihennünk kell és minden kezdődik előlről.” Christer Dreberg, HSC Csíkszereda: „Nehéz mérkőzés volt egy jó csapat ellen, amely a MOL Liga fináléját is játszotta. Volt pár nagy helyzetünk, amelyeket nem tudtunk kihasználni. Ez döntötte el a mérkőzés sorsát. Egy újabb mérkőzés következik. Mindent kezdünk elölről.”

Az aranyéremért, illetve a harmadik helyért folyó négy, illetve három győzelemig tartó csatát élőben közvetíti a DigiSport a következő menetrend szerint:

Az első helyért zajló mérkőzések programja:

  • 1. mérkőzés: Brassói Corona–HSC Csíkszereda 3-1
  • 2. mérkőzés: kedd (április 1.): Brassói Corona–HSC Csíkszereda (19.30, Digisport 2)
  • 3. mérkőzés: csütörtök (április 3.): HSC Csíkszereda–Brassói Corona (19.30, Digisport 3)
  • 4. mérkőzés: péntek (április 4.): HSC Csíkszereda–Brassói Corona (17.30)

Amennyiben szükség lesz további mérkőzésekre:

  • 5. mérkőzés: hétfő (április 7): Brassói Corona–HSC Csíkszereda (19).
  • 6. mérkőzés: szerda (április 9): HSC Csíkszereda–Brassói Corona (19.30).
  • 7.mérkőzés: csütörtök (április 10): Brassói Corona – HSC Csíkszereda (nincs kezdési időpont kijelölve).

A harmadik helyért zajló mérkőzések programja:

  • 1. mérkőzés: hétfő (március 31.): Bukaresti Steaua–Gyergyószentmiklósi Progym 6-3
  • 2. mérkőzés: kedd (április 1.): Bukaresti Steaua–Gyergyószentmiklósi Progym (17 órától).
  • 3. mérkőzés: csütörtök (április 3.): Gyergyószentmiklósi Progym–Bukaresti Steaua (19).

Amennyiben szükség lesz további mérkőzésekre:

  • 4. mérkőzés: péntek (április 4.): Gyergyószentmiklósi Progym–Bukaresti Steaua (19).
  • 5. mérkőzés: vasárnap (április 6.): Bukaresti Steaua–Gyergyószentmiklósi Progym (nincs kezdési időpont kijelölve).

Kimaradt?