ProSport: a csőd és a másodosztály szélén áll a kolozsvári CFR

A kolozsvári klubhoz közel álló személyek cáfolták a maszol.ro-nak a Pro Sport és más román sportlapok értesülését, miszerint a CFR 1907 a csőd szélén áll és elkerülhetetlenül a másodosztályban folytatja a következő bajnoki idényben. Azt, hogy a klub "mínuszban van", maga Pászkány Árpád is megerősítette.

A hatalmasra duzzadt adósságok miatt drámai helyzetbe került a kolozsvári CFR. Tulajdonosának, Pászkány Árpádnak 3 millió eurót kellene előteremtenie ahhoz, hogy a labdarúgó klub egyenesbe jöjjön – írta csütörtökön a Pro Sport.

A napilap úgy tudja, a CFR volt és jelenlegi játékosoknak, impresszárióknak, klubalkalmazottaknak tartozik jelentős összegekkel. A hazai kluboknak március 29-ig igazolniuk kell, hogy kifizették a tavaly december végéig felhalmozott adósságaikat. Ha ezt nem teszik meg, akkor nem kapják meg a Liga 1-ben való szereplés jogát. Így ha a CFR hétfőig nem fizet, akkor jövőre a másodosztályba kerülhet.

A klubnál ezt a forgatókönyvet állítólag már kész tényként kezelik, csődeljárásban gondolkodnak. Pászkány Árpád terve a Pro Sport értesülései szerint azt, hogy a csapatot hatezer euróban maximalizált fizetésű játékosokkal, a Liga 2-ből építi újjá. Ez a forgatókönyv azért tetszik az üzletembernek, mert így megszabadulhat az alkalmazottaknál felhalmozott adósságaitól.

Pászkány állítólag az utolsó pillanatban megpróbálta menteni a klub helyzetét egy 2,25 millió euró értékű telek értékesítésével, ám a vételár nagy részét az állami tartozások miatt az adóhivatal lefoglalta. Az üzletembernek már csak egymillió eurója maradt más törlesztésekre. „Vége, nincs már mit tenni, a CFR a Liga 2-ben folytatja” – mondta a Pro Sportnak a klub egyik, névtelenséget kérő vezetője.

Pászkány: mínuszban vagyunk

Azt, hogy baj van a klubnál, maguk a játékosok is megerősítették. Damjan Djokovic középpályás elpanaszolta az olasz sajtónak, hogy öt hónapja nem kaptak fizetést. "Nem számítottam ilyen súlyos helyzetre. Mégis csak egy olyan klubról van szó, amely tavaly még a Champions League-ben játszott. Csalódottak vagyunk, nem tudjuk, mit hoz a jövő" – jelentette ki a horvát játékos.

Csütörtökön megszólalt Pászkány Árpád is. A Dolce Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy a klub valóban mínuszban van, ám nem beszélt a CFR jövőjéről. A felhalmozott veszteségeket azzal magyarázta, hogy a klub finanszírozójaként az infrastruktúrába is sok pénzt kellett befektetnie. "A legnagyobb európai klubok egyike sem kényszerült arra, hogy pénzt áldozzon stadionépítésre" – mondta az üzletember.

Kamu a csőd híresztelése?

A maszol.ro csütörtökön több olyan személyt is megkeresett, akik jól ismerik a klub tevékenységét. Névvel egyikük sem nyilatkozott, ám mindannyian állítják, hogy kamu a csőd és a másodosztály emlegetése a CFR helyzetével kapcsolatban. "Pénzügyi gondok valóban vannak a klubnál, de szó sincs másodosztályról. Pászkány nem fogja veszni hagyni a CFR-t, legfennebb takaréklángon működteti egy darabig" – mondta egyikük.

Beszámolója szerint annyi történt csupán, hogy míg a gazdasági válság előtt Pászkány a cégei profitjából finanszírozta a klubot, 2008 után megfordult a helyzet: a CFR nyereségéből tartotta életben a veszteséges vállalkozásait. A klub pedig a csapat megerősödésével egyre többet hozott a konyhára az üzletembernek.

Boros Miklós kolozsvári sportújságíró számításai szerint az elmúlt 12 évben a Pászkány 110 millió euró körüli összeget fektettett be a CFR-be. Ez a pénz azonban nagyjából már meg is térült, hiszen csak a játékoseladásból 37,243 milliót (forrás: Transfermarkt), a Bajnokok Ligája-szereplésből pedig 44,105 milliót (forrás: UEFA pénzügyi jelentések 2009, 2011, 2013) kapott a klub, de még a két Európa Liga-szereplésből is csurrant-cseppent 2,26 millió (2010, 2013).

"A Liga 1 tévés jogdíjaiból is bejött az elmúlt hat szezonban átlagban 2 millió, ezt mind összeadva 95 millió fölött járunk.  És akkor nem beszéltünk az olyan „aprópénzekről” mint jegybevétel (egy teltházas BL-meccsé 1,5–2 millió között van), a szövetségtől a kupagyőzelmekért járó pénzdíjak és marketingtevékenységek" – írta egy korábbi cikkében Boros.

Lapunk csütörtök este megkereste Madarász Lorándot, a CFR szurkolói csoportjának vezetőjét, aki azonban nem kívánta kommentálni a klub állítólagos csődjéről szóló román sajtóértesüléseket.

 

Kimaradt?