EL: sorsolásra várnak a negyeddöntős csapatok (GALÉRIA)

A labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóján a Juventus Andrea Pirlo szabadrúgásgóljával 1–0-ra legyőzte idegenben a Fiorentinát, így 2–1-es összesítéssel továbbjutott a párharcból. A Tottenham Hotspur Nacer Chadli duplájával izgalmassá tette a Benfica elleni visszavágó hajráját, de a hosszabbításban a lisszaboniak büntetőből egyenlítettek, és 5–3-mal továbbléptek. Az első meccs fölényes győzelme után a Lyon veresége ellenére bejutott a nyolc közé, akárcsak a Valencia, amely 1–0-ra legyőzte a Ludogorecet.

A sorsolást pénteken koradélután ejtik meg Nyonban.

FIORENTINA–JUVENTUS

Bár a Fiorentina játékosai tudták, idegenben lőtt góljuknak (1–1) köszönhetően akár egy 0–0-s döntetlen is elég lehet a továbbjutáshoz, Vincenzo Montella közel sem ilyen hozzáállással küldte pályára tanítványait.

A lilák már az első percekben nekiestek a vendégeknek, öt perc sem telt el, de már három ígéretes helyzetet is feljegyezhettünk hazai oldalon. Idővel erőre kapott a Juventus és kitört a szorításból, ami a félidő közepén már lövésekben is megmutatkozott. Az Ilicic elpuskázott ziccerével zárult első játékrész összességében kiegyenlített küzdelmet, kőkemény párharcokat hozott és hatalmas taktikai csatát ígért a második félidőre.

A szünetet követően már a Juventusnak volt sietősebb, de ez a – továbbra is teljesen nyílt – játék képén nem látszott meg. Kisebb helyzetek, távoli lövések mindkét oldalon adódtak, érezhető volt, az első gól mindent eldönthet.

A Fiorentina a meccs kétharmadánál fáradni kezdett, a 70. percben pedig meg is érkezett a sorsdöntő találat, miután Gonzalo Rodríguez a tizenhatos közelében felrúgta Llorentét, és második sárga lappal kiállította Howard Webb. A kaputól 17 méterre megítélt szabadrúgáshoz Andrea Pirlo állt oda, aki – szokásához híven, akárcsak pár napja a Genoa ellen – művészi precizitással lőtte ki a felső sarkot. 0–1

Az emberhátrányba került Fiorentina a gól után már nem tudott komoly veszélyt jelenteni Buffon kapujára, így hiába játszott jól és állt továbbjutásra a mérkőzés több mint kétharmadában, kiesett az Európa-ligából, a „zebrák” tovább menetelhetnek a hazai El-döntő felé.

BENFICA–TOTTENHAM

Az első mérkőzésen nagyon sima, 3–1-es győzelmet aratott idegenben a Benfica, a londoniak ezt követően pedig valószínűleg úgy érezték, minden esélyük elszállt, Portugáliába ugyanis csak a B-keretükkel utaztak.

A találkozó első fél órája nem igazán hasonlított egy El-nyolcaddontőre, rengeteg volt a rossz átadás, és néha úgy tűnt, még a játékosok sem tudják, hol a labda.

A helyzetekkel sem kényeztettek el minket az együttesek, de a 34. percben a hazaiak így is megszerezték a vezetést szinte az első lehetőségükből. Salvio lépett el a jobb szélen, majd tekerte középre a labdát, bent Ezequiel Garay érkezett nagy lendülettel, és védőjét megelőzve 10 méterről a rosszul helyezkedő Friedel mellett a kapu közepébe bólintott. 1–0

A fordulás után sem változott a játék képe, a Tottenham tanácstalanul passzolgatott, míg a hazaiak fejében nagy valószínűséggel már a negyeddöntő járt. A 79. percben aztán a semmiből kiegyenlített a Tottenham. Nacer Chadli gondolt egy merészet és a kapuba bombázott 20 méterről, Friedelnek esélye sem volt, a belga kilőtte a bal alsó sarkot! 1–1

A londoniak nagyon belelendültek a góljuk után, és kevesebb mint egy perccel később újra betaláltak. Eriksen fejelte le a labdát Chadlinak, aki azonnal kapura fordult, és lőtt. Friedel most sem védhetett, a löket a jobb felsőbe vágódott. 1–2

Az utolsó pár percben még akadtak helyzetei a Tottenhamnek, de a hőn áhított harmadik találat nem jött össze, viszont a 95. percben Sandro szabálytalansága után Lima egy tizenegyesből újabb gólt szerzett a Benficának (2–2), így a portugálok végül 5–3-as összesítéssel jutottak tovább.

ANZSI-ALKMAAR

Túlontúl nagy óvatossággal vágtak neki a csapatok a moszkvai Szaturn-stadionban játszott Anzsi–AZ mérkőzésnek, ami az első félidőben nem hozott sziporkázó játékot, az egyetlen jelentősebb esemény Nemanja Gudelj szabadrúgása volt, a szerb középpályása lövése után a jobb oldali kapufát érintve hagyta el a labda a játékteret. Szünet után többet támadott az Anzsi, de átütőerő nem volt a támadásaiban, Esteban Alvarado kapujára nem érkezett veszélyes lövés, így az AZ megérdemelten jutott tovább, és ezzel az utolsó orosz csapat is búcsúzott Európától.

LYON-VIKTORIA

A Plzen hiába játszott agilisan a Lyon a hazai fölényes győzelem (4–1) után az első félidő hosszabbításában vezetést szerzett Bafétimbi Gomis révén. A második játékrész derekán három perc alatt két gólt szerezve tartotta életben reményeit a Viktoria Plzen: a 60. percben előbb Daniel Kolár lőtt a kapuba, majd nem sokkal később Stanislav Tecl fejelt a hálóba. Sőt, Tecl akár egy gólra felzárkóztathatta volna a hazaiakat, miután Mouhamadou Dabo buktatta Michal Durist, de a támadó tizenegyese után a labda kijött a bal oldali kapufáról, a Lyon továbbjutása így nem forgott veszélyben.

VALENCIA-LUDOGOREC

A leginkább izgalommentes párharcra a Valencia–Ludogorec sikerült: a spanyolok azt követően, hogy idegenben 3–0-ra nyertek, hazai pályán is legyőzték a bolgárokat Paco Alcácer közeli fejesével.

SALZBURG–BASEL

Az első felvonáson született gól nélküli döntetlen után hatalmas lelkesedéssel kezdett hazai pályán a Salzburg és akár már az 5. percben magukhoz ragadhatták volna a vezetést Gulácsiék, de Sommer nagyszerűen védett.

Keményen játszottak a svájciak, aminek meg is lett az eredménye, a 9. percben emberhátrányba került a Basel, miután Suchy odacsúszott hátulról Leitgebnek.

A kiállítás után még jobban felpörgött a Salzburg, és az osztrákok a 22. percben a vezetést is megszerezték. Klein lépett ki a jobb szélen, majd fűzte át emberét és pöccintette oda a labdát Kamplnek, aki már csavart is középre. Bent Soriano várta a passzt, és kapásból ballal a kapu közepébe lőtt 7 méterről. 1–0

A piros lapot és a bekapott gólt nehezen viselték a svájci drukkerek, és a Basel kapuja előtt táborozó salzburgiakat vizes palackokkal kezdték el dobálni, amely után a játékvezető az öltözőbe küldte a játékosokat a 30. percben.

Jó 15 perces szünet után aztán folytatódott a meccs, a rövid pihenő pedig kimondottan jó hatással volt a svájciakra, akik a 17 perces hosszabbítás során többször is megtornáztatták Gulácsi Pétert.

A fordulás után sem álltak le a vendégek, és az 50. percben ki is egyenlítettek. Frei jobb oldali szöglete után Streller mindenkinél magasabbra ugrott, és a jobb felsőbe fejelt. 1–1

Pontosan tíz perccel később aztán egy védelmi hibát kihasználva a vezetést is megszerezte a Basel. Ajeti szöglete után Gulácsi nagyon rosszul jött ki, így az ötösről felugró Saurónak csak annyi dolga volt, hogy az üres kapuba bólintsa a labdát. 1–2

A hajrában is futószalagon dolgozták ki a hazaiak a helyzeteket, de Sommer eszén most sem sikerült túljárniuk, így bár négy perccel a vége előtt még Alant is kiállította a játékvezető, az eredmény már nem változott, összesítésben 2–1-gyel a Basel jutott a negyeddöntőbe.

NAPOLI–PORTO

A Napoli minimális hátránnyal (0–1), de idegenben rúgott gól hiányában nehéz helyzetből várta a Porto elleni visszavágót.

A nápolyiak – az előzetes várakozásnak megfelelően – az első percekben nekimentek ellenfelüknek, majd tíz perc elteltével visszahúzódtak saját térfelükre és átengedték a kezdeményezést a portugál együttesnek. A Porto azonban nem nagyon tudott mit kezdeni a labdával (az első 45 percben egyszer sem találták el a kaput Quaresmáék), az olaszok viszont számos veszélyes kontrát vezettek és gólhelyzetet kialakítottak.

Ezek közül a 21. percben Pandev váltott gólra egyet, a macedón Higuaíntól kapott nagyszerű kiugratást és hat méterről finom mozdulattal emelte át a kapujából kimozduló Fabianót. 1–0.

A második félidőben a Napoli bátrabb támadójátékot vállalt fel és teljes mértékben ellenfele fölé nőtt, de az újabb találat  nem akart összejönni. Miközben a Porto kapuja előtt sorra maradtak ki a helyzetek (Fabiano több bravúrt is bemutatott), a túloldalon a 70. percben a csereként beállt Ghilas büntetett: az előző El-kör frankfurti hőse Fernando passza után higgadtan egyenlített. 1–1

Ekkor már három gól kellett volna az olaszoknak a továbbjutáshoz, de az újabb hazai gól helyett fordított a Porto: Quaresma cselsorozatát négy hazai védő is páholyból nézte, majd a portugál gondolt egyet és 15 méterről szétbombázta a rövid felső sarkot. 1–2.

A hajrában mindent megpróbált a becsületéért küzdő Napoli, a 92. percben pedig két cserejátékos révén az egyenlítés össze is jött: Callejón beadása után Zapata pofozta a labdát a kapuba. 2–2.

A lényegen ez a gól már nem változtatott, a Porto 3–2-es összesítéssel és a Benfica után második portugál csapatként jutott a legjobb nyolc csapat közé, ahol a Fiorentina és a Napoli búcsúja után csak a Juventus képviseli majd a Serie A-t.

BETIS-SEVILLA

A spanyol belharcban a Betis kétgólos előnyben várhatta a Sevilla elleni visszavágót, amelynek első félidejében José Antonio Reyes góljával szereztek vezetést a vendégek. Ez még nem lett volna elég a Sevillának a ráadáshoz, azonban a 75. percben a kolumbiai Carlos Bacca hosszabbításra mentette a párharcot. Ebben nem született gól, jöhetett az idegek harca, amit a Sevilla bírt jobban, 4–3-ra nyerték a tizenegyespárbajt.

EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

  • Anzsi Mahacskala (orosz)–AZ (holland) 0–0, továbbjutott: az AZ, 1–0-s összesítéssel
  • Benfica (portugál)–Tottenham (angol) 2–2, továbbjutott: a Benfica, 5–3-as összesítéssel
  • Fiorentina (olasz)–Juventus (olasz) 0–1, továbbjutott: a Juventus, 2–1-es összesítéssel
  • Viktoria Plzen (cseh)–Olympique Lyon (francia) 2–1, továbbjutott:a Lyon, 5–3-as összesítéssel
  • Valencia (spanyol)–Ludogorec (bolgár) 1–0, továbbjutott: a Valencia, 4–0-s összesítéssel
  • Real Betis (spanyol)–Sevilla (spanyol) 0–2 – 11-esekkel 3–4, továbbjutott: a Sevilla, 2–2 után tizenegyesekkel
  • Napoli (olasz)–Porto (portugál) 2–2, továbbjutott: a Porto, 3–2-es összesítéssel
  • Salzburg (osztrák)–Basel (svájci) 1–2, továbbjutott: a Basel, 2–1-es összesítéssel

Kimaradt?