BL: Manchesterben aranyba önthetik van Persie lábát

A Manchester United Robin van Persie csodálatos mesterhármasával dolgozta le a két héttel korábban összeszedett két gólos hátrányt az Olimpiakosz Pireusz ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében és bebiztosította helyét a negyeddöntők pénteki déli kisorsolásakor. Ugyancsak ott lesz az urnában a Borussia Dortmund neve is, amely ugyan kikapott hazai pályán a Zenit Szentpétervártól, de összesítésben 5-4-es végeredménnyel jobb volt az orosz csapatnál.

MANCHESTER UNITED-OLIMPIAKOSZ PIREUSZ

A mérkőzés óriási iramban indult, kőkemény összecsapásoktól szikrázott a hangulat, ennek hozománya volt három sárga lap – kettő a vendégeknél, egy a hazaiaknál – és Antonio Valencia csúnyán feldagadó szeme, miután összefejelt az egyik görög védővel. De a kapuk előtt is volt izgalom: Phil Jonesnak az ötösön belül kellett nagyot mentenie, Wayne Rooney szabadrúgását Rodrigo öklözte, míg Robin van Persie alig maradt le a társ indításáról.

A „vörös ördögök” rég nem látott elánnak vetették magukat harcba, aminek az első félidő közepére meg is lett az eredménye. A 18. percben Giggs beadása után Rooney kapura fejelt, akkor Roberto még a kapufa segítségével hárított, a nyomás viszont a 24. percben tizenegyeshez juttatta a hazaiakat. Robin van Persie vette volna át a labdát a tizenhatoson belül, amikor José Holebasz hátulról nekiütközött, és Björn Kuipers játékvezető némi kivárás után a büntetőpontra mutatott. A felesleges butaságot a sértett szigorúan megbüntette: a holland csatár nagy erővel a kapu bal oldalába küldte a labdát, Roberto hiába vetődött. 1–0

A United megnyugodott a góltól, némi hatásszünet után viszont ismét helyzettől volt hangos a publikum: egy szöglet után Patrice Evra fejelte el a labdát egy fejjel magasabb védője mellől, ám Roberto nagyot nyújtózva hárított a bal felső elől. Ennél is nagyobbat védett viszont a túloldalon David de Gea, aki előbb David Fuster lövését védte, ám az ismétlésnél, Alejandro Domínguez próbálkozásánál elképesztően gyorsan reagált, és lábbal szögletre mentett!

És a remek iramú félidő csattanója még hátra volt: a 45. percben Giggs kiválóan indította Rooneyt, aki megtalálta középen Van Persie-t, a holland pedig bal alsóba továbbított. A szünetre ledolgozta hátrányát az MU: 2–0.

Az Álmok Színházához illő előadásnak a második félidőben sem lett vége: a félidő elején Danny Welbeck harcolt ki szabadrúgást, Van Persie pedig a sorfal mögé ugró Roberto helyére, a jobb alsóba rúgta a labdát – 3–0!Van Persie az ötödik MU-s – az első a kieséses szakaszban –, aki mesterhármasig jut a BL-ben, Andy Cole (2), Ruud van Nistelrooy, Wayne Rooney és Michael Owen után. Egyben a negyedik holland, Van Nistelrooy, Roy Makaay (2-2) és Marco van Basten voltak az elődei.

A folytatásban szépen lassan többször visszaszivárgott az MU kapuja elé az Olympiakosz: Domínguez megpattanó szabadrúgása elkerülte a manchesteri kaput, Hernán Peréz lesről veszélyeztetett, Fuster lövésénél viszont védenie is kellett De Geának.

A manchesteriek spanyol kapusa a legjobbak közé tartozott a mezőnyben, és az eredmény ellenére a pireusziak egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet a meccsen, sőt Welbeck les után kihagyott hatalmas helyzetét leszámítva a hazaiak keveset mutattak a második félidőben.

Az utolsó öt percben meleg pillanatokat élt át az MU, ám Phil Jones nagyot játszott a védelem tengelyében, Míchel csapatának pedig szerencséje sem volt. Ahogy Van Persie-nek sem, akit a hosszabbításban hordágyon cipeltek le a pályáról. A Manchester United kétgólos hátrányt ledolgozva bejutott a legjobb nyolc közé, és a Chelsea mellett második angol csapatként várhatja a pénteki sorsolást.

BORUSSIA DORTMUND-ZENIT SZENTPÉTERVÁR

A Zenit a németországi visszavágón már tét nélkül, felszabadultan futballozhatott, hiszen a továbbjutás tulajdonképpen már az első meccsen eldőlt, amit a Borussia 3-1-re megnyert.

És a teher nélkül játszó Zenit kimondottan jól kezdett. A meccs első helyzetét ugyan a dortmundi Pierre-Emerick Aubameyang hagyta ki (öt méterről fejelt a kapu mellé), ezt követően azonban előbb a vendégek belga középpályásának, Axel Witselnek volt egy lövése, majd a Zenit brazilja, Hulk lőtt elképesztően nagy gólt.

A csatár faképnél hagyott két védőt, és 25 méterről elemi erejű bombát küldött kapura, labdája a léc alá vágódott, a kissé kint álló Roman Weidenfeller hiába vetődött. Hulk hatalmas találatával a 16. percben vezetett a Zenit, ez volt a támadó negyedik találata a BL csoportkörében ebben a szezonban (emellett egy gólt a selejtezőben is szerzett). 0–1

Lassan ébredezni kezdett a Dortmund, és nem sokon múlt, hogy a németek egy hasonlóan nagy góllal egyenlítsenek: Kevin Grosskreutz 22 méterről csavart a kapura, Vjacseszlav Malafejev a levegőben úszva óriást védett.

A hazaiak enyhe mezőnyfölénye még a szünetig góllá érett, a 38. percben Marcel Schmelzer bal oldali beadását Sebastian Kehl hét méterről a földre fejelte, onnan pedig a kapuba pattant a labda, Malafejev csak beleütni tudott, hárítani nem. 1–1Ezzel egy félidő után 1–1-re állt a meccs, a párharcban pedig 5–3-ra vezetett a Dortmund. A játékrész krónikájához hozzátartozik, hogy Robert Lewandowski sárga lapot kapott, ami miatt a negyeddöntő első párharcát ki kell hagynia eltiltás miatt.

A második félidőben sokáig semmi érdemeleges nem történt. A Dortmund többet birtokolta a labdát, a Zenit pedig már közel sem tűnt annyira lendületesnek, mint a találkozó elején. Ennek ellenére a vendégek szereztek újabb gólt, Domenico Criscito beadását a csereként beálló venezuelai Salomón Rondón csukafejessel küldte a kapuba. 1–2A játék képe az újabb találat ellenére nem sokat változott, a Dortmund igyekezett eldugni a labdát a vendégek elől, de a támadásokat már nem különösebben erőltették a hazaiak. A Zenitnek hiába volt még lehetősége a kontrára, újabb gólt már nem szerzett. A 90. percben még egy véres jelenetet is láthatott a közönség, amikor Lewandowski térde eltalálta az eleső Tomas Hubocan fejét, akinek fel is szakadt a fejbőre.

Az orosz gárda 2–1-re győzött, a párharcot 5–4-re mégis a Dortmund nyerte meg.

BAJNOKOK LIGÁJA,NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

  • MANCHESTER UNITED (angol)–OLYMPIAKOSZ (görög) 3–0, továbbjutott: a Manchester United, 3–2-es összesítéssel
  • BORUSSIA (német)–ZENIT (orosz) 1–2, továbbjutott: a Dortmund, 5–4-es összesítéssel

Kimaradt?